Point S обяви носителя на Голямата награда в Special Days 2022: Ивайло Негенцов печели 9500 лева

Plamen-Nachev,-Ivailo-Negentsov-i-Zornitsa-Nacheva-s-s-simvolichniya-chek.
Пламен Начев, Ивайло Негенцов и Зорница Начева със символичния чек.
Собствениците на автосервиз "Стена" връчиха символичен чек на късметлията

Покупка на летни гуми през ноември от автосервиз „Стена“ донесе на Ивайло Божидаров Негенцов Голямата награда от кампанията „Special Days“.
Играта е организирана от Point S Development и дава шанс на всеки клиент, закупил гуми от същата марка или Bridgestone, да се регистрира на сайта на „Special Days 2022“ с доказателство за покупката.
Играта започна на 1 ноември и приключи в края на месеца. Жребият беше теглен във Франция на 5 декември и се получи имейл, че Голямата награда за България идва в Габрово.
Ивайло казва, че от много неща се интересува, но от гуми – не: „Идвам в „Стена“, те знаят колко километра пропътувам, преценяват какво ми трябва и ми дават подходящите.Гуми, услуги – доверявам им се. Този път Зорница Начева 5 пъти ми поръча да се регистрирам за играта „Special Days“. Обещах º, влязох на сайта, изпълних стъпките и моменталният отговор беше: „Не спечелихте гориво“, тоест отпадна първият шанс да получа пълен резервоар гориво на стойност 195 лева. Оставаше вторият шанс – да имам късмет за Голямата награда, която е една за цяла България. Не повярвах, когато се обадиха, че съм спечелил.“

През този месец ноември управителката на автосервиза Зорница Начева упорито убеждава клиентите да играят, самата тя ги регистрира. Но повечето са нехайни към късмета, казват „да“ и после забравят за касовия бон. Но шансът явно е решил да възнагради упорството на Зорница. От 24, включили се в играта клиенти на „Стена“, петима печелят по един резервоар за 195 лева плюс Голямата награда на Ивайло.
Вчера всички бяха много радостни и си направиха тържество по повод наградите, което им даде възможност да се опознаят и извън сферата на автоуслугите.
Ивайло е потомък на известен габровски род. Неговият дядо е втори братовчед на известния детски писател Генчо Негенцов (Ран Босилек). Самият Ивайло е възпитаник на Английската езикова гимназия в Русе, работи в сферата на туризма. Радва се на успехите на дъщеря си Стефани и искрено се надява тя да следва високите примери в рода. Ивайло разказва за Никола Негенцов – брат на Ран Босилек (Генчо Негенцов), който е първият аеролог в Дирекция по въздухоплаването, създател и първи ръководител на „Служба за времето“. Другият роднина – проф. Христо Негенцов, е виден педагог с международна известност. За съжаление, Ивайло няма лични спомени от дядо си, защото е починал ден преди той да се роди. Каквото знае, е от баба му, която пък е от тревненски род.
Докато всички поздравяват Ивайло, влизат англоговорещи клиенти, което е малко учудващо. Братът на Зорница – Пламен, който се занимава с гумите и работниците в сервиза, обяснява, че клиентите чужденци при тях са доста. „Много англичани наистина има. Те са от околните селища като Зая, Геша вю, познават ни и идват при нас. Сменяме гумите на цялата общност.“
Пламен уточнява, че винаги е имало печеливш в Габрово, но за пръв път Голямата награда идва тук. И за първи път наградите са парични, досега са били материални, подаръци.
Пламен Начев разказва и за преките си впечатления от веригата Point S. Преди ковид събират всички представители от цял свят, за да отбележат 50 години на фирмата. Събитието било в Патая, Тайланд, в огромен хотел. Срещата включвала и официално запознанство с бизнесмен от Китай, който също имал сервизи за гуми. „Той искаше да влезе в Point S като независим дистрибутор, както сме ние, и да популяризира марката в Китай. Бизнесменът помоли за 3 месеца отсрочка, защото нямал готовност в момента. Попитаха го какво не е наред. Той отвърна, че в момента е само с 900 сервиза и му трябват 3 месеца да ги направи 1000. С хиляда сервиза наведнъж влезе човекът – в такива мащаби работи светът. Тук три месеца само разрешително за строеж не можеш да извадиш. Колегата от Шумен ходи на откриването на тези 1000 сервиза, официално рязаха ленти... Разказвам за този аспект от нашата работа, защото освен търговията, има общуване – във фирмата, с клиентите чрез кампаниите и игрите, създаваме една общност.“

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни