Отново търсят „внучета назаем” за проекта „Приеми ме на село”

И това лято габровската Община търси „внучета назаем“, за да
Отново търсят „внучета назаем”
И това лято габровската Община търси „внучета назаем“, за да участват в проекта „Приеми ме на село“ и инициативата за създаване на верига от приемни села в България. Търсят се доброволци - млади хора на възраст между 15 и 29 години, които да прекарат 5 дн

Младежите ще имат възможност да избягат за няколко дни от „градската джунгла“ и да се потопят в пасторалната идилия на селското всекидневие. Бабите и дядовците очакват да ги научат да приготвят кулинарни специалитети, да ги запознаят с местния бит и фолклор, да се научат на сръчности в градината и в някои непознати народни занаяти. Проектът „Приеми ме на село“ насърчава младите хора, които нямат собствени близки на село, освен да прекарат приятно и забавно, да научат и по нещо полезно. А пък бабите и дядовците, които ще ги приемат в домовете си, ще разнообразят своето всекидневие с присъствието на младите хора.
„Приеми ме на село“ стартира през миналата година и тогава беше реализиран първият пилотен модел на приемно село в Новаковци по идея на Вероника Йосифова, спечелила награда в конкурс. В Новаковци 12 „внучета назаем“ прекараха по седмица в домовете на баба и дядо „под наем“, а успешният нестандартен проект бързо доби популярност в цяла България. Затова сега идеята на габровската Община е да се създаде мрежа от приемни села. Новаковци кандидатства с проекта си по програма „Култура“ и спечели  финансиране да приеме млади хора в края на август и началото на септември както в селото, така и в Стоевци. Още четири села в страната са изявили желание да приемат „внучета под наем“ и ще реализират идеята с методическата помощ на габровската Община. Сред тях е дряновското Зая.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни