Община Габрово внедри цялостно решение за непрекъснат мониторинг на качеството на атмосферния въздух

Instaliran-monitor-ima-na-vhoda-na-Obschina-Gabrovo
Инсталиран монитор има на входа на Община Габрово
С инсталирани 9 станции за 24-часово наблюдение Габрово е единствената община в България с почти пълно покритие на цялата градска територия.

Станциите са позиционирани на различни локации, които са подбрани след експертен анализ и предоставяне на доклад за избор на точки. Така се проследяват ключови места с висок риск от замърсяване, райони със завишен трафик и зелени зони в града.

Сензорите отчитат данни за няколко ключови параметъра - фините прахови частици, атмосферното налягане, температурата и влажността на въздуха, нивата на серен и азотен диоксид, въглероден оксид и озон.

Към момента информацията от станциите в Габрово е визуализирана чрез инсталирани монитори на входа в сградата на Община Габрово, в Техническия университет и в училище „Ран Босилек“.

Освен това гражданите могат да следят данните от всяко устройство чрез онлайн карта за качеството на въздуха в реално време. За регистрирани потребители платформата предоставя много повече данни, на базата на които може да се прави професионален анализ.

Новата система от типа „умен град“ е изградена в партньорство с местното акционерно дружество „Сенстейт Технолоджис“. Фирмата разработва и специализиран портал на Община Габрово за околната среда - Green Gabrovo (Зелено Габрово), който се очаква да бъде завършен през първото тримесечие на 2022 г. Той ще дава информация за качеството на въздуха и нивото на водата, както и данни за фоновия шум и радиационното замърсяване.

Внедряването на интелигентни решения за по-чиста околна среда и информираност на гражданите чрез съвременните технологии е в синхрон с визията на Община Габрово за устойчиво развитие, прозрачност и социална отговорност.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни