Откриха изложба "Строителите на Паметника на свободата“

Otkriha-izlozhba--Stroitеlitе-na-Pamеtnika-na-svobodataa
Izlogba-2-21-08-19.JPG
22 табла със снимки и факсимилета на документи и кореспонденция разказват историята на строежа на монумента Паметника на възраждането и освобождението на българския народ на връх Св. Никола, който днес наричаме Паметник на свободата.

22 табла със снимки и факсимилета на документи и кореспонденция разказват историята на строежа на монумента Паметника на възраждането и освобождението на българския народ на връх Св. Никола, който днес наричаме Паметник на свободата. Те са част от изложбата „Строителите на Паметника на свободата“, която бе открита на вчера и сложи началото на тържествата, посветени на 142 годишнината на Шипченската епопея. Навършват се и 85 години от откриването на Паметника на свободата

Фотодокументалната изложба е по инициатива на Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, а нейн символичен домакин в Габрово е Художествена галерия „Христо Цокев“ със съдействието на Областната администрация. Изложбата бе открита от директора на парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ Чавдар Ангелов /интервю с него в следващия брой/.

Тя представя трудностите, които инженери и строители са преодолявали, изграждайки на връх Балкана този най-български паметник. Други седем табла са посветени на архитектите Атанас Донков, Генчо Скордев и Иван Данчов, на скулпторите Александър Андреев и Кирил Шиваров, на майсторите Пеньо Атанасов-Бомбето и Илия Мъглов, дали най-важния принос за строителството.

Изложбата представя и оригинални скици и чертежи, инструментите на майстор Пеньо Бомбето, юбилейни монети и пощенски картички от фонда на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

Изложбата ще остане в Художествена галерия „Христо Цокев“, до 5 септември.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни