„Подемкран” АД постигна сериозен успех - започна производство и на козлови кранове

<p>„Подемкран“ АД отскоро вече успешно произвежда козлови кранове, информираха за
„Подемкран” АД постигна сериоз

„Подемкран“ АД отскоро вече успешно произвежда козлови кранове, информираха за „100 вести“ от направление „Индустриални кранове и сервиз“ на компанията. Това е сериозен успех не само в над 50-годишна история на габровския завод.

Козловите кранове, известни още и като портални, са сериозни подемни съоръжения, които се движат по релси, разположени върху земята и обикновено са предназначени за открити пространства, но могат да работят и в закрити помещения. Като цяло индустриалните кранове на „Подемкран“ АД следват последните иновации в областта на краностроенето.
В направление „Индустриални кранове и сервиз“ се произвеждат всички цели кранове– стоящи, едноредови, двуредови, висящи, също така и двурелсови колички, челните и основни греди. Едни от най-новите разработки тук са насочени към повишаване товароподемността на крановете, като най-високата товароподемност към момента е от 50 тона. Те са успешно монтирани и работещи в страните от Балканския полуостров, в Азия, в Европа. Всъщност, товароподемността на крановете е в пряка зависимост от комплектованите към тях електротелфери. В момента произвежданите в „Подемкран“ са с товароносимост от 1 до 50 тона.
Едноредовите кранове имат компактна конструкция и позволяват максимално използване на височината на помещенията, в които са монтирани. А двуредовите намират приложение при по-големи товароподемности и високи експлоатационни изисквания. Чрез тях се постигат и по-големи височини на повдигане.
Крановете се използват във всички сфери на индустрията, почти във всяко ново хале или склад, където се изисква транспортиране на товари се монтира кран, чиято конструкция се обуславя от спецификата на дейността, която ще се извършва и от ограниченията на самата сграда. В почти всички промишлени помещения крановете са основните съоръжения, които се изграждат още преди поставянето на покрива на сградата и те извършват подемни, товаро-разтоварни, ремонтни и технологични функции.
В зависимост от нуждите на клиента направление „Индустриални кранове и сервиз“ разработва цялостната конструкция и комплектовка на необходимото изделие. Комплектовката, която е предназначена за България и за страните от Балканския полуостров /определяни тук като вътрешен пазар/ се произвежда в „Подемкран“ като цели кранове, независимо дали са стоящи, висящи или козлови. Но когато продукцията е предназначена за по-далечни дестинации - Азия, Африка, Арабския свят и т. н. се произвежда кранов комплект, включващ всичко от крана без основните греди, които са металоемки и големи. В зависимост от междурелсието на крана те могат да бъдат доста големи - в момента проекта върху който се работи в „Подемкран“ е с дължина на основните греди 37,5 метра, които няма как да се транспортират до Абу Даби или до Дубай например. В подобни случаи се изпращат пълната документация и чертежите на местен партньор на габровската компания, който произвежда тези основни греди, а от „Подем“ получават всичко останало - задвижването, подемното съоръжение, движещата се количка, както и необходимото електрооборудване и на място се окомплектова целия кран.
Индустриалните кранове се изработват по поръчка на клиента, всеки един от тях е специфичен за условията, при които трябва да работи и потребностите, които да задоволи.

Всяко краново съоръжение е уникално, няма два крана, които да са еднакви. Срокът за изработката на готовото крайно изделие от възлагането, конструктивната и технологична разработки и целия производствен процес зависи от сложността на поръчката. Проектирането и конструктивно-технологичното обезпечаване на нова разработка за кран със средна трудност е от 2 до 10 дни. Производството и конструктивната разработка са в общ кратък срок за доставка до клиента, който не се интересува дали инженерния труд изисква месец или доставката на материали изисква няколко седмици - клиентите си го искат бързо, тъй като са обвързани с неустойки и фиксирани срокове по техни проекти. Затова тук се работи на високи обороти. Само от началото на годината до сега тук са разработени и пуснати към производството 40 крана. В момента на проектантските маси са 5. Затова и най-големия проблем за екипа са празниците с многото почивни дни, тъй като за всяко изделие по договор има крайни срокове и те трябва да се спазват – в противен случай следват неустойки и загуба на престиж.
За 2014 г. „Подемкран“ е поставил собствен рекорд по получени поръчки в последните 5 години, които са 1370 на брой, а това е увеличение от 25% в сравнение с предходната година и два пъти повече за последните 5 години.
„Подемкран“ АД работи с над 50 държави в света и основния пазар на компанията е външният. Произведените тук продукти отговарят на европейските и международни стандарти за качество и сигурност, поради което носят и знака СЕ, а качеството е гарантирано от интегрираните системи за управление ISO 9001:2008 и OHSAS 18001:2007.
Габровското дружество има пазарни дялове в почти всички континенти - от Европа, през Азия и Африка, за където се изнася постоянно, до Австралия и дори планира своята експанзия и в Америка. Компанията се развива като глобална и е важно нейното присъствие на всички пазари.
Радостно е, че въпреки кризата, въпреки многобройните фалирали в страната и в индустиално Габрово фирми „Подемкран“ АД продължава своето успешно развитие и дава своя принос към брутния вътрешен продукт на България.

Коментирай!

За да коментирате, влезте в профила си или се регистрирйте. Ако нямате регистрация, може да се регистрирате тук. Можете директно да коментирате чрез профила си във Facebook.

0 коментара

Към началото
  1. Още от Технологии

Календар

ПОН ВТО СРД ЧЕТ ПЕТ СЪБ НЕД

Адрес "100 вести"

И това го има"

Виц на деня