Пламен Генчев: „Работата в отдел „Изкуство” на Регионална библиотека е среща с един безкраен свят на творчество и красота”

Plamen-Genchev
Пламен Генчев

Отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” Габрово е място, което дава възможност на посетителите да се запознаят с различните видове изкуства.

От близо шест години библиотекар в отдела е Пламен Генчев. Завършил е образованието си в Математическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев”, ТУ-Габрово, Стопански факултет, специалност - търговия и маркетинг, следдипломна квалификация „Библиотекознание и библиография“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, а в момента следва богословие отново във Велико Търново. Любител музикант. Свири на китара, кавал, а в последните години помага и като църковен певец.

- Г-н Генчев, откога започва дейността на отдел „Изкуство”?
- През 1968 г. в Габрово се провежда Национално съвещание по професионално майсторство за библиотекари, организирано от Комитета за култура и Народната библиотека, на което се представя концепцията за обособяване на отдели „Изкуство” към окръжните библиотеки. Тогава започва работа по формиране на специализиран фонд на отдел „Изкуство” и в габровската библиотека като от различните фондове на библиотеката се изтеглят всички тематични материали. Започва целенасочено закупуване на специализирани библиотечни материали за фонда на отдела - ноти, грамофонни плочи, графични и периодични издания, албуми с репродукции и др. Отделът се изгражда като специализирано звено на Окръжна библиотека „Априлов - Палаузов” с фонд от книжни и некнижни носители на информация в областта на изкуството.
През 1974 г. отдел „Изкуство” е официално открит и се помещава във филиал 1 на Окръжната библиотека в Габрово (бившата сграда на хотел”Янтра” до жп гарата). Основател на отдела е Жана Папанчева, дългогодишен библиотечен специалист, която ме въведе в методиката на отдела. Тя познава много добре фонда. И при последното преместване в настоящата сграда на Регионална библиотека тя бе основният човек, който помогна за неговото подреждане в тази зала, както и за фонда с нотите.
- Основен е книжният фонд. Какво включва той?
- Библиотечният фонд (17 000 библиотечни единици) разполага с широка гама от графични издания към които е и най-голям интересът на посетителите - студенти, специализанти, журналисти и др. Тези издания са най-много и са от областта на цялата човешка история на изобразителното изкуство. Те обхващат периода от древността с артефакти от праистория, африканско, египетско изкуство до съвременните тенденции в изкуството. Подробно е представено изящното изкуство чрез албуми с репродукции на световни галерии и майстори на изобразителното изкуство.
Листовата графика включва репродукции на стари и съвременни майстори.
Разделът „Архитектура” следва същото представяне от древността до наши дни, както и съвременните тенденции в тази област.
Видовете енциклопедии и справочници с богат илюстративен материал са друг важен раздел от изобразителното и музикално изкуство.
- Кои са видовете фондови колекции?
- Интерес представляват всички видове - нотните издания: пиеси, партитури, сценична музика, сборници с песни, учебно-методическа литература, фолклорни сборници и др.
Представени са различните школи от развитието на иконографията, история и развитие на шрифта, на облеклото, приложна живопис - сценография, украса на хладно оръжие и др.
Притежаваме каталозите на Музей „Дом на хумора и сатирата”, песенни албуми, поредицата „Песента на камбаните” - записи от празниците на духовната музика и др. библиотечни материали с краеведски характер.
С дарения и по моя инициатива насочих внимание към източното църковно пеене. Това е продиктувано и от нарастващия интерес в църковните среди, особено от страна на младите, за завръщане към тази традиция. Нещо ново са сборници по псалтикийно пеене, учебни и исторически материали по невмена нотация (византийската нотна система). Почти пълен е нотният набор за църковното богослужение. В очакване съм от печат да излязат два нови, изцяло преработени сборника - псалтикиен минейник и утреня. Голяма част от справките, които извършвам са свързани именно с реда и съдържанието на богослужебния ред и полагащите се песнопения за дадения празник.
Също така от дарения отделът притежава и богат фонд с богослужебна музика. Ценни са записите от няколко всенощни бдения от Св. Гора - Атон, включващи и нашия манастир Зограф.
- Как са представени звукозаписите?
- Най-много са грамофонните плочи (около 5300) със записи на музика - вокална и инструментална, богатото жанрово разнообразие варира от фолклорните традиции, класическата музика, през многообразието на джаза, поп и рок музика от 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век, литературно-музикални композиции, детски приказки, дори речи на политически и културни дейци от близкото минало и др.
Аудиокасетите са около 350 броя, компактдисковете (CD) - около 370 броя. DVD-та са с опери („Тоска” от Джакомо Пучини, „Сватбата на Фигаро” от В. А. Моцарт и др.), спектакъла „Орисия” на Нешка Робева.
- Чуждоезичният книжен фонд на отдел „Изкуство”?
- Също е добре представен. Той е главно западно европейски и руски.
Много богата е литературата на немски език.
- Популяризаторската работа е насочена към какво?
- Свързана с различни годишнини на творци и автори - видиоклипове с техни произведения, които се публикуват на фейсбук страницата, в You Tube канала и сайта на библиотеката. Използваните в тях материали се излагат и във витрините на централното фоайе на сградата.
-Кое Ви привлече към работа в отдела?
- Харесва ми естеството на работа - всекидневно да си ограден и да работиш с едни от най-високите достижения на човешките цивилизации през хилядолетията. Защото „цивилизация” е понятие, което събира в себе си цялото многообразие на човешкия успех в духовния и материален живот. Едва ли е възможно да се даде определение на цивилизация без да се прибегне до понятието „култура“. Това никак не е случайно, защото „цивилизация“ и „култура“ са едни от най-важните понятия в познанието за човешкия свят. А изкуството е неделима част от развитието на човека, пречупено през личния мироглед и светоусещане. Отдел „Изкуство” е среща с един безкраен свят на творчество и красота.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни