Приятелство, родено от изкуството

Priyatlstvo,-rodno-ot-izkustvoto
Приятелство, родено от изкуството

Очакваната изложба „Хиляди планини и реки” на китайския художник Чен Уайнонг, открита на 2 август в Художествена галерия „Христо Цокев” - Габрово, привлече вниманието на многобройна публика.

 Като приветства авангардния автор, Евгени Недев - директор на галерията, отбеляза: „Благодаря, Чен, че прие поканата ни  да гостуваш в нашия град. С това ти доказваш, че изкуството няма граници, че единствено то е способно да преодолява разстояния, народи, езици и култури. Нашите два народа си приличат по това, че всеки има собствена азбука, помогнала му да съхрани своята култура през вековете. С теб като творци си приличаме по това, че и двамата намираме вдъхновение в планините.
 За нас, габровци, чийто град е възникнал и съществува благодарение на планината, е особена чест да бъдем домакини на тази изложба, вдъхновена и озаглавена „Хиляди планини и реки”. Добре дошъл, Чен!”.
 В обръщението си  Чен Уайнонг отбеляза своите търсения, нови впечатления. Той използва  китайската калиграфия за създаване на абстрактни произведения, повлияни от традициите и философията на китайската живопис. В превода от китайски помагаше Самуил Ангелов от Пловдив: „За мен е чест - каза Чен Уайнонг, - че моята художествена изложба е в Габрово. Благодарение на галерия „Христо Цокев” моите художествени творби и аз имаме възможност да се срещнем с вас.
 Миналият декември имахме творчески обмен в Международния център за изкуства Сите де-з-ар в Париж заедно с директора на галерията Евгени. Тогава се роди идеята за изложбата.
 Преди три дни със съпругата ми за пръв път дойдохме в България. Като художник идването на нова дестинация и възможността да направя тази изложба ми дава шанс да опозная един нов свят и нови приятели чрез изкуството.  Името на тази изложба е „Хиляди планини и реки”. Това е китайски идиом. В Чианшан произношението означава да се опишат много пейзажи. Метафората е трудна и широка.
 От Китай до България трябва да се лети над планини и реки. Пейзажната живопис на китайското изкуство се различава от западната живопис. Китайските художници трябва да четат хиляди книги и да пътуват на хиляди километри, за да успеят да споделят това изкуство.
 Изложбата е разделена на три части.
 Първата част е изпръскването на мастило - 27 картини.  Серията е създадена през 2017 година на жълта хартия.  Втората част е голямата инсталация в средата на изложбената зала с видеиопрожекции, проектирани върху нея.
Използвах 160-те стола на галерията и 100 квадратни метра бяло платно като спонтанно натрупах планините, които символизират непрекъснатост, безкрая - подобно на родения в Габрово художник  Христо Явашев - Кристо. 
 Видеопрожекциите включват:
 - „Хиляди километри  реки и планини” - картина на Земята, снимана от самолет на височина 10 000 метра. Тя е свързана с известната картина „Хилядата мили от реката” на династията Song в Китай.
 - „Chang Shu” е видео творба, абстрактна калиграфия от Китай. Музиката е древна китайска песен - „Планинска течаща вода”.
 - „Калиграфия на вятъра”, записана е миналата година на площада пред музея за модерно изкуство „Помпиду” в Париж.
След откриване на изложбата на живо рисувам 10-метрова съвременна калиграфия за всички вас. Докато рисувам, показвам значението на движението „Тао” - истина, път, посока, морал, причина, метод, говор.
 Тази изложба е подарък на Габрово. Градът, в който намерих ново художествено вдъхновение.
 Накрая бих завършил с думите на китайски поет от династията Тан: „Паметта на морето, краят на света”. Това означава, че има близки приятели на четирите морета. И да са далеч, те изглеждат близо до вас.
 Творбата, създадена на живо по време на изложбата, остава за галерия „Христо Цокев”.
 Благодаря на целия персонал на галерията, благодаря на съпругата ми Джиан Ликинг, че ме придружи. Благодаря от цялото си сърце”.
 Изложбата на Чен Уайнонг е открита за посещение до 20 август.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни