Онлайн маратон на четенето в "Ран Босилек"

Водеща! Detsata-ot--Ran-Bosilek--masovo-se-vklyuchiha-v-maratona-na-cheteneto
Децата от

По нетрадиционен и забавен начин се проведе “Маратон на четенето” в ОУ „Ран Босилек“ - Габрово.

Организацията е на преподавателите Десислава Пламенова Войчева /класен ръководител на 1„в“ клас/ и Теодора Здравкова Христова – Карапавлова /класен ръководител на 2 „в“ клас/. Грамотността е основен фактор за личен и обществен просперитет. Тя е от решаващо значение за способността на човека да се развива като личност, да се учи през целия живот и да участва пълноценно в обществото.

Чрез всички дейности заложени в онлайн маратона на четенето отчитаме, че: учениците ни са с изявен интерес към детската литература, творчески настроени, уверени и свободни в общуването си. Стремим се да им създаваме любов към книгите и писаното слово. Четенето на книжки помага на децата ни да придобият различни социални умения, които ще носят в себе си, когато пораснат. Радваме се, че успяхме да го направим по нов, модерен и съобразен с условията начин – онлайн.

Ние искахме да покажем, че четенето е дейност, с която най-добре може да се осмисли свободното време вкъщи.Желанието ни е да изградим ранен читателски интерес у децата, който да прерасне в дълготраен интерес към книгите и детската литература.

Учениците ни се включиха с желание и любопитство и развиха различни ключови компетентности според възрастта си. Те имаха възможност да изразят идеите си по различен начин – устно, писмено и графично.

Привлякохме родителите като съмишленици и участници в училищните инициативи.

Изградихме атмосфера на толерантност и взаимно уважение в училищната общност. Убедени сме, че за да станат децата умели читатели и създатели на информация пресечните точки са : учители, родители, библиотека.

А трите страни на този триъгълник: формират, стимулират и съдействат.

Формират се читателски навици и се насърчава удоволствието от четенето.

Четенето съдейства за развитието на интелектуалните, умствени, творчески, креативни и познавателни способности у учениците ни.

Според педагозите г-жа Войчева и г-жа Карапавлова децата, които четат книги, знаят доста повече думи, което помага за едно по-добро разбиране на заобикалящия ги свят. Четенето е ефикасен и прекрасен начин за обогатяване на речника. Интересът към четенето и способностите за него не са заложени по рождение – те трябва да се създават и постоянно да се развиват. Важна роля в този процес имат както учителите, така и семействата. Децата повтарят това, което правят възрастните. Колкото и да повтаряме на учениците си колко е приятно и полезно четенето, няма да успеем да ги убедим в това, ако никога не са ни виждали с книга в ръка.

Чрез конкурса, който беше организиран в онлайн среда за снимка с книгата, която в момента четат, децата показаха най-доброто от себе си и се мотивираха да четат повече и да обогатят своите четивни умения за напред.

Чрез четене на приказки от други деца и възрасни /използвани линкове от you tube/, у децата се създава и поддържа интерес към четенето, като средство за познание и художествено въздействие.

Първокласниците изработиха и „четящи човечета“ с книгата, която четат в момента.

Четейки, неизбежно се сблъскваме с нови думи, които добавяме към речника си. Умението да говорим правилно и увлекателно прави живота по-лесен.

Колко е ценна всъщност книгата ?

Не случайно наричат книгата „прозорец към света“. Тя разгръща целият потенциал на нашето въображение. Да си представяш героите, които автора описва в цветове и краски, да влизаш в написаното, да го преживееш, пречупено през твоето собствено въображение, това е магията на книгата.

На въпроса : „Защо е важно да четем книги ? “, децата от II в клас отговориха :

- Обогатява речника с думи и изрази, които ни карат да се изразяваме точно и ясно. Може да се каже, че чрез книгите, човек придобива ораторски умения, които със сигурност биха му били от полза.

- Четенето развива интелекта и ума.

- Книгата ни запознава с нови места и герои. Ние пътешестваме с героите и се впускаме в приключения с тях.

- С книгите научаваме нови неща за света около нас и за живота на различни народи.

Благодарим на всички ученици и техните родители, които вложиха труд, креативност, талант и настроение в маратона и въпреки натовареното си ежедневие и екстремната ситуация на пандемия COVID-19 се включиха в дейностите ни. Създадени бяха прекрасни клипове, които са представени на фейсбук страницата на училището и на паралелките.В резултат на реализираните дейности у децата се забелязва още по-голямо желание за четене, учене и любов към училището.

Нашата споделена цел бе да представим книгата като ценност и да провокираме читателски интерес у учениците си. Нека не забравяме, че книгите и четенето са една чудесна възможност да прекараме приятни и забавни мигове с нашите деца, да разговаряме и споделяме.

Бъдете здрави! Пазете себе си и близките си!

Страницата в "100 вести" за инициативата на ОУ "Ран Босилек" изглежда така:

 

 

 

 

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни