Общината проверява храненето в Математическата гимназия, нарушения няма

Топ новина! <p>Тревога дали ще бъде осигурен достатъчен брой закуски и как
Общината проверява храненето в Математическата гимназия, нарушения няма

Тревога дали ще бъде осигурен достатъчен брой закуски и как е организирано храненето на ученици от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ изрази общинският съветник Николай Григоров.

ЖЕНИНА ДЕНЧЕВА
Тревога дали ще бъде осигурен достатъчен брой закуски и как е организирано храненето на ученици от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ изрази общинският съветник Николай Григоров. Причината е прекратен договор между училището и наемателя „Бест Трейд БГ“ ЕООД, който според договора трябвало да осигурява ежедневно 303 броя безплатни закуски на деца от семейства с нисък статус.
Другото му питане е по какъв критерий са определени децата с нисък социален статус, тъй като 303 ученици, които имат право на безплатни закуски, на практика е половината от общия състав на учениците в училището. Дали всички деца в списъка са с нисък социален статус, тъй като предишната учебна година децата, които са получавали безплатни закуски, са били 89, а изведнъж на следващата стават 303, недоумява общинският съветник.
Отговорът на кмета Таня Христова, даден по време на заседание на Общинския съвет, е, че на 21 септември е извършена проверка от експерти на Община Габрово в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ - Габрово в присъствието на Цветана Кюмюрджиева, директор на учебното заведение.
Комисията е проверила цялостната организация на хранене на учениците в ПМГ, начина на изготвяне на списъците на ученици, имащи право на безплатни закуски, и мотива за прекратяване на договора за наем на бюфета за продажба на закуски, сключен между училището и „Бест трейд - БГ“ ЕООД.
Проверката е установила, че директорът на училището е сключила договор с фирма „Бест Трейд - БГ“ ЕООД за предоставяне под наем на обособена част от имот - публична общинска собственост, представляваща бюфет за продажба на закуски в сградата на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, като срокът на договора е до 30 юни 2019 г. Сключен е и договор с фирма ЕТ „Йорданови - Петър Йорданов“ за предоставяне под наем на кухненски блок в сградата на ПМГ, като срокът на договора е до 30 юни 2021 г.
С уведомително писмо от 30 юни 2017 г. е прекратен договорът поради неизпълнение на задълженията от фирма „Бест Трейд БГ“ ЕООД, съгласно точка от договора, която гласи: „Наемателят се задължава да осигурява ежедневно безплатни закуски за 303 деца от семейства с нисък статус по списък, предложен от Педагогическия съвет на училището“.
Имената на учениците, които ще получават безплатни закуски, се предлагат от класните ръководители. Предложените списъци се разглеждат и приемат на Педагогически съвет. В договора са записани 303 броя закуски, които определеният за наемател е предложил в своята оферта при участието си на публично оповестения конкурс през 2014 година.
В сградата на учебното заведение има помещения, представляващи кухненски блок и бюфет за продажба на закуски. Към този момент помещението, предназначено за кухненски блок, функционира, там се приготвя топъл обяд за учениците.
„Въпросният наемател спечели конкурса сред няколко кандидати точно с обещаната бройка от 303 броя безплатни закуски. Още тогава тази бройка ни се видя много завишена, но нямаше как да не класираме кандидата, така е по закон, най-добрата оферта печели. Но на практика той предлагаше 80-90 безплатни закуски на ден. Затова прекратихме договора в края на учебната година, според клауза за преустановяване на взаимоотношенията ни по всяко време с едномесечен предупредителен срок. Ние нямаме толкова социално слаби деца, а и той не може да осигурява 303 закуски", обяснява директорът на училището Цветана Кюмюрджиева.
Оказва се, че децата не са ощетени в никакъв случай. В училището има стол, в който има и кухненски блок, и бюфет за закуски.
„И обядът, и закуските са много вкусни, децата са доволни. Наемателят ЕТ „Йорданови - Петър Йорданов“ осигурява 30 безплатни обяда за деца от социално слаби семейства. Тази оферта наистина е обективна и реална и всички са доволни", допълва Цветана Кюмюрджиева.


Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото