Пролетен салон на жените художнички

Parvata natsionalna izlozhba „Prolеtеn salon na zhеnitе hudozhnichki” - praznik na sеtivata, s vaztorg i vazhishtеniе za povеchе lyubov i krasota
Димка Ставрева
Първата национална изложба „Пролетен салон на жените художнички” - празник на сетивата, с възторг и възхищение за повече любов и красота

Изложбата представя художнички от различни поколения, работещи в областта на съвременната живопис, графика, скулптура, приложни и абстрактни работи. След селекция са показани 100 творби на 63 автори. В изложбата има от всичко, което се прави днес.

„За мен е чест да открия тази изложба - каза Таня Христова, кмет на Габрово, - превърнала се в празник на сетивата, предизвикваща истински възторг в мен. Истинско удоволствие е да бъда сред толкова много вдъхновения, което, вярвам, поражда възхищение от всичко, създадено с толкова много любов, разнообразие, чувственост. Вярвам, че жената прави света по-красив, търсещ все повече любовта и красотата.”

Таня Христова връчи голямата награда за живопис на Димка Ставрева от Благоевград за картината „Нощ” и наградата за млад автор на Деница Дакова от София за пластиката триптих „Десетилетие”.

Поздравления от кмета получиха и номинираните художнички, от които за млад автор - Наташа Ноева от Тутракан и Невена Лефтерова от Лясковец, и за голямата награда: Амалия Минчева - Габрово, Ана Топалова - Благоевград, Ема Вертерова - Габрово, Галина Павлова - София, Мария Алексиева - Бургас, Мартина Караиванова - Велико Търново и Снежана Генова - София.

Като резултат на една добре премислена изложбена дейност Художествена галерия „Христо Цокев” и Представителството на СБХ - Габрово организират националната изложба на Пролетния салон, възможност за участие на жени-художнички от цялата страна. Похвален е стремежът на ХГ „Христо Цокев” - Габрово да показва развитието на съвременното изкуство в поредица сполучливи проекти, от които Пролетният салон е един от тях. В него се вижда, че не липсват и провокативни решения, творчески виждания и посоки на размишления на актуални теми.

„В България - отбеляза Евгени Недев, директор на Художествената галерия - изложбите на жените художнички имат традиция. Първата изложба се е състояла в 1928 г. в Държавното художествено училище (днес Националната художествена академия). В същата година е основано и дружеството на жените - художнички. Само след 10 години (1938 г.) дружеството организира изложба в Белград и Загреб с участие на 45 авторки със 183 творби, които показват модерния град и образа на модерната жена.

В Габрово също от десетилетия се провежда „Пролетен салон на жените художнички”. Дълги години посветен на 8 март, Международния ден на жената.”

Като изтъкна голямото разнообразие на творбите в изложбата откъм техника, форма, материал, търсения, колорит, които варират от абстракция до реализъм, Николай Цветанов, скулптор и член на журито с Иван Христов - Грога и Евгени Недев, посочи изключителното затруднение при открояване на номинираните и двете награди, осигурени от Художествената галерия.

С думите на Пабло Пикасо: „Публиката влиза в галериите, защото има нужда от възхищение. Най-важно е в тези времена на духовна нищета да се създава възторг”, Евгени Недев пожела на добър час на изложбата.

Пролетният салон на жените художнички показва сериозен резултат, с възможност всеки участник да се изразява по начина, по който желае.

Изложбата може да бъде видяна до 12 април.

Носителите на награди:

Димка Ставрева от Благоевград е завършила Югозападния университет „Неофит Рилски”, специалност „Живопис“, при проф. Игнат Игнатов.

Носител е на награди от национални и зонални изложби.

„Не спирам да давам картини за изложби. Всяка изложба е предизвикателство за мен. В случая и тази Първа национална изложба на жените художнички тук, в Габрово.”

„Благодаря за голямата награда. Благодаря и на родителите си, които са ми подарили тези облаци” - от картината „Нощ”.

Деница Дакова е родена в Горна Оряховица. Завършила е Резба в Националната гимназия по приложни изкуства „Тревненска школа” и в НХА – София, при проф. Валентин Лилов.

Младата художничка има участие в национални изложби на СБХ, национални конкурси, международни симпозиуми.

„Много приятна е тази Пролетна изложба в Габрово. Доминира живописта. Може още малко скулптура и приложни неща.

Надявам се изложбата да има успех и да остане национален формат и през следващите години.”

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото