Нова изложба в галерия „Видима“

Nova-izlozhba-v-galеriia--Vidimaa
Vidima-Gallery-2-02-03-20.jpg
Милко Дачев, роден на 24 септември 1951 г. в гр. Троян. Един художник със свеж колорит и нетрадиционни решения. Син е на известния художник и учител Стефан Дачев. През 1969 г. завършва СОУ „Васил Левски“ в родния си град, а през 1977 г. завършва НПГ по Полиграфия, Графика, Фотография и Дизайн, гр. София. Член на дружеството на троянските художници и член на управителния съвет.

Творби на Милко Дачев се намират в частни колекции в страната и чужбина - Турция, Гърция, Австрия, Италия, Кипър, Северна Ирландия, Япония, Испания и др. Участвал е в множество общи художествени у нас и навън. Има и редица успешни самостоятелни изяви - Белград, Югославия (1994 г.), Грац, Австрия (1996 г.), Ларнака, Кипър (1999 г., 2005 г.), Серес, Гърция (2002 г.), Одрин, Турция (2003 г.), Пловдив (2005 г.), Кавала, Гърция (2006 г.), Мадрид, Испания (2008 г.), Алкала, Испания (2009 г.). На два пъти се е представял в родния Троян (1997 г., 2001 г.). Редовно участва и в общи изложби на групата на Севлиевските художници в ГХГ „Асен и Илия Пейкови“. Живее и твори в ателието си в живописния квартал Попешка на гр. Троян.

Като стил Милко Дачев определно е привлчен от свободата на абстракционизма и оставя волно четаката и душата да си партнират като разгорещените изпълнители на латино танц. В работите му могат да се усетят влияния от Кандински, Малевич и други известни абстракционисти. Характерно в творбите му преобладават повече топли акценти, които добре са балансирани с цветове от студената гама. Композициите в творбите му са добре структурирани с усещане за симетрия. В картините му кипи от енергия, емоциите са овладени, но само частично и оставят усещане за случване, за порив, за нагон, за нещо хубаво, което предстои!

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото