НУ „Васил Левски“ отбелязва 138 години от създаването си

Водеща! NU_Vasil-Levski.jpg
NU_Vasil-Levski.jpg

Единственото начално училище в област Габрово – НУ „Васил Левски“ ще отпразнува своята 138-ма годишнина на паметната дата 19.02.2020.

По случай патронния си празник, НУ „Васил Левски“ организира редица мероприятия, между които състезание за най-дълъг „Лъвски скок“, спортни игри и конкурс за детска рисунка на тема „Моят детски свят“. Изложбата от детски рисунки може да се види в училището до края на месеца.
На 19.02 учениците ще поднесат цветя в 10.00ч., след което в Зала „Възраждане“ ще се проведе традиционният празничен рецитал, в който ще участват децата от училището.
Ден по-рано, на 18.02.2020 от 17.30ч. ще се проведе Ден на отворените врати. Поканени са всички родители на бъдещи първокласници, за да разгледат училището, да се срещнат с учителите и да зададат въпросите, които ги вълнуват.
НУ „Васил Левски“ е иновативно училище, с напълно обновена материална база и съхранени традиции в образованието и грижата за децата. В училището се обучават 156 ученици от 1-ви до 4-ти клас, а тях се грижат 16 квалифицирани педагогически специалисти.
Учебният процес протича гладко, като се използват както новите технологии, така и класическите методи на преподаване. Всяка класна стая е оборудвана с интерактивна дъска, което ползволява употребата на електронни учебници и различни типове дигитални ресурси.
В преподаването, учителите се стремят да използват т.нар „мисловни карти“, като създават диаграми, планове и други техники, за да създадат структурирана схема по зададената тема. По този начин се отключват скритите възможности на мозъка и се повишава капацитета му, като се подпомагат способностите за планиране, организиране и запаметяване.
От миналата година се практикува факултативно обучение по английски език по програмата „С National Geographic по света“. Благодарение на нея, децата се запознават по интересен начин с английския език и лесно и бързо усвояват нужните основи.
Училището залага и на разнообразие от спортове и извънкласни дейности като футбол, хандбал, баскетбол, тенис и народни танци. По този начин у децата се изгражда дисциплина и любов към движението – а те опредленео се нуждаят от това.
Напълно оборудваният компютърен кабинет е привлекателно място за бъдещите ИТ специалисти, които правят първите си стъпки в областта на програмирането. За най-любопитните ученици се провеждат занимания по интереси – клас по „Роботика“ и клас по „Арт дейности“. По този начин има възможност всяко дете да развива своите силни страни и интереси, както и да опитва нови неща. В училището често се провеждат вътрешни инициативи като „Коледния базар“ , училищни тържества, забавни викторини и активно включване на родителите в училищния живот.
Училището разполага още с 3 игротеки, библиотека, специализирани кабинети – логопедичен кабинет, ресурсен кабинет, кабинет на педагогическия съветник и медицински кабинет. Голям физкултурен салон и широк училищен двор с катерушки, пейки и градинка. Столова с кетъринг и училищна лавка, както и обширно фоайе с обособени зони за отдих, в което има чешма с пречистваща помпа. На всеки етаж има отделно санитарно помещение, а всеки ученик, родител или гост бива посрещнат от учтив портиер. За допълнителна сигурност, в общите части и на двора е осигурено видеобаблюдение.
Като иновативно училище, НУ „Васил Левски“ си партнира и с други иновативни училища от страната, като се правят посещения за обмяна на опит и идеи. През настоящата година НУ „Васил Левски“ е домакин на две такива срещи. Училището участва в редица проекти на МОН и Община Габрово и редовно се включва в разнообразни инициативи, подпомагащи развитието на учениците, подобряването на условията и повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти.
НУ „Васил Левски“ е училище с богата история и светло бъдеще. Основано през далечната 1882г. С името „Горнокрайското училище“, то се превръща в пръв духовен дом на редица габровци меду които обичаният от всички писател– Генчо Негенцов, познат под артистичния псевдоним „Ран Босилек“ и световноизвестният Христо Явашев - Кристо. От 1945г., училището носи името на Апостола на свободата – Васил Левски и до ден днешен следва неговия завет.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни