По 200 лв. помощ за всяко новородено или осиновено габровче

Топ новина! Po-200-lv.-pomosht-za-vssako-novorodеno-ili-osinovеno-gabrovchе
baby.jpg
Еднократната финансова помощ от Общината за всяко новородено или осиновено дете в Габрово е 200 лева.

Това реши на заседание Общинският съвет. Според неговото решение в бюджета на Общината за 2020 г. ще бъдат заложени 45 000 лв. за изплащане на финансова помощ при раждане или осиновяване на дете.

От 26 април 2018 г., когато бяха одобрени правилата за отпускане на финансова помощ до средата на ноември 2019 г. са подпомогнати общо 333 родители. Съгласно правилата родителите или осиновителите на дете получават еднократна помощ при условие, че имат настоящ адрес на територията на община Габрово и поне единият от тях е с постоянен адрес на територията на общината през последните 3 години към момента на раждането или осиновяване на детето. Родителите трябва да са навършили 18-годишна възраст към дата на раждане на детето и поне единият да е български гражданин или гражданин на друга държава, членка на Европейския съюз. А също така - да нямат финансови задължения към Община Габрово, да имат завършено не по-ниско от средно образование към датата на подаване на заявлението и непрекъснати здравно-осигурителни права.

Също така финансова помощ, съгласно разпоредбите се предоставя еднократно за всяко живородено или осиновено дете до трето по ред раждане или осиновяване, включително независимо от доходите на семейството. Другото условие е, детето да не е оставено за отглеждане в специализирана институция за деца или социална услуга от резидентен тип и не са наложени мерки за закрила - настаняване извън семейството по реда на Закона за закрила на детето и не са отнети или ограничени родителските права.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни