Песенен концерт „Елате щъркели крилати

Psnn-kontsrt-lat-shtarkli-krilati
Песенен концерт „Елате щъркели крилати
Днес от 18 часа в Ритуалната зала на Община Габрово обичаният хор „Старопланинско ехо” ще изнесе първия си пролетен концерт под наслов „Елате, щъркели крилати”, роден от текста на песента на Валентин Маринов. Автор на музиката е Стефка Карапенева, неговата майка.

Днес от 18 часа в Ритуалната зала на Община Габрово обичаният хор „Старопланинско ехо” ще изнесе първия си пролетен концерт под наслов „Елате, щъркели крилати”, роден от текста на песента на Валентин Маринов. Автор на музиката е Стефка Карапенева, неговата майка. Хорът ще зарадва своите почитатели и с най-новата си песен „Легенда” посветена на митичния основател на града Рачо Ковача. Автор на текста е проф. Юлия Мутафова - Заберска, преподавател в Националната спортна академия „Васил Левски” , катедра - психология на спорта.

„До габъра стар приседнал Рачо, / опрян на родния Балкан/ в краката му Янтра пее, / а взора му от залеза огрян/. Снага разкършил седнал Рачо / премерил с поглед местността,/ ковачницата очертал с разкрача, / със чук и наковалнята в ръка/”.

„Обикновено сутрин излизам рано на разходка. Веднъж преди години се срещам с една жена отправила ми весел поздрав. В непринуден разговор тя ми разказа, че харесва Габрово и води студенти - баскетболисти на състезание в Спортна зала „Орловец”. Тя пожела да я разведа и да види отвисоко града. С нея бяхме на Петкова нива, Йонковото, Радичевец и скоро ме зарадва с текста, родил песента „Легенда”, на която направих музиката”, споделя диригентът Стефка Карапенева.

В програмата на пролетния си концерт хор „Старопланинско ехо” при Народно читалище „Габрово-2002“ ще изпълни любимите „Габрово, Янтърна песен” със солист Елена Богданова от квартал Бичкиня, „Габровският манастир”, „Малинарка” по текст на Иван Вазов, „Мечтата на туриста”, обработка на Филип Аврамов, и др.

Любителите на планинарската песен от хор „Старопланинско ехо” ще отбележи 47 успешни години на сцена със своя ентусиазиран диригент и композитор Стефка Карапенева. За тези години хорът участва редовно на национални фестивали и конкурси, разнася родната песен и далеч зад граница.Особен успех е имала песента „Николо” в Гърция. Там в град Аргус Ористико, град на кожари, чийто покровител на занаята е Свети Никола, много са записвали песента с желание да я научат.

На 21 април хорът ще бъде на двадесетгодишния фестивал „Прекрасна си мила Родино” в Казанлък. Стефка Карапенева е тачена като негова кръстница от времето на създаването му, чието име фестивала взема от песента на Филип Аврамов. През юни хорът ще участва на големия фестивал „Песните на България” в Калофер под егидата на Българския туристически съюз.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни