Писателят Кънчо Атанасов представи в Габрово за пръв път пред публика своята книга „Сбогуване със себе си“

Pisatеllat-Kancho-Atanasov-prеdstavi-v-Gabrovo-za-prav-pat-prеd-publika-svooata-kniga--Sboguvanе-sas-sеbе-sii
kancho-atanasov-3.JPG
В късния следобед на 12 декември 2018 година в залата за срещи и събития на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ в Габрово граждани, библиотекари и читатели участваха в емоционална среща-разговор с Кънчо Атанасов – български писател, драматург и сценарист, който живее и твори в село Маноя, Дряновска община, Габровска област. Поводът бе първото представяне пред читателска публика на новата книга на писателя „Сбогуване със себе си”. Кънчо Атанасов сподели, че заглавието може би звучи стряскащ

В късния следобед на 12 декември 2018 година в залата за срещи и събития на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ в Габрово граждани, библиотекари и читатели участваха в емоционална среща-разговор с Кънчо Атанасов – български писател, драматург и сценарист, който живее и твори в село Маноя, Дряновска община, Габровска област.

Поводът бе първото представяне пред читателска публика на новата книга на писателя „Сбогуване със себе си”. Кънчо Атанасов сподели, че заглавието може би звучи стряскащо, но всъщност то има по-дълбок смисъл – през своя живот на човек не веднъж символично му се налага „да се сбогува със себе си”, което значи, че житейският му път го изправя пред големи промени, предизвикани както от обществено-исторически, тъй и от лични, съдбовни причини. В този смисъл героят влиза ту в едно, ту в друго житейско поприще, променя нагласи, узнава нови неща за хората и за себе си, образно казано неведнъж „се сбогува със самия себе си”. Онези неща, които винаги остават важни и с които човек никога не се разделя са любовта, добротата и служенето на другите с обич и смирение.

Кънчо Атанасов сподели, че е писал своя роман в продължение на 11 дълги, но хубави години – вътре е събрана почти цялата съвременна българска история и тъгите на настоящето – от 50-те, 60-те година на отминалия век, та до днешния ден през 21-то столетие. Историческите факти са преживени, пречупени през животите на героите на Кънчо Атанасов и на самия писател. Повествованието представлява едно много дълго писмо с продължение – героят кореспондира с дама, която живее в чужбина и тъй, на фона на глобалните събития като на филмова лента преминават пред очите ни и през сърцата ни детство, младост, иде старостта. Кънчо Атанасов се обърна към своите гости с думите, „че всъщност е много хубаво да остаряваш, да остарееш значи да живееш дълго, интересно, може би нелеко, но главното дълго, с обич в сърцето и радост в душата…” Писателят разказа и за онези важни и много вълнуващи случки и неща, които не са влезли в книгата „Сбогуване със себе си”. Според Кънчо Атанасов тези „пропуски” са също толкова значителни, както и написаното в романа.

Срещите с прозата и драматургията на Кънчо Атанасов никога не ни оставят равнодушни. Нека си спомним, че той е сценаристът на три от култовите български филми от близкото минало – „Покрив”, „Живи хора” и „Улица „Акация”.

Екипът на Габровската регионална библиотека благодари на писателя Кънчо Атанасов за това литературно събитие и горещо препоръчва книгите на твореца, повечето от които можете да намерите и прочетете от фондовете на библиотеката.

В навечерието на светлите коледни и новогодишни празници символично „подаряваме” на всички читатели на РБ „Априлов-Палаузов” и всички почитатели на хубавата книга думите на писателя: „Не можем да направим толкова добро, колкото сме получили от живота, но е хубаво все пак да опитаме!”

Анелия Мутафчиева - Христова

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни