Последно: 100 млн. евро ще струва тунелът под Шипка

Posledno:-100-mln.-evro-sche-struva-tunelt
Последно: 100 млн. евро ще струва тунелът

Вицепремиерът Томислав Дончев и министрите Лиляна Павлова и Ивайло Московски ще инспектират Западния обход

Вицепремиерът Томислав Дончев и министрите Лиляна Павлова и Ивайло Московски лично ще инспектират изпълнението на западния обход на Габрово. Това съобщи народният представител Цветомир Михов на съвместна пресконференция с областния управител Николай Сираков и кмета Таня Христова в нейния кабинет в Общината.

Информацията беше съобщена във връзка с проведеното заседание на Комитета по наблюдение на ОП „Транспорт“, на което е бил направен отчет на изпълнението на програмата за периода 2013-2015 година и приемане на приоритетните проекти на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ за периода 2014-2020 г.
„През първия програмен период има сключен договор с изпълнител на Западния обход, който изтича през месец май 2015 година – 540 дни е срокът за изпълнение. Но най-вероятно ще има леко удължение заради проблемите с отчуждаването на имотите, през които преминава трасето. Но при всички положения до края на 2015 година обектът трябва да бъде завършен, тогава изтича последният срок за проектите по ОП „Транспорт“ 2007-2013 година. В момента се работи усилено на този обект. Всички спекулации по темата Западен обход и тунел под Шипка трябва да приключат, както и да не се политизира темата. Това са фактите, те не подлежат на съмнения, защото са факти. Съвсем скоро, в рамките на тази или следващата седмица, лично да инспектират как вървят дейностите по обходния път ще дойдат вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски“ - съобщи Цветомир Михов и уточни, че в момента се работи по завършване на втория етап от проекта за обход на Габрово с тунел под Шипка, като общо те са четири.
Михов съобщи, че с личното участие на вицепремиера Томислав Дончев Европейската комисия е утвърдила предложената от правителството ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.
„Описани са всички проекти с индикативната им стойност. В това число жп проектите, сухопътните... Индикативната стойност на тунела под Шипка е 100 млн. евро. Това е окончателният вариант на ОП „Транспорт“, която е изпратена за одобрение в ЕК.
Лично вицепремиерът Дончев е участвал в преговорите на оперативната програма и одобряване на бюджета й. Три са приоритетните проекта за сухопътния транспорт АМ“Струма“, лот 3, Благоевград-Сандански; АМ“Хемус“ от Ябланица до разклона на път Е-85 Русе-Велико Търново и Тунел под връх „Шипка“, като продължение на обходния път. Това е окончателния вариант. Всичко друго, което се говори ще е спекулации. В ЕК ОП“Транспорт и транспортна инфраструктура“ е затворена. От тук насетне трябва само да действаме и да я изпълняваме“ - заяви Михов.
Той припомни, че през изминалата седмица парламентът прие на второ четене Закона за държавната собственост, който ще реши проблеми с отчуждаването на имоти при реализирането на големи инфраструктурни проекти.
„С приетите промени направихме процедурите по отчуждаване да бъдат доста по-бързи, защото досега отчуждаванията ставаха много бавно – при жалба от страна на собствениците спираше изпълнението на проекта. Ние, в Габрово бяхме едни от най-потърпевшите по отношение на втория и трети етап на околовръстния път на Габрово. Сега пак се дава възможност на хората да жалят – те жалят оценката, защото това е важното за тях, но не и предварителното изпълнение на проекта. Жалбите няма да забавят изпълнението. Очакваме в най-скоро време да получим и разрешението за строеж на третия етап. Това досега беше голяма пречка и рискувахме да не може да изпълним проекта в срок. Пак казвам не бива да гледаме на тунел като единствено важен за региона. Магистрала Хемус е но по-малко значима и важна за региона. Защото Северна България продължава да бъде откъсната“ - информира одобрените от ЕК проекти в ОП“Транспот“ за 2014-2020 година народният представител Цветомир Михов. Той посочи кметът Таня Христова и областният управител Николай Сираков като представителите на институции, които имат пряко отношение към по-нататъшното изпълнение на проекта.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

4 коментара

  • Потребител
    2014-12-17 14:35:19

    Въпрос към кмета на Габрово:китайците ли ще строят тунела?Ние не можем ли да си го построим?

  • Потребител
    2014-12-17 14:29:44

    Тунела трябва да се направи по-скоро,защото е важен път за икономиката,за гражданите и за страната като цяло!Щяхме вече да го имаме, но знаем какво направи един кмет навремето...дано сега се получи!!!

  • Потребител
    2014-12-17 14:26:07

  • Потребител
    2014-12-17 14:25:52

Към началото