Христина Петкова: “Плаках, че няма да мога пак да съм шампионка с НАГ”

Първият човек, който вдигна шампионската титла от ученическото първенство по баскетбол при девойките 11-12 клас, беше капитанът на НАГ – Христина Петкова. Хриси беше  една от състезателките с най-голям принос за спечелването на трофея. Истински лидер! Безапелационна в борбата под кошовете и с по 15-20 точки средно на мач. Както се казва на баскетболен език в стил НВА, във всяка една среща Христина беше с дабъл-дабъл (с повече от 10  борби и 10 точки). Страничен наблюдател, който не е запознат със спортния живот в Габрово, много трудно би повярвал, че баскетболът не е основният спорт на Христина. Тя го практикува по-сериозно от две години насам - с възраждането на БК” Чардафон–Орловец”. Водещ за нея е хандбалът, с който се занимава от дете. Свикнала е да печели титли. Извоювала е куп трофеи с гарнитурите на ХК ”Бъки”. Този път обаче беше различно и след финалната сирена в мача за златните медали срещу НГХНИ „Константин Преславски” (Варна) Хриси каза през сълзи: „Никога не съм била по-щастлива”. Ето какви бяха първите думи на капитанката, която записа името си в златната книга на НАГ и габровския баскетбол.

Повече...

Огнян Пехливанов: “Винаги съм играл с нагласата да побеждавам”

Огнян Пехливанов e един от големите “трансферни” удари на габровския баскетбол. Той е възпитаник на една от най-добрите школи през 60-те, 70-те години на миналия век - пловдивската. В Габрово се озовава през 1973 г. заради повика на сърцето си - напуска Града под тепетата, следвайки младата си съпруга в родния й град. Пехливанов е играл повече от 25 години баскетбол. Току-що навлязъл в шестото си десетилетие, той продължава да носи тръпката на любимата игра.

Повече...

Сашо Маринов: „Футболът ме научи да се боря за всичко ценно в живота"

На 21 септември Габрово ще отбележи 100 години организиран футбол. „100 вести“ се присъединява към юбилея със специална рубрика, в която представя легендите на габровския футбол. Досега гости в рубриката бяха Веско Ганчев, Венци Петров, Михал Михалев - Матето, Йовко Топалов - Оката, Иван Камарашев, инж. Петьо Василев, Георги Димитров, Пешко Николов, Тодор Цветков и Рачо Бараков.
Днес събеседник е Александър Маринов. Играл е в „Ангел Кънчев“ в Трявна, „Вечвой“ в Елена, „Раковски“ в Севлиево, в „Янтра“, Габрово.

Повече...

Пламен Минев: “Децата да влязат в залите да спортуват ще е най-големият принос на Баскетболен клуб “Чардафон-Орловец”

Инж. Пламен Минев е роден на 5 ноември 1953 г. в Габрово. Баща му Станчо Пенчев Минев (1919 г.) е заслужил деятел на физкултурата, дълги години председател на секция “Волейбол” при дружество “Янтра”.

Повече...

Рачо Бараков: „В Габрово растат много талантливи момчета"

На 21 септември Габрово ще отбележи 100 години организиран футбол. „100 вести“ се присъединява към юбилея със специална рубрика, в която представя легендите на габровския футбол. Досега гости на „100 години футбол в Габрово“ бяха Веско Ганчев, Венци Петров, Михал Михалев - Матето, Йовко Топалов - Оката, Иван Камарашев, инж. Петьо Василев, Георги Димитров, Пешко Николов и Тодор Цветков. Днес събеседник в рубриката е Рачо Бараков. Играл е във футболните отбори на Габрово, Севлиево и Трявна. Бил е председател на ФК „Янтра“.

Повече...

Ивайло Султанов: “Винаги казвам на младите да са положително настроени, с нагласа на победители”

Ивайло Султанов е от поколението младежи, играли баскетбол в Габрово с първите ентусиасти, положили основата на привлекателната игра с оранжевата топка. Роден е на 6 юли 1935 г. в Килифарево. Бащата му - Димитър Иванов Султанов, икономист по образование, е изявена публична личност, дългогодишен кмет на различни селища в България, Македония (лятото на 1941 г.), на Самотраки, остров Тасос (1941-1943). През 1952 г. семейството се премества в Габрово. Синът Ивайло е ученик в Горнокрайското училище, Първа прогимназия, Априловската гимназия. Завършва средното си образование в София. От ученик играе баскетбол. Състезава се като студент в Софийския университет  - учи физика. Братовчед на изявената национална състезателка по баскетбол Вела Пенчева от Габрово. Завършва икономика във Варна. Повече от 20 години работи на националните обекти ТЕЦ “Марица-Изток 2”, Девня, Химкомбината - Плевен, Враца. Технически ръководител по дефектоскопия. Живее в София.

Повече...

Пенко Пенков: “Беше време, когато Априловската гимназия имаше два отбора по баскетбол”

Пенко Пенков е роден през 1938 г. в Габрово. Завършва Априловска гимназия (1956 г.), Учителски институт за прогимназиални учители (1958 г.), задочно ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” – българска филология с втора специалност – физическо възпитание (1973 г.). Професионалният му път на учител (30 години) започва от с. Гостилица (1960 – 1963 г.), минава през Пионерския дом – отдел “Физкултурен”, и IV ОУ “Христо Ботев” (1974-2001 г.) – преподавател по физкултура. Играл е баскетбол, състезател по лека атлетика. Повече от 25 г. е секретар на секция “Лека атлетика” на ОС на БСФС, сътрудник по спорта на вестник “Балканско знаме”.

Повече...

Маргарита Бакалова: “Баскетбола учехме един от друг, от големите, взаимствахме някои похвати от гостуващи софийски състезатели”

Маргарита Бакалова е родена на 28 август 1935 г. в Габрово. Завършва Априловската гимназия. Запалена по спорта, увлича се по баскетбола в ученическите години. Завършва ВИФ “Георги Димитров”. В София е национален състезател и треньор по тенис на маса. Най-дълго играе в ЦСКА. Участва в национални и международни турнири. Има син и дъщеря. Синът й проф. Валентин Горанко е известен учен, работи в Дания. Маргарита Бакалова живее в София.

Повече...

Юсеин Кюрдов: "Благодаря на Габрово за прекрасния футболен празник"

Юсеин Кюрдов - един от футболистите с най-много мачове в габровския отбор, дойде от Испания специално за 100-годишнината на организирания футбол в Габрово. На 21 септември 62-годишният бивш халф на „Янтра“ отново облече фланелката на Габрово за мача на ветераните с Горна Оряховица.

Повече...

Тодор Цветков: „Високата класа изисква много труд"

На 21 септември Габрово ще отбележи 100 години организиран футбол. „100 вести“ се присъединява към юбилея със специална рубрика, в която всеки понеделник представя легендите на габровския футбол. Досега гости на страниците „100 години футбол в Габрово“ бяха Веско Ганчев, Венци Петров, Михал Михалев - Матето, Йовко Топалов - Оката, Иван Камарашев, инж. Петьо Василев, Георги Димитров и Пешко Николов. Днес събеседник в рубриката е Тодор Цветков, който от 1977 до 1988 г. е футболист в „Янтра“ - Габрово, след което е треньор на отбора.

Повече...

Световният шампион Християн Стоянов тренира в Габрово

Световният шампион на 1500 метра от първенството за хора с физически увреждания Християн Стоянов води подготовка в Габрово.

Повече...

Инж. Вела Пенчева: “Преди спорта е моралът”

Вела Пенчева - Минева е родена в Габрово на 11 март 1936 г. Баща й Симеон Пенчев (Монката) е дал много на габровския футбол като състезател, треньор, председател на спортен клуб “Чардафон”, лекоатлет, скиор. Вела Пенчева завършва Априловската гимназия и ВМЕИ - София – машинно инженерство. Работила е в Института по охрана на труда в София. Най-добрата габровска баскетболистка “за всички времена”, националка. Майстор на спорта (1961). Живее в София.

Повече...

Пешко Николов, защитник: „Габровският отбор по футбол от 70-те години може да бие сегашния национален”

На 21 септември Габрово ще отбележи 100 години организиран футбол. „100 вести“ се присъединява към юбилея със специална рубрика, в която всеки понеделник представя легендите на габровския футбол.
Досега гости на страниците „100 години футбол в Габрово“ бяха Веско Ганчев, Венци Петров, Михал Михалев - Матето и Йовко Топалов - Оката, Иван Камарашев, инж. Петьо Василев, Георги Димитров.
Днес събеседник в рубриката е Пешко Николов, който играе защитник в отбора на „Янтра“ от 6 юни 1973 г. до лятото на 1979 г.

Повече...

Доц. Росица Църова: “Спортът е в кръвта ми, а баскетболът е магията, която ме завладя”

Доц. Росица Стефанова Църова е родена на 23 септември 1948 г. в Габрово. Баща й Стефан Иванов Стефанов (1922-2002), колоездач, капитан на националния пистов и шосеен отбор, треньор на националния отбор, заслужил майстор на спорта, ръководи детско-юношеската школа по колоездене в Габрово.

Повече...

Георги Димитров: “Чардафон-Орловец” набра инерция за елита през 1965-та, дотогава отборът лъкатушеше”

На 21 септември Габрово ще отбележи 100 години организиран футбол. „100 вести“ се присъединява към юбилея със специална рубрика, в която всеки понеделник представя легендите на габровския футбол.

Досега гости в рубриката бяха Веско Ганчев, Венци Петров, Михал Михалев - Матето и Йовко Топалов - Оката, Иван Камарашев, инж. Петьо Василев. Днес събеседник е Георги Димитров, който играе десен защитник в габровския тим от 1965 до 1974 година

Повече...

Николай Вътков: “Втората състезателна година на Баскетболния клуб “Чардафон-Орловец” е с най-голям успех"

Николай Георгиев Вътков е роден на 4 юни 1958 г. В Габрово.
Възпитаник е на Текстилен техникум “Йордан Радославов” и на Националната спортна академия – специалност ветроходство (1983 г.). Изявен състезател по баскетбол в юношеския и мъжкия отбор на Габрово. Учредител и член на треньорския съвет на БК “Чардафон-Орловец”. Бил е треньор по хандбал. Две десетилетия е преподавател по физкултура и треньор на отбора по баскетбол в Технически университет - Габрово.

Повече...

Веско Ганчев: „Камарашев е абсолютен талант, можеше да бъде национален вратар”

На 21 септември Габрово ще отбележи 100 години организиран футбол. „100 вести“ се присъединява към юбилея със специална рубрика, в която всеки понеделник представя легендите на габровския футбол. Досега гости в рубриката бяха Веско Ганчев, Венци Петров, Михал Михалев - Матето и Йовко Топалов - Оката. Днес събеседник е Иван Камарашев - вратар в ЦСКА от 1975 до 1978 г., после в "Янтра" Габрово. Шампион на страната през 1975/1976 с ЦСКА

Повече...

Петър Проданов: “Баскетболът дава на децата физическо и интелектуално развитие”

Петър Дечев Проданов е роден на 23 януари 1957 г. в Габрово. Израства в семейството на Дечо и Здравка Проданови. Сестра му Татяна е икономист. Завършва Текстилния техникум в Габрово и Югозападния университет, начална педагогика с допълнителна специалност - физкултура. Учител в ОУ “Васил Левски”. Играл е баскетбол в юношеския отбор на Габрово. Учредител на БК “Чардафон-Орловец”, ангажиран с организация на спортните срещи.

Повече...

Вратарят Йовко Топалов - Оката: „По време на мача окото трябва да бъде в топката и в играча”

На 21 септември Габрово ще отбележи 100 години организиран футбол. „100 вести“ се присъединява към юбилея със специална рубрика, в която всеки понеделник представя легендите на габровския футбол. Досега гости в рубриката бяха футболистите Веско Ганчев, Венци Петров и Михал Михалев - Матето. Днешната среща е с вратаря Йовко Топалов - Оката, неразривно свързан с габровския футбол, с отборите на „Торпедо“, „Сърп и чук“, „Динамо“, „Балкан“, „Орловец“, „Чардафон“

Повече...

Инж. Захариев: “Игрището на Априловската гимназия беше с пет пръста пепел - преди да почнем да играем, носехме вода отдалеч да го полеем”

Инж. Захари Захариев (1939 г.) е роден в Габрово. Завършил е Априловската гимназия с пълно отличие и ВМЕИ - София (електроника и компютърна техника). Редом с научните си постижения се изявява като изследовател, съставител на родословията на Витановския и Попйовчовия род в Трявна, Тухладжиеви в Габрово и др. Живее в София.

Повече...

Напусна ни европейският шампион по футбол Тодор Тодоров

Отиде си още един голям и обичан габровски футболист и треньор. На 64 години почина майсторът на спорта Тодор Тодоров.

Повече...

Михал Михалев - Матето: „От първия секретар до ваксаджията - всички бяха фенове на отбора"

На 21 септември Габрово ще отбележи 100 години организиран футбол. Вестник „100 вести“ се присъединява към юбилея със специална рубрика, в която всеки понеделник представя легендите на габровския футбол.

Повече...

Дончо Дончев: “Баскетболът е игра, която много се харесва от децата”

Дончо Дончев е роден в 1950 г. в Габрово (кв. Бичкиня). Израства в спортно семейство. Състезател и треньор по баскетбол. Учи в ТМЕТ “Д-р Никола Василиади” и ВМЕИ – Габрово.

Повече...