Природното богатство на НП "Централен Балкан" в изложба на Националния музей на образованието

Prirodnoto-bogatstvo-na-NP--Tsеntralеn-Balkann-v-izlozhba-na-Natsionalniia-muzее-na-obrazovaniеto
Park-2.jpg
„Паркът като класна стая” е изложбата, която Националният музей на образованието предлага на посетителите през месец април.

Тя е посветена на традиционната Седмица на гората и 22 април - Международния ден на Земята.

Изложбата показва част от многообразието в природата - света на растенията и животните в деветте природни резервата на Национален парк Централен Балкан.

18 табла предлагат увлекателен разказ за красотата на Средна Стара планина, за уникални и застрашени растителни и животински видове, включени в световната Червена книга. Съхранената природа в Централен Балкан - част от националното богатство на България, впечатлява с разнообразие и изобилие на форми и цветове.

В „Паркът като класна стая” са включени съхранени във фонда на НМО: учебници, тетрадки и нагледни пособия по ботаника и зоология; албуми и ученически хербарии; макети; колекции от минерали, растителни семена и други.

Показани са още български, преводни, чужди списания и книги от края на XIX до средата на миналия век – притежание на музейната библиотека. Сред най-старите и ценни издания са "Чудеса водь в комнать" на П. Ольхнихь от 1867 г., "Живота на растенията" на Луи Фиге от 1886 г., Всеобща биология на Хуго Мийе от 1919 г., "Даровете на блатата" от 1928 г. в превод на Христо Янков.

Тематичен кът в централното фоайе „Човекът и природата в старата книжнина" обогатява идеята на изложбата да се запознаем с българската природа и да съхраним нейното богатство.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни