Преговаряме с Гърция за още енергийни възможности

Топ новина! <p>България се стреми да стане газоразпределителен център на Балканите. Страната
Преговаряме с Гърция за още ен

България се стреми да стане газоразпределителен център на Балканите. Страната ни води преговори с Гърция за доставка на още един терминал за доставка на втечнен газ близо до границата. Междувременно се очаква да стартира и проучването за природен газ в

България се стреми да стане газоразпределителен център на Балканите. Страната ни води преговори с Гърция за доставка на още един терминал за доставка на втечнен газ близо до границата. Междувременно се очаква да стартира и проучването за природен газ в Черно море. това обяви в ефира на БНТ вицепремиерът Томислав Дончев. "Зад сложната дума "диверсификация" стои следното - да имаме поне три независими евергийни източника на газ, което означава да няма повече кризисни ситуации като през 2009 г., да няма достатъчно газ в тръбите, което поставя под риск и икономиката, и хората. В същото време, когато имаме повече източници на газ това вид гаранция за по-добра цена", разясни Дончев.

Той подчерта, че в газовия сектор инвестициите са големи, тежки, скъпи, бавни и освен от икономическата логика се влияят от политическите емоции.

Вицепремиерът коментира и газопровода ТАП или Трансадриатическия газопровод, чието начало беше дадено в Солун само преди два дни. По думите му, това не е газова връзка, която е абстрактна или съседна за България, защото ние имаме прякото намерение да се включим в нея чрез газовата връзка с Гърция. "Нещата се движат с много бърза скорост и въпрос на месеци е да стартира реалното изграждане. Доколкото само една газова връзка, която трябва да докарва достатъчно количества газ от Каспийския регион по наши виждания е недостатъчна. Затова отиваме още по-напред и искаме спектъра от възможности за доставка на газ да бъде още по-широк и и вече водим разговори с гръцката страна, заяви Дончев.

"Нека не забравя трансбалканския газопровод, който е с капацитет над 23 млрд. куб. м., който При всички случаи ще продължи да се използва през следващите години и то не само за снабдяване на България, но и за транзит, което е важна стратегическа роля на страната", изтъкна той.


И продължи: " Да не забравяме това, което тече като вид алтернатива - не искам да кажа продължение на спрения "Южен поток", варианта за прокарване на руска тръба през Черно море. При наличие на толкова различни източници на газ с достатъчни обеми имаме всички основания да разчитаме и да смятаме, че в България може да бъде изграден газоразпределителен център или т. нар. хъб".

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни