Петко Койчев: "Фаворити през 2020 година бяха "Под игото" и "Салиери"

Водеща! Petko-Koichev
Петко Койчев
За най-значимите събития през 2020 година, са осемте премиери на театъра, за предстоящото тази година, за продължаване новаторския дух на културната институция разказва Петко Койчев, директор на Драматичен театър Габрово

- Какви бяха най-интересните събития в габровския театър през 2020 година?
- Според мен най-значимото събитие за нас през 2020 година бе честването на 75-годишнината на габровския театър. Притеснявах се дали ще успеем да отбележим годишнината, заради проблемите с пандемията. Успяхме, направихме го. Получихме приз от Министерството на културата развитие на българската култура. Това бе голямо признание за нас.
Отбелязахме годишнината със спектакъла "Под игото", който освен на нашата годишнина, бе посветен и на годишнините от рождението и на смъртта на Иван Вазов. За "Под игото" получихме високи оценки от Министерството на културата, от изявени театрали
Едно от значимите събития бе и спектакълът "Салиери", който освен в Габрово бе представен и на сцената на Народния театър. Няколко часа след представянето му излязоха първите отзиви за него, които бяха изключително положителни. Много колеги театрали изразиха своето мнение, че "Салиери" е едно от хитовите заглавия в България.
Постановката "Мечтата на Наташа" се върна от фестивал в Косово с награда за най-добра женска роля за актрисата Поля Костова.
Осемте премиери на габровския театър през 2020 година са изключително постижение за целия екип. Още повече, че заради пандемията пълноценно работихме едва 6 месеца.
- Според Вас кои постановки през изминалата година предизвикаха най-голям интерес в публиката?
- Това, което и до ден днешен продължава да се търси са постановките "Под игото" и "Салиери" на Петринел Гочев. А също малките Чехови комедии "Руски вечери с револвер" и "Руски вечери с микроскоп". Последната постановка, която предизвика голям интерес бе "Иванка Курвоазие на три морета" на Васил Дуев през декември, направена по текстове на фейсбук героиня. И двете премиери на спектакъла имаха голям успех, макар че заради пандемията бяха заети 30 % от зрителските места.
Фаворити обаче си остават "Под игото" и "Салиери". Освен това зрителите питаха през цялата година кога ще се играе "Свекърва".
Надявам се сега през 2021 година да успеем да възстановим всичките си постановки.
- Мисля, че пандемията попречи на мнозина да видят спектакъла "Под игото", не само в Габрово, но и в столицата, и в други градове. Ще наваксате ли тази година?
- Така е. Точно, когато "Под игото" набра инерция с двете си блестящи премиери в Габрово, се наложи да бъде спряна заради пандемията. Пропаднаха всички турнета и в Стара Загора, и Сопот, и в Пловдив, и в София. Сега започваме отново преговори с тези градове за нови дати и дано да започнем турнетата.
- Постигнахте рекорд, след края на извънредното положение за месец успяхте да направите няколко постановки. Кои бяха те, как реагира публиката?
- В рамките на един календарен месец направихме четири постановки. Буквално всяка седмица през юли имаше премиера. Става дума за Чеховите комедии "Руски вечери с револвер", "Руски вечери с микроскоп", още - "Салиери" и "Мечтата на Наташа". Септември месец показахме "Лейтенант Густл".
Публиката бе приятно изненадана, когато на петата седмица нямаше, питаше дали няма още една премиера. Успяхме да създадем една традиция всеки месец да има нещо ново, нещо различно. Успяхме да докажем, че един репертоарен театър има достатъчно ресурс и възможности да направи такова нещо - всеки месец нова постановка, и тя да е професионално издържана. Надяваме се да сме добър пример за български театър и театрите да започнат да работят по този начин. Защото това е единственият начин да вървим напред.
- Какво сте замислили като продукция през 2021 година?
- Тази година отново всичко зависи от епидемиологичната обстановка. Със сигурност обаче ще реализираме един мащабен проект на Петринел Гочев, автор на текста отново е Гергана Змийчарова. Този път се спряхме на световна класика, по един интересен роман, свързан с морски приключения. Засега останалото е изненада. В момента пиесата все още се пише. Имаме и други идеи, но пак казвам, ако обстановката ни позволи.
Повтарям, искаме да възстановим всички спектакли, които играхме през 2020 година, защото публиката не успя да ги види достатъчно. Сега сме съсредоточени да съживим всички спектакли, очаквам интересни предложения от другите двама режисьори - Васил Дуев и Ана Батева. с Ани Батева сме се насочили към една сръбска комедия.
В края на януари ще е премиерата на пиесата "Любовни истории". Една пиеса, написана специално за нас от Иво Сиромахов. Режисьор е Златомир Молдовански, един американски възпитаник, който се завръща и това е първата му работа в България.
- Тази година ще се проведе ли фестивал на комедийния спектакъл?
- Тази година трябва да се проведе отложения от миналата година фестивал на монодрамата, но пак зависи от обстановката. Ако от Министерството на културата няма финансиране на фестивали, нито един театър няма да може да си го позволи, защото фестивалите изискват немалък ресурс. Ако всичко е наред, ще проведем отложения фестивал на монодрамата.
- През годината получихте немалко отлични отзиви за спектаклите на театъра, ще продължите ли в същия новаторски дух?
- Да, надяваме се да продължим в същия новаторски дух, да качваме все повече и повече нивото на продукцията ни, да изненадаме все повече и повече габровската публика. Защото най-важната за нас е публиката в Габрово. Искам габровци да се гордеят с това, което се случва в театъра ни.
Пожелавам на целия екип, на всички габровци, година изпълнена със здраве, с много усмивки и много театър.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

2 коментара

  • Потребител
    Anonymous 2021-02-01 11:15:32

    Здравейте. Името на актрисата, спечелила нарага за най-добра женска роля с моноспектакъла "Мечттата на Наташа", се казва Поля Йорданова. Моля за корекция и благодарим за хубавото интервю.

Към началото

Следвай ни