Откриха „Градинката на Тун" в Габрово

Топ новина! <p>Откриха градинката, наречена на побратимения швейцарски град Тун, в Градинката
Tun-1-2580.jpg

Откриха градинката, наречена на побратимения швейцарски град Тун, в Градинката с мечето в присъствието на официална делегация, водена от кмета на града Рафаел Ланц.

Откриха градинката, наречена на побратимения швейцарски град Тун, в Градинката с мечето в присъствието на официална делегация, водена от кмета на града Рафаел Ланц. Делегацията включваше заместник-кметовете Мариан Думермут и Роман Гимел, Барбара Францен – завеждащ отдел „Маркетинг“ в градската управа, Маркус Вайбел – ръководител на звеното по озеленяване, Симоне Танер – Връзки с обществеността, и Жасмина Щалдер – координатор на партньорството Тун – Габрово. Гостите, придружавани от кмета Таня Христова и нейния екип, дойдоха под яркото обедно слънце в цветната градинка, станала факт, благодарение на приятелите на Габрово от Тун. Преди малко повече от 3 години се ражда идеята за проекта на Габрово „Цветен град“, подкрепен по-късно от българо-швейцарската програма за сътрудничество. В рамките на този проект се реализираха много практични и красиви за града ни неща като се подпомогна работата на звено „Озеленяване“. Инициативата свърза експерти и специалисти от Тун и Габрово, които обмениха опит и създадоха приятелства. Проектът вече приключи, но остана натрупаният опит. Габровци могат да видят и неговия резултат – множеството красиви цветни фигури и пространства, които го правят много по-красив. В едно от най-обичаните места на Габрово – Градинката с мечето, вече цъфтят цветята в Градинката на Тун. Нейният проект е подарък от швейцарски специалист по дизайн, а растенията са засадени от трима работници от предприятието по озеленяване в Тун и от четирима студенти от Лесотехническия университет в София. В създаването на градинката се включиха и служители от габровското звено „Озеленяване“.
В очакване на официалните гости група габровски деца демонстрираха изработени предмети от проекта „Дървеница“ - също резултат от съвместното сътрудничество между двата града. Проектът спечели конкурса за стартираща бизнес инициатива на млади предприемачи.

В зеленината на градинката децата изпробваха изработените от дърво люлки, шахматни и други игри, малка детска къщичка, както и дървени животинки, които малчуганите шкуреха и оцветяваха.
Официалната церемония по откриването на градинката изненада габровци с произнесеното на български кратко слово от кмета на Тун Рафаел Ланц. Заслугата той да проговори на български е, разбира се, на българката, живееща в Тун, Жасмина Щалдер, която успяла да му даде експресни уроци по езика ни в последните 24 часа. Рафаел Ланц благодари за поканата да гостуват в Габрово и поздрави Таня Христова с поредните успехи в развитието на града. После продължи на български: „Скъпи приятели от Габрово, добър ден и добре заварили. Радвам се, че откриваме градинката на Тун, радвам се, че проектът „Цветен град“ е така успешен... Надявам се, че „Озеленяване“ в Габрово ще се развива по-бързо от моето произношение на български“. Г-н Ланц не пропусна да спомене имената и да представи двама души от придружаващата го делегация, които имат принос за реализирането на проекта. Единият е Маркус Вайбел, ръководител на звеното по озеленяване, който с екипа си участва основно в тригодишния обмен на познания и реална промяна към по-красиво и цветно Габрово. Кметът на Тун благодари публично и на Жасмина Щалдер, без която всичко това не би могло да се случи. Накрая той благодари на всички колеги от Тун и Габрово за предаността им към партньорството между двата града.
В словото си Таня Христова прикани дошлите за церемонията още веднъж да поздравят с аплодисменти г-н Ланц и Жасмина Щалдер за словото на български. Тя нарече делегацията изключително важна и отбеляза, че сред присъстващите има много хора, които са участвали в съвместни проекти и са работили заедно с партньорите и приятелите от швейцарския град. Кметът отбеляза, че тази година партньорството навършва 21 години и е белязано от изключително много интензивна работа, много интересни и полезни проекти. Г-жа Христова благодари лично на г-н Ланц за подкрепата, която намираме у хората от швейцарския град. Тя разказа, че само преди 3 седмици заедно със заместника й Климент Кунев са посетили фестивала в Тун и са имали високата чест да бъдат официални свидетели на представянето на най-новия постоянен жител на Тун – зелената, изключително красива и аристократична котка, наречена Габи – на Габрово. В унисон със събитието Таня Христова направи подходящ подарък на кмета Ланц – саксия с български здравец, който да бъде посаден и размножен в град Тун. Тя подчерта, че растението носи много символика в българската традиция и пожела: „Както името му показва, нека нашето партньорство да продължи да бъде устойчиво и здраво занапред“

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни