Президентът Румен Радев: Важно е да черпим вдъхновение от патриотизма на нашите възрожденци

Przidntat-Rumn-Radv:-Vazhno--da-chrpim-vdahnovni-ot-patriotizma-na-nashit-vazrozhdntsi-
Президентът Румен Радев: Важно е да черпим вдъхновение от патриотизма на нашите възрожденци

Хиляди, от двете страни на Стара планина, се изкачиха на връх Шипка на 25 август, за да участват в тържественото отбелязване на 141 години от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война от 1877-1878. В националното честване участва държавният глава Румен Радев.

Хиляди, от двете страни на Стара планина, се изкачиха на връх Шипка на 25 август, за да участват в тържественото отбелязване на 141 години от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война от 1877-1878. В националното честване участва държавният глава Румен Радев. Президентът се включи в туристическия поход от Соколския манастир до връх Шипка.

Като върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част, след което бе отслужена заупокойна молитва. Държавният глава произнесе слово и положи венец пред Паметника на свободата. "Вече 141 години българите гледаме към този връх с преклонение. Никой не ще го рече по-добре от Вазов - див, чутовен връх, където шепа български и руски храбреци оставиха костите си, за да възкръсне България. И днес хиляди сънародници от четирите краища на родината отново са тук, за да си припомним как от кървавия мъх разцъфтя най-светлият национален идеал", каза държавният глава. Според президента всички българи, дошли на Шипка, преподават урок по история на цяла България. "В последните десетилетия беше сторено не малко, за да се изтрие и пренапише тази история в услуга на политическите шарлатани от ново време. Но както и преди няколко месеца в мартенския сняг, тук отново са хиляди и, както Вазов казва, със своето присъствие на този легендарен връх, вие "строшавате на клеветата зъбът". И това не е празен патос. Защото залогът за нашата почит към истината и историята е нашето достойнство.

През годините патриотизмът беше отричан, но днес народите отново се обръщат към себе си, изправени пред заплахата от историческа амнезия и загуба на идентичност. Това е критичен и рискован исторически момент, защото предизвикателствата на днешния ден лесно мога да подхранят агресивния национализъм и ксенофобията. В такъв момент за нас, българите, е важно да черпим вдъхновение от просветения патриотизъм на нашите възрожденци - отворен към света и уверен в своята сила и достойнство. Той ще пребъде благодарение на вас, опълченците на историческата памет, които сте тук отново. Към всеки от вас, носителите на нашата историческа памет, е моята искрена човешка признателност. Вечна памет за героите на Шипка. Да живее България", каза още президентът.

Присъстващите бяха особено впечатлени от възстановка на решителната фаза на Шипченските боеве. За разлика от предишни години възстановката се проведе на централната височина в парка - музей, където са се водили сраженията от решаващия трети ден на Шипченската епопея. Във възстановката участваха 265 доброволци.

Заради трагедията с тежката катастрофа със 16 загинали същия ден президентът отмени участието си в обявената тържествена проверка-заря. Вечерта бригаден генерал прие почетния строй на Националната гвардейска част на площад „Възраждане“ в Габрово в чест на 141-та годишнина от Шипченската епопея. С минута мълчание присъстващите почетоха паметта на загиналите край Своге.

След това се проведе вечерна проверка в памет на загиналите за свободата. Присъстващите се насладиха на изпълнението на Национален фолклорен ансамбъл "Българе" и неговият спектакъл "О, Шипка". 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни