Представят проекта на Радо Първанов в Деня на независимостта във Велико Търново

Prеdstavvat-proеkta-na-Rado-Parvanov-v-Dеnna-na-nеzavisimostta-vav-Vеliko-Tarnovo
Представят проекта на Радо Първанов в Деня на независимостта във Велико Търново

За представянето на Национален проект "Аз съм Българка!" в старата ни столица в чест на Деня на независимостта, за продължението на проекта, чрез нови снимки, лица и сюжети, за осъществяване на идея си "Аз съм Българка! Аз съм от Габрово!" разказва фотографът Радослав Първанов:

 

- Проектът "Аз съм Българка!" гостува във Велико Търново за Деня на независимостта, нали?

- Когато представих проекта си за първи път пред публика на 13 май миналата година си обещах изложбата ми да бъде показана на всички места, където съм снимал сюжети. Старата ни столица от самото начало бе в списъка ми на задължителни родни забележителности и в първата част на проекта присъства с два сюжета - "Царевец" и "Хан Хаджи Николи". Любопитният момент е, че когато ги заснемах през 2016 година, нещата се подредиха така, че мой фолклорен модел в тях стана момиче от Габрово - Никол Иванова. Днес за мен е особена чест и привилегия, че представянето на Национален проект "Аз съм Българка!" в старата ни столица е включено в официалната програма на Община Велико Търново за Националното честване на юбилейните 110 години от обявяването на Независимостта ни, което се провежда под патронажа на министър-председателя на Република България. Проектът ще бъде представен в самото навечерие на тържествата, на 21 септември, петък, от 17.30 часа с откриване на изложба от цветни фотоси в изложбени зали "Рафаел Михайлов" в самия център на града. Представителната изложба "Аз съм Българка!" жителите и гостите на Велико Търново ще могат да разгледат там до 10 октомври.

- Как ще премине представянето в петък?

- Цветните фотографии показват в 25 сюжета 20 българки и 2 момиченца в красиви български носии на 37 знакови места в родината ни. На откриването ще бъде представен и клипът, проследяващ хронологията на снимките. Така присъстващите ще могат да се потопят в атмосферата на снимачния процес, към реалния момент на заснемането на кадрите. Ще присъстват и някои от фолклорните ми модели в носиите, с които са снимани, за да могат гостите да направят паралел между фотоса и модела на живо, както и да се снимат с моите моми, както ги наричам. На откриването са поканени официални лица, много приятели и съмишленици на идеята. Партньорите на проекта Шато "Бургозоне" са ни предоставили мостри квалитетни вина от своята продукция за томболата, която провеждаме на всяко представяне.

- През 2018 година вие отново обиколихте България. Къде гостува изложбата и как се прие тя?

- От дебютното си представяне до момента изложбата е показвана на 15 места. Тази година бе в Трявна, Стара Загора, Дряново, Бургас, Созопол и други места в родината ни. В началото на юни бе показана и в Милано - първото й задгранично представяне.

- Тази година работите върху "Аз съм Българка!" - Продължението. Какво ще представлява тази втора част и къде са заснети новите сюжети?

- Допълвам картата на България с още дестинации - снимахме сюжети в Ловеч, Плевен, Стара Загора, на Дяволския мост в Ардино, в Батак, на Асеновата крепост, в Стария Созопол и Стария Несебър, на фестивала в Жеравна, в Добрич, в Чирпан, снимахме гроздобер и сюжет с кон, във възрожденска Трявна, на Рилските езера и други интересни места. Дотук имаме 20 нови сюжета, предстоят още снимки до средата на месец ноември.

- Имаш ли нови планове и предстоят ли други интересни изяви до края на годината?

- Продължавам да мисля върху идеята си "Аз съм Българка! Аз съм от Габрово!" и как трябва да изглежда концепцията й. Когато бъда сигурен точно как ще изглежда, непременно ще споделя пред вашата аудитория.

- Много ми се иска да представите изложбата си на площад "Възраждане" в Габрово, така, както това неотдавна се случи на площада в Милано. Трябва да я видят повече хора. Може би другото лято? Обещавате ли?

- През март нашите съграждани изразиха подкрепата си на моя проект с активно гласуване и той с безапелационна преднина пред още 22 номинирани събития спечели наградата „Събитие на Габрово в областта на културата за 2017 година“ в престижната ежегодна класация на Сдружение „Будители“ - Габрово. Това доверие истински ме трогна и окрили, мотивира ме изключително много, давайки ми увереността, че вървя в правилна посока. Както е известно, аз не изоставям започнатото и довеждам начинанията си до успешен край. Моят роден град заслужава да види завършени резултатите от труда и усилията ми, които подкрепи. Да, имам намерения да покажа двете части от проекта си първо на своите съграждани с една мащабна изложба на открито и мисля в тази посока. За такова начинание обаче не е достатъчен само ентусиазмът и непрестанният ми труд, нужна е и стабилна финансова основа за осъществяването му. Очаквам идеите ми да открият своите съмишленици сред институциите и бизнеса в града, за да се случи една такава мащабна изложба, която да би била поредното родолюбиво събитие в културния живот на Габрово.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото