Полина Христова: „Габровският театър преживява подем"

Полина Христова е актриса съавтор, съдраматург с Веселка Кунчева на  „Портретът на Дориан Грей“

Полина Христова е актриса съавтор, съдраматург с Веселка Кунчева на  „Портретът на Дориан Грей“ по романа на Оскар Уайлд  на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ Габрово. Постановката, дело на режисьора Веселка Кунчева и творческия екип четвърти месеца пълни салоните на зрелищния спектакъл и се радва на убедителните овации на публиката. Забележително е, че „Портретът на Дориан Грей“ вече е с три номинации за театралната награда „Аскеер“ 2024. 
Фондация „Аскеер“ ще връчи  своите награди за постижения в театралното изкуство в деня на празника на българската писменост , духовност и култура за 33 път.
Полина Христова бе любезна да разговаря за читателите на „100 вести“, с която като актриса публиката ще се срещне през есента в постановка на Атанас Атанасов  на пиесата „Калкун“ от съвременен испански автор в Габровския театър.

– Г-жо Христова, как приземихте скандалното на Оскар Уайлд към съвремието? 
– Нещата са били скандални за времето, в което авторът е живял със скованите, консервативни викториански ценности от края на XIX в. 
Той дори е лежал в затвора заради една забранена връзка… Самият автор ни позволи да влезем в неговия стил, да го представим без викторианската окраска. В един момент той ни позволи да стъпим върху неговия текст като запазихме езика, стила и най-вече идеята, темата на произведението.
– И това е ?
– Битката между тленното и нетленното. Между душата, духа и тялото. И това човек да запази себе си в битката за вечността въпреки, че е тленен.
– Фаустовско да продаде душата си?
– По това време има нещо като вълна и други автори разглеждат тази битка да се продадат на дявола в замяна на вечна младост, богатство или вечен живот за сметка на душата. Тя винаги е на разменната монета …
– Творческото ателие от миналото лято катализатор бе за поставянето на „Дориан Грей“?
– Това бе театралният форум, който се проведе в габровския театър, тогава с Весела Кунчева и екипа й. А това лято ще бъде с режисьора Ана Батева. 
Изборът на Оскар Уайлд е мечта на Веселка Кунчева и от нея тръгна идеята за поставянето му. На уърк шопа на форума беше изследвана темата. После започнаха да се правят и текстове. Реално погледнато първо имаше сцени като конструкция, а текста дойде впоследствие. 
Тръгнали от историята на Оскар Уайлд с много цитати като 70 процента са авторски и 30 процента сме ползвали от текстовете му. Естествено историята и образите са изцяло по Оскар Уайлд.
Наистина и тримата герои красивият младеж Дориан Грей (Благовест Мицев - гост), сър Хенри Уотън (Цвети Пеняшки - гост) и художника Базил Холуърд (Димо Димов от габровската трупа), които са гръбнака на пиесата остават в полезрението. 
С Веси работим от много години и съм щастлива от съвместното партньорство.


– За изминалите представления как се развива спектакълът?
– В момента е в една много добра форма вече след десетото представление. Навсякъде се играе пред препълнени салони. Историята на красивия младеж, който продава душата си, за да остане вечно млад впечатлява и разтърсва всеки докоснал се до него…
Прецедент е че тук в Габрово всяко представление е предварително продадено. Явно хората не искат да гледат само комедии, заглавия с евтин хумор… Хората имат нужда и от нещо по-сериозно, провокиращо. Зажаднели са за нещо, което да ги разтърси.
– Постановката „Портретът на Дориан Грей“, заслужена гордост в афиша на ДТ „Рачо Стоянов“ вече се радва на номинации за „Аскеер“?
– Това са три номинации в категории: „Сценография“ и „Костюмография“ за Мариета Голомехова и „Театрална музика“ за композитора Милен Апостолов. Хората коментират, че спектакъла заслужава много повече награди. Всъщност това е най-голямата награда, защото реално погледнато тези награди „от артисти на артисти“ са за дадения сезон.
– Партньорството Ви с габровската трупа?
– Изключително съм щастлива да работя с Габровския театър. Страхотен директор и екипа му. Трупата е млада, сформирана от този сезон. Новите актьори много добре се вписват сред колегите си тук.
Мисля, че се очертава една много силна трупа с пожелание да бъде и занапред. Ще има и нова постановка на Веселка Кунчева…
Габровският театър преживява подем. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Театър

Към началото

Следвай ни