"Осмото чудо" на "Българе" - подарък за 3-ти март

Топ новина! Bulgare.PNG
Bulgare.PNG

В празничния 3-ти март Община Севлиево подарява на жителите и гостите на града спектакълът на ансамбъл „Българе“ „Осмото чудо“, който започва в 11:00 часа в Дома на културата.

Естественото продължение на първия и най-популярен спектакъл на национален фолклорен ансамбъл „Българе“ - „Това е България!" се нарича "Осмото чудо" и представя богатството на българския фолклор в неговото многообразие и неподражаема ритмика. Сценарист, режисьор и хореограф на постановката е продуцентът на „Българе" Христо Ив. Димитров.

След като спектакълът остави севлиевци без дъх в края на миналата година, отново идва в града като подарък от Община Севлиево към жителите и гостите на града по повод Националния празник на Република Българя. Спектакълът е танцов и не само показва, а и доказва защо фолклорът ни е „Осмото чудо" на света. Прилика с „Това е България!", наред с темпераментните български танци, е присъствието в сюжета на чужденеца разказвач, който по непринуден и атрактивен начин в повествованието ще преведе зрителите през 7 сценични картини, но този път те няма да отразяват спецификата на фолклорните области у нас. Акцентът в „Осмото чудо" е върху разнообразната гама от музикални размери в българския фолклор, които са представени в тяхната градация при всяка следваща картина. Двама актьори ще водят разказа от мултимедия в хода на спектакъла. Ролята на основния разказвач е поверена на холивудската знаменитост Бен Крос, а му партнира успешният български актьор Атанас Сребрев, снимал се в близо 80 чуждестранни филмови продукции.

Солисти са Албена Вескова - вокал, човека оркестър Веселин Кузмов - гайда, Росен Росенов - шотландска гайда, Любомир Петов - родопски песни, а песните от Тракия изпълняват Добромир Йорданов и младата надежда Николай Гурбанов. За записите на музиката са привлечени най-известните ни фолклорни инструменталисти. В спектакъла ще има и много гост изпълнители, някои от които бивши танцьори от ансамбъла. Близо 80 души общо участват в различните картини на „Осмото чудо".

Четвъртият мащабен проект на НФА „Българе" – „Осмото чудо" е посветен на паметта на щедрия меценат и обичан приятел Ян Чарлз Андерсон, на чиято значителна финансова подкрепа ансамбъл „Българе" дължи появата си на професионалната сцена.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото