Найден Зеленогорски: „Най-логично е през есента да има предсрочни парламентарни избори“

Водеща! Naiden-Zelenogorski-ochakva-izbori-prez-esenta
Найден Зеленогорски очаква избори през есента

Зам. председателят на Движение „България на гражданите“ Найден Зеленогорски, заедно с Виолета Донева, член на Изпълнителния съвет на ДБГ бяха в Габрово, за да се срещнат с местната структура на формацията.

-Г-н Зеленогорски, бихте ли обяснили габровци какво е решението на Националния партиен съвет на Движение „България на гражданите“?
-Решението на Националния партиен съвет на ДБГ е, че замразяваме членството си в Реформаторския блок във връзка с това, че част от колегите в Блока, както и партиите в него нямат ясно изразена позиция по отношение на това опозиция ли сме или не сме на това правителство на Бойко Борисов. Ние в ДБГ смятаме, че трябва да бъде опозиционно настроени и сме длъжни да водим опозиционна битка. Защото много от реформите, които стартирахме като Реформаторски блок бяха стопирани, тъй като има много проблеми. Всъщност, нашето решение беше, че замразяваме за месец членстовот си в Блока, докато колегите от другите партии и основно СДС не изразят ясно становище ще продължим ли своето опоцзиционно присъствие, ще бъдем ли един фактор, който да гарантира представителство на дясноцентристкия избирател и да се опитваме да изградим един отбор, който да разбие монопола на ГЕРБ и да създаде възможност за ясно представителство на десния избирател.
-Считате ли, че ще успеете?
-Надяваме се да успеем. Нашата идея е, че българия се нуждае от едно дясноцентристко силно структурирано ядро, един проект, който да включи трите части на това неосъществено дясно. И този проект да направи усилияда постигне над 500 хил. гласоподаватели на следващите избори и да разбие монопола на ГЕРБ в дясно-център. И всъщност нашето решение, освен замразяване, е и за искане оставка на това правителство и разбира се, предстрочни избори. Мога да говоря много дълго за това какво се случва в страната.
-Кога реално ще поискате оставката на третото правителство на Бойко Борисов?
-С нашето решение от Хисаря практически ние вече я поискахме преди две седмици и сега очакваме колегите от Реформаторския блок да се присъединят към нас. Ако те се присъединят ние ще останем в Блока и ще продължим опозиционно. Ако не - най-вероятно ще го напуснем.
-Съмишленици за тази оставка на правителството ще търсите ли?
-Ние смятаме, че в дясно-център наистина ще трябва да се съберем и аз бих бил щастлив, ако съумеем целия
Реформаторски блок , „Да, България“, ДСБ да намерят златното сечение, за да продължим напред и наистина да дадем възможност на дясно центристкия избирател да бъде представен в българския парламент.
-Само и единствено с десните партии ли имате намерение да вървите напред по отношение на оставката на настоящото правителство и по отношение търсенето на ново управление или ще се огледате за смишленици и вляво, ще се опитате ли да създадете нов Отечествен фронт?
-Вижте, самият аз се съмнявам, че бихме стиганли до такъв нов Отечествен фронт, но със сигурност ние искаме оставката и критикуваме това правителство от десни позиции. Да, разбира се, колегите от ляво имат прави да говорят за възможностите, които има това правителство в областта на социалната политика, както и в много други области. Нас обаче силно ни вълнува защо спряха реформите в здравеопазването, образованието, превъоръжаването. Защо продължаваме да сме на последно място по доходи в ЕС. Защо тямаме ясна политика по отношение на развитие на регионите, по отношение на сигурността. Ето, сега тук говорихме с нашия областен координатор и с колегите и те поставиха много остро въпроса за сигурността. Ние плащаме такива огромни пари на Министерството на вътрешните работи, но за съжаление има липса на елементарна сигурност, особено в малките населени места. Може би вече сте чули и прочели, че наскоро беше глсуван един закон, според който частни охранители ще пазят населените места. Защо тогава плащаме на МВР, тъй като става въпрос за едни огромни суми, а в същото време и пенсиите са ниски и здравеопазването, за съжаление, не върви.
-Според Вас, частни охранители ли трябва да се грижат за малките населени места или МВР?
-Това е ролята на МВР. Но, когато говорим за реформи в МВР нека да изясним какво разбираме под реформи. В МРВ на двама оперативни има един администратор. Ние искаме да намалим така наречените чантаджии, за да има повече полизаи, които да покрият малките населени места. Тук става въпрос за много хора, които са в администрацията и които реално не вършат оперативни действия в битката срещу криминалните престъпления. Особено по малките населени места това е страшно трудно. Самият аз познавам много добре ситуацията и в Плевенския край, и в Габровския, и в Ловешкия, и в цяла България. Що се отнася до глобалната европейска сигурност, за която непрекъснато говорим, единственият начин България да има гарантирано спокойствие и сигурност е нашето участие в Европейския съюз и членството ни в НАТО. Затова считам за много странен факта, че самолетите ни ще се ремонтират в Русия, за което ще платим над 80 млн. При положение, че ако
решим да ни охраняват партньори от НАТО това ще ни струва 3 млн. евро на година. А сега ще платим 85 млн. за три години. И защо не продължаваме усилията за закупуване на нови и модерни самолети, които са съвместими с НАТО.
Големият проблем е, че нашите руски /съветски/ самолети се разпознават в НАТО като вражески. В смисъл, ние летим със самолети, които при една реална бойна обстановка самолетите на нашите партньори от НАТО ще ни разпознават като врагове - и по силует и по цялостно технологично функциониране. Това е някакво абсурдно решение.
-Казвате, че за българския народ няма сигурност в момента - нито във вътрешен, нито в международен план?
-В момента, благодарение усилията на ЕС и на НАТО беше овладян мигрантския поток, специално за България. Но по отношение на вътрешната сигурност има още много, много какво да се върши. Всъщност, точно там е доказателството за неефективното функциониране на тази коалиция. Сами виждате какви напрежения има между ГЕРБ и Обединени патриоти, вътре в самата коалиция Обединени патриоти. Много е сложно и тежко, което е една от причините да твърдим, че е най-добре да се стигне до оставка на правителството и предсрочни избори. Защото на практика повече от 1 млн. избиратели не са представени в българския Парламент.
-Вие кога считате, че са възможни предсрочни избори?
-Според нас най-логично би било през есента да има предсрочни парламентарни избори. Защото реформите не вървят.  Защото продължаваме да имаме лошо покритие откъм образователни и здравни услуги. А с доходите всички сме наясно за какво става дума. Пенсионната система буквалон фалира. Моето поколение когато се пенсионира няма да получава дори тези пенсии, които имат моите родители. А за по-младите не знам какво ще се случи. Може би, трябва да се направи някаква нова пенсионна реформа. В областта на екологията можем да говорим за невъзможността да се развива ски туризма и туризма въобще, включително и във Вашия район, поради монополите, които налагат няколко фирми в България.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото

Следвай ни