Община Габрово възражда Вариететния театър

<p>На снимката: Примата на Вариететния театър - певицата и балерина
Община Габрово възражда Вариет

На снимката: Примата на Вариететния театър - певицата и балерина Деница Шопова, дъщеря на композитора Михаил Шопов и любима на актьора Николай Николаев - бате Николай. Когато Деница е на 24 г., тогавашният министър на културата Георги Йорданов я изпращ

Община Габрово е готова с проект за възобновяване на Вариететния театър и пространството около него в Дома на хумора и сатирата, съобщи кметът Таня Христова.
Той е част от инвестиционната програма на Общината за 2015 година.
Създаден през 1985 година като Експериментален вариететен сатиричен театър, той беше уникален не само за Габрово, но и за България и привличаше посетители от цялата страна. Негови артистични директори са били имена като Николай Николаев, Хачо Бояджиев, Вили Цанков, Сотир Майноловски, Николай Георгиев. Дълъг е списъкът и на звездите на българския театър, които са участвали в различни постановки. И всичко това остана в миналото, след като през 1999 г. театърът беше закрит поради финансови проблеми.
През 2007 година обектът беше даден на концесия за възстановяване и управление, но тя така и не се реализира. Оттогава досега темата за възстановяването на габровското вариете не е повдигана. Нова надежда даде кметът Таня Христова с информацията, че Общината иска да го възстанови и за това има проект.
„Това е един много хубав проект, който се надявам, че във времето ще намери своето реализиране и ще промени преживяванията в тази сграда – оцени кметът Таня Христова. - Това, което трябва да направим, е да допроектираме изцяло сградата, за да може да отговаря на изискванията на туристите и посетителите. Домът на хуморът и сатирата е изключително важен за облика на Габрово, затова трябва да представя много добре своя потенциал.
Искаме проектът да възроди пространството на Вариететния театър, както и да усвои няколко съседни, в това число отвън. Там ще има възможности за изяви на различни аудио-визуални изкуства чрез използване на съвременни технологии. Хубаво е в Габрово да има успешен Драматичен театър, който може да намери изява и на новата сцена, която ще се построи там“ - заяви Таня Христова. Тя допълни, че партньори на Община Габрово по проекта са БНР и БНТ.
„В Норвежката програма конкуренцията е голяма, така че ако този проект не получи финансиране чрез нея, то имаме готовност да търсим и други източници“ - коментира кметът Таня Христова и даде пример с ОП „Региони в растеж“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото