Професионалното образование – акцент в посещението на министър Вълчев в областта

Водеща! Profsionalnoto-obrazovani--aktsnt-v-posshtnito-na-ministar-Valchv-v-oblastta
Професионалното образование – акцент в посещението на министър Вълчев в областта

Професионалното образование е акцент на посещението на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев в Габровска област. Такъв извод той на прави на пресконференция в събота.

Професионалното образование е акцент на посещението на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев в Габровска област. Такъв извод той на прави на пресконференция в събота. Според него в областта има училища, които работят в сферата на дуалното обучение, има добри професионални гимназии, както и технологични предприятия, които имат нужда от кадри с професионално образование, а също и техническо висше училище, което също е предпоставка за развитието на града и региона.
Министър Красимир Вълчев беше на двудневно посещение в Габрово. Той посети Националния музей на образованието, проведе среща с директори и учители от детски градини и училища от региона и отговори на журналистически въпроси на две пресконференции. Според министъра подобни регулярни работни срещи той прави във всички области. На тях се обсъждат както по-дългосрочни теми и политики като например обезпечаването на системата с учители, както и множество актуални въпроси, засягащи и детските градини, и училищата като финансирането на дейностите, храненето на учениците, националните програми, професионалното образование.
Според министъра няма въпроси в системата на образованието, по които да се е натрупало напрежение. За сметка на това има предизвикателства като обхващането на всяко дете в образователната система, осигуряването на системата с добри педагогически специалисти, мотивирането на повече млади хора с добро образование да се включат в педагогическата професия, защото много учители през последните години навлизат в пенсионна възраст. На срещата с педагозите станало дума и за облекчаване на административната работа на учителите, което било поето от кабинета и като предизборен ангажимент и ангажимент в управленската програма. Ще се направят промени в подзаконовата нормативна уредба така, че учителите да могат да се концентрират повече върху пряката работа с децата отколкото в попълването на формуляри. Има какво още да се направи в това отношение, призна министърът.
Според него има много потребности в материалната база на системата на образование. Някъде няма физкултурни салони, другаде имат нужда от саниране и оборудване на кабинетите. Значителна част от разговорите била свързана с дигитализацията на учебния процес и дигиталните умения. Информационните технологии неизбежно навлизат и в системата на образованието и министерството инвестира в опорна мрежа или Wi Fi мрежа, в обновяване на компютърната техника, в платформи за електронно обучение и осигуряване на достъп до електронно съдържание. Разбира се навлизането на електронното обучение не трябва да става за сметка на възпитанието на децата, на обучението чрез преживявания, категоричен е министърът.
При разговорите на министър Вълчев с кмета Таня Христова станало дума и за училищната мрежа в града и училището, в което се е получила вторична сегрегация (б. а. - „Цанко Дюстабанов“). Министерството насърчава политиката за десегрегация, нещо повече, според министър Вълчев тя е задължителна. „В момента има множество сегрегирани училища основно там, където децата от ромски произход са локално мнозинство заради това, че в едни по-ранни години не се е провеждала политика на десегрегация – каза министърът на образованието. - Разбира се винаги, когато има реорганизация на мрежата, когато има местене на училища, има напрежение и притеснения и съпротива сред родителите да си преместят децата в друга сграда, но след това от дистанцията на времето благодарят на Общината, че това се е случило. Не можем да изолираме децата, да правим едни училища нежелани от другите родители.“
Като най-голямо предизвикателство за себе си министър Вълчев определи нуждата да се осигури системата с учители, с добри и мотивирани млади хора.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото