Богомил Димитров: “Не мога да си представя младостта без спорта”

Богомил Пенчев Димитров е роден в Габрово на 5 февруари 1947 г.

Повече...

Интересът към атрактивната и широкодостъпна игра печели все нови и нови привърженици в Габрово

  През 50-те години на миналия век едно добро поколение състезатели полага основите на играта в града.

Повече...

Малко история за баскетболната магия - от първия шампионат в България до възродения БК “Чардафон-Орловец” в Габрово

“Чардафон-Орловец“, ликвидиран през 1975 г. по известни само на тогавашните управляващи причини, бе възроден на 15 декември 2009 г.

Повече...

Христо Коев: “Израснал съм с баскетбола и футбола, но обичам хандбала”

Христо Коев е роден на 23 ноември 1944 г. в Габрово. В семейството на Иван Коев и Недка Радеви, където думата на бащата тежи, израстват двама сина.

Повече...

Минчо Недевски: “Баскетболът е комбинативна игра, не е само тичане и хвърляне на топката, иска се съобразителност, атлетизъм”

Минчо Бончев Недевски е роден на 22 август 1940 г. в Габрово. Спортува от дете. Учи във Втора прогимназия “Неофит Рилски”. Завършва ТМЕТ “Д-р Василиади” и ВМЕИ “Ленин” - София. Добър лекоатлет, играе баскетбол, волейбол, футбол, тенис на маса, хандбал. Работи в “Промишлена електроника”, Изчислителен център, “Текстилмаш”, Електроразпределение.

Повече...

Проф. д-р инж. Никола Драганов: “Хубаво е, че е започнал да действа баскетболен клуб в Габрово и има хора, които да работят с любов с децата”

Проф. д-р инж. Никола Драганов е роден на 1 март 1939 г. в Габрово. Играе баскетбол от ученик. Баща му арх. Димитър Драганов приветства често от трибуните своите “две лъвчета” Косьо и Иван. Никола Драганов дълги одини е професор по стоманени конструкции в ИСИ (ВИАС). Живее в София.

Повече...

Цеца Кавалова: “Екипната игра роди трайни приятелства”

Цанка (Цеца) Илиева Кавалова е родена на 24 януари 1940 година в Габрово в семейството на Илия и Василка Немцови. Завършва Априловска гимназия и икономика в Свищов. Съпругът й Продан Кавалов е известният габровски баскетболист, треньор, съдия.

Повече...

Божидара Попова: “Вълнувам се, че БК “Чардафон-Орловец” възвърна един спорт с достойно място в спортната история на Габрово”

Божидара Попова произхожда от семейство на изявен спортист. Родена е на 28 юли 1939 г. в Габрово. Баща й Васил Попов е завършил френски колеж във Варна, икономика в София (1928 г.). Той е първият габровски футболист, облякъл националната фланелка.

Повече...

Богомил Димитров: “Не мога да си представя младостта без спорта”

Богомил Пенчев Димитров е роден в Габрово на 5 февруари 1947 г. Израства в семейството на майстора на чанти Пенчо Димитров Маринчев (1915, Габрово) и Донка Тодорова (от с. Батошево, Севлиевско).

Повече...

Христина Петкова: “Плаках, че няма да мога пак да съм шампионка с НАГ”

Първият човек, който вдигна шампионската титла от ученическото първенство по баскетбол при девойките 11-12 клас, беше капитанът на НАГ – Христина Петкова. Хриси беше  една от състезателките с най-голям принос за спечелването на трофея. Истински лидер! Безапелационна в борбата под кошовете и с по 15-20 точки средно на мач. Както се казва на баскетболен език в стил НВА, във всяка една среща Христина беше с дабъл-дабъл (с повече от 10  борби и 10 точки). Страничен наблюдател, който не е запознат със спортния живот в Габрово, много трудно би повярвал, че баскетболът не е основният спорт на Христина. Тя го практикува по-сериозно от две години насам - с възраждането на БК” Чардафон–Орловец”. Водещ за нея е хандбалът, с който се занимава от дете. Свикнала е да печели титли. Извоювала е куп трофеи с гарнитурите на ХК ”Бъки”. Този път обаче беше различно и след финалната сирена в мача за златните медали срещу НГХНИ „Константин Преславски” (Варна) Хриси каза през сълзи: „Никога не съм била по-щастлива”. Ето какви бяха първите думи на капитанката, която записа името си в златната книга на НАГ и габровския баскетбол.

Повече...

Огнян Пехливанов: “Винаги съм играл с нагласата да побеждавам”

Огнян Пехливанов e един от големите “трансферни” удари на габровския баскетбол. Той е възпитаник на една от най-добрите школи през 60-те, 70-те години на миналия век - пловдивската. В Габрово се озовава през 1973 г. заради повика на сърцето си - напуска Града под тепетата, следвайки младата си съпруга в родния й град. Пехливанов е играл повече от 25 години баскетбол. Току-що навлязъл в шестото си десетилетие, той продължава да носи тръпката на любимата игра.

Повече...

Пламен Минев: “Децата да влязат в залите да спортуват ще е най-големият принос на Баскетболен клуб “Чардафон-Орловец”

Инж. Пламен Минев е роден на 5 ноември 1953 г. в Габрово. Баща му Станчо Пенчев Минев (1919 г.) е заслужил деятел на физкултурата, дълги години председател на секция “Волейбол” при дружество “Янтра”.

Повече...

Ивайло Султанов: “Винаги казвам на младите да са положително настроени, с нагласа на победители”

Ивайло Султанов е от поколението младежи, играли баскетбол в Габрово с първите ентусиасти, положили основата на привлекателната игра с оранжевата топка. Роден е на 6 юли 1935 г. в Килифарево. Бащата му - Димитър Иванов Султанов, икономист по образование, е изявена публична личност, дългогодишен кмет на различни селища в България, Македония (лятото на 1941 г.), на Самотраки, остров Тасос (1941-1943). През 1952 г. семейството се премества в Габрово. Синът Ивайло е ученик в Горнокрайското училище, Първа прогимназия, Априловската гимназия. Завършва средното си образование в София. От ученик играе баскетбол. Състезава се като студент в Софийския университет  - учи физика. Братовчед на изявената национална състезателка по баскетбол Вела Пенчева от Габрово. Завършва икономика във Варна. Повече от 20 години работи на националните обекти ТЕЦ “Марица-Изток 2”, Девня, Химкомбината - Плевен, Враца. Технически ръководител по дефектоскопия. Живее в София.

Повече...

Пенко Пенков: “Беше време, когато Априловската гимназия имаше два отбора по баскетбол”

Пенко Пенков е роден през 1938 г. в Габрово. Завършва Априловска гимназия (1956 г.), Учителски институт за прогимназиални учители (1958 г.), задочно ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” – българска филология с втора специалност – физическо възпитание (1973 г.). Професионалният му път на учител (30 години) започва от с. Гостилица (1960 – 1963 г.), минава през Пионерския дом – отдел “Физкултурен”, и IV ОУ “Христо Ботев” (1974-2001 г.) – преподавател по физкултура. Играл е баскетбол, състезател по лека атлетика. Повече от 25 г. е секретар на секция “Лека атлетика” на ОС на БСФС, сътрудник по спорта на вестник “Балканско знаме”.

Повече...

Маргарита Бакалова: “Баскетбола учехме един от друг, от големите, взаимствахме някои похвати от гостуващи софийски състезатели”

Маргарита Бакалова е родена на 28 август 1935 г. в Габрово. Завършва Априловската гимназия. Запалена по спорта, увлича се по баскетбола в ученическите години. Завършва ВИФ “Георги Димитров”. В София е национален състезател и треньор по тенис на маса. Най-дълго играе в ЦСКА. Участва в национални и международни турнири. Има син и дъщеря. Синът й проф. Валентин Горанко е известен учен, работи в Дания. Маргарита Бакалова живее в София.

Повече...

Инж. Вела Пенчева: “Преди спорта е моралът”

Вела Пенчева - Минева е родена в Габрово на 11 март 1936 г. Баща й Симеон Пенчев (Монката) е дал много на габровския футбол като състезател, треньор, председател на спортен клуб “Чардафон”, лекоатлет, скиор. Вела Пенчева завършва Априловската гимназия и ВМЕИ - София – машинно инженерство. Работила е в Института по охрана на труда в София. Най-добрата габровска баскетболистка “за всички времена”, националка. Майстор на спорта (1961). Живее в София.

Повече...

Светлозар Сяров: “Когато си свикнал да играеш в екип, това ти остава за цял живот”

Инж. Светлозар Генчев Сяров е роден на 20 юни 1955 г. в с. Оризаре, близо до Несебър.

Повече...