Почетният гражданин на Севлиево акад. Юхновски направи ценно дарение за севлиевската библиотека

Darenieto-na-akd.-YUhnovski
Дарението на акд. Юхновски

В месеца на Народните будители севлиевската Градска библиотека получи ценно дарение – планетарен настолен скенер CZUR Aura.

 А дарителят е почетният гражданин на Севлиево академик Иван Юхновски - учен и общественик, носещ духа на будителството и просветителството в себе си.

Акад. Юхновски е химик органик, чиито научни интереси и основни приноси са в областта на инфрачервената спектроскопия и квантовата химия. Той е доктор на химическите науки, действителен член на Българската академия на науките /БАН/, неин почетен член и дългогодишен председател. Работи над 40 години в БАН и 24 години преподава в Софийския университет.

Близостта и привързаността на акад. Юхновски към севлиевската библиотека датират още от неговите детски години, когато семейството му е изселено от София в Севлиево.

„…От много ранни години започнах да изпитвам силно желание да чета и научавам нови неща – разказва той. - Затова още от малък станах постоянен и ревностен читател на библиотеката на читалище „Развитие". Днес с чувство на дълбока признателност мога да кажа, че бъдещият ми път като учен и изследовател не би бил с толкова широки възможности за подготовка и избор на любимото поприще, а може би даже не би се осъществил, ако не беше тогавашната наша прекрасна и богата библиотека.”

Акад. Юхновски е автор и съавтор на над 160 публикации, както и на редица изобретения и патенти. Вписан е в „Златната книга на българските изобретатели“ на Патентното ведомство през 1999 г. Почетен доктор на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, на Химикотехнологичния и металургичен университет и на Националния университет „В. Н. Каразин“, Харков, Украйна. Акад. Юхновски е действителен член на Европейската академия на науките, изкуствата и литературата в Париж, както и на Общество „Лайбниц“ в Берлин. Експерт е на Нобеловия комитет по химия.

През 2017 г. е учредена наградата „За изявен млад учен в областта на органичната химия“ на името и с финансовата подкрепа на акад. Иван Юхновски.

Многократно през годините той е засвидетелствал своите приятелски чувства към севлиевската библиотеката, като е дарявал научни и научно-популярни издания с желанието науката да стигне до повече хора.

Сега, благодарение на неговата щедрост, библиотеката разполага с нов скенер - CZUR Aura, подходящ за всякакви книги и документи с формат до А3, изключително бърз, разпознаващ български език при сканиране и с възможност да произведе файл с опции за търсене. Софтуерът за оптично разпознаване на символи на Aura може да конвертира заснети JPG изображения в редактируеми Word, Excel или PDF формати.

Скенерът се намира в отдел „Краезнание“ на библиотеката в Севлиево, а желанието на екипа е да започне постепенно дигитализиране на ценните книги от нейния фонд, което ще помогне за тяхното съхраняване занапред в годините.

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото
  1. Още от Култура

Календар

ПОН ВТО СРД ЧЕТ ПЕТ СЪБ НЕД

Адрес "100 вести"

И това го има"

Виц на деня