Новите общински съветници: "Важното е да работим в името на Габрово"

Топ новина! Noviyat-Obschinski-s-vet-na-Gabrovo-zapochna-rabota-v-v-vtornik
Новият Общински съвет на Габрово започна работа във вторник

Какво очакват да се случи в новия Общински съвет, нужни ли са промени в начина му на работа, какви ще са акцентите в тяхната дейност, ще бъде ли опозицията конструктивен коректив, доволни ли са от своите изборни резултати, коментират новите общински съветници от петте политически формации, които съставляват местния парламент.

Добромир Проданов, председател на групата общински съветници от ГЕРБ: "От новия Общински съвет очаквам решенията за Габрово да вземат връх над популизма. Иска ми се всички да работим така, че да си заслужим доверието, което габровци са ни гласували на изборите.
Чувал съм за обвиненията срещу ГЕРБ, че гласуваме единодушно предложенията на кмета и то се приема, защото имаме пълно мнозинство. Според мен винаги сме се отнасяли отговорно към всяко направено предложение. Тези, които се оприличават на опозиция, наистина трябва да бъдат диалогична опозиция, да предлагат смислени неща. Бихме подкрепили всяко разумно решение, което в интерес на габровци и на града. А това, че имаме мнозинство, така са преценили избирателите, ние ще работим, за да оправдаем това доверие.
Нашата листа е от 19 човека, припомням, че Габрово е единственият областен град, където ГЕРБ има мнозинство в Общинския съвет. Всеки един от тях е професионалист в своята дейност, голяма част от колегите са с опит, имаме и млади хора, за пръв път общински съветници. Имаме представители на гражданската квота, като д-р Мирослав Стоянов, Минка Минчева, Светла Григорова. Изпълняваме това което обещахме - да се отвори партията към хората, да не са само партийни членове".
Даница Янакиева от ГЕРБ, най-младият общински съветник: "Аз съм на 22 години. В нашата област и в габровския местен парламент наистина съм най- младият общински съветник. В момента съм студент, уча национална сигурност във Военния университет във Велико Търново. Също така съм зам.председател на фондация "Габрово - преди и сега". Иска ми се всяка една минута, с всяко едно мое действие, да превъзпитавам хората около себе си да уважават всичко, което е направено в града, да пазят чистота, да се чувстват отговорни.
Станах общински съветник, защото не обичам да чакам някой друг да направи нещо. Искам да съм вътре в нещата и да виждам какво се случва, да видя с очите си какво става. Искам да променя Габрово, тук да има една по-приветлива за младите хора среда. Знам проблемите на младите, знам защо моите съученици не искат да се върнат тук. Аз ще бъда техния глас. А има много млади хора, които искат да се върнат, но има неща, които ги спират. А именно, няма големи паркове, където могат да разхождат децата си, няма подходяща среда за млади хора, където да се събират, да си общуват по интересен начин. Затова искам да променя това. Знам, че няма да е лесно. Аз не обичам лесното, то е скучно."
Ивелин Николов, БСП - АБВ: "Трудно ми е да отговоря на въпроса ви как се чувствам в габровския парламент. Още не мога да преценя. Но имам спомени, когато бях общински съветник тук преди повече от 20 години.
Надявам се сега да има повече разум и когато се налага да се подкрепят алтернативни предложения за доброто на Габрово и габровци. Когато се разглеждат предложения, първо трябва да се прецени доколко са в интерес на габровци. Разчитам, че предложенията няма да са само от една група, както е било досега. Вината не е само в управляващите, опозицията също трябва да внася свои предложения и да ги отстоява. И ако има разум и полза от предложенията, те да бъдат подкрепяни от всички."
Николай Григоров, БСП - АБВ: "В новия Общински съвет очаквам малко повече разум от управляващите, да се вслушат и в гласа на опозицията. Особено, когато има добри предложения в името на Габрово. В предишния мандат нямаше чуваемост, пропуснати бяха доста възможности. Надявам се след изборите управляващите да са узрели и за мнението на инакомислещите.
През последните 4 години на думи бяха подкрепени добри предложения на опозицията в комисиите, а при дебатите, гласуванията в зала бяха отхвърлени. Не вярвам много да са поумнели, но ние като опозиция винаги се борим до последно. Можем да влизаме в коалиции и с други партийни групи в местния парламент, когато предложенията си заслужават.
В този Общински съвет сме 7 общински съветници, но можем и 8 да станем. В жалбата си до Административен съд искаме ръчно преброяване на бюлетините за общински съветници. Открити са драстични нарушения, много грешки, много разминавания, сгрешени протоколи и се надяваме съдът да постанови бюлетините да бъдат броени наново. Ако съдът присъди в наша полза ще имаме 8 общински съветници. За нас това е важно."
Цветомир Цанков, коалиция "Ние, гражданите": "За пръв път съм общински съветник. Очаквам конструктивна работа, пълноценен диалог между всички 33-та общински съветници, а също така и с администрацията и управляващите.
Аз определено се вълнувам от проблемите на културата. Според мен културният живот в Габрово се развива доста добре, но има още неща, които да обсъждаме заедно и да променяме. Смятам, че ще успеем да го постигнем за по-кратък период от 4 години. Нужно е по-голямо субсидиране на културата, общинският бюджет за култура да стане повече. Добре е да се запази програма "Култура", която е добър коректив за това, което трябва да се случва в културния живот. А също така запазване на традицията, особено по отношение на провеждани сега фестивали, на различни културни събития, но същевременно да се създават нови културни изяви."
Веселин Данчев, ВМРО-СДС: "Мисля, че се справихме добре на изборите, очаквах четирима общински съветници от нашата коалиция, но влязохме трима. Очаквам да продължим да работим за Габрово. Има още какво да се направи за този град, не са само кръгови, само алейки. Не че е лошо, че се направиха, но има още какво да се прави в града, особено в кварталите. Всичко зависи от следващия бюджет, от разпределението му.
В Общинския съвет трябва да има разбирателство, изслушване на другия, чуваемост между различните партийни групи. Надявам се да не се повтори от миналия Общински съвет маниерът на мнозинството да не се вслушва в мнението на опозицията, нужно е съобразяване с аргументите на опонентите. Макар, че СДС не се коалира с БСП, ако тяхно предложение е добро за Габрово, ще го подкрепим. Същото важи и за предложения на ГЕРБ. Така беше и в предишния Общински съвет".
Ивелин Стоянов, Демократична България: "Нашето желание бе да имаме поне двама общински съветници, резултатът не ни удовлетворява. За съжаление, само аз съм представител на партията в местния парламент. В него аз защитавам визията на Демократична България, така както я представихме в предизборната кампания.
Очаквам новият Общински съвет да стане най-сетне орган за местно самоуправление, а не орган на кметско управление. Така беше в предишния мандат."

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото