Посрещане на последователите на четата на Цанко Дюстабанов

Тодорка Мирчева - кметски наместник на Зелено дървоЗа 14-та поредна
Посрещане на последователите н
Тодорка Мирчева - кметски наместник на Зелено дървоЗа 14-та поредна година се състоя Възпоменателният туристически поход-преклонение „По пътя на четата на Цанко Дюстабанов”.

 
Той е по повод 136 години от Освобождението на България от турско робство, 171 години от рождението на Цанко Дюстабанов, 138 години от началото на Априлското въстание  и 78 години от освещаване на паметника, изграден в знак на признателност към героите в местността Ранни бунар – мястото, където е било последното сражение на четата.
Туристите и тази година бяха посрещнати от  хората в  читалище „Искра 1954 г.” на габровския квартал Лютаци.  
Читалищните дейци заедно с председателя Пенка Ненкова - ветеран на Българския туристически съюз, и кметския наместник на Кметско наместничество Зелено дърво Тодорка Мирчева по стара българска традиция с вкусна погача и сол посрещнаха „четниците”. След кратък отдих получиха указания за предстоящия им път през село Руйчовци и село Моровеци, където на 1 май 1876 г. сформираната чета на войводата Цанко Дюстабанов с подвойводата Тотю Иванов Хаджидосев полага клетва на Равната нива край село Моровеците. 
От квартал Лютаци дружината потегли, предвождана от знаменосец с оригиналното знаме на четата и най-младия, единадесетгодишен, участник Йото Трифонов от СОУ „Алеко Константинов” от град Луковит.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото