Националната Априловска гимназия „осиновява” важен за историята й тефтер на 179 години

Топ новина! Natsionalnata-Aprilovska-gimnaziia--osinovvavaa-vazhеn-za-istoriiata---tеftеr-na-179-godini-
NBKM-NAG.jpg
Ръкописно воден тефтер от фонда на НБ „Св. св. Кирил и Методий”, свързан с историята на Габровското училище и неговия Благодетел, ще „осинови” Националната Априловска гимназия.

Тефтерът обхваща времето от 1 май 1840 до 30 януари 1850 година. Съдържа копия на писма от габровци до Васил Априлов, Николай Палаузов, Константин Огнянович, братя Мустакови, Йоан Бакалоглу и други дарители за българската просвета. Писмата са във връзка с Габровското училище, открито през 1835 г.; с училищни сметки; изпращане на българчета да учат в Русия и др. В периода влиза и 1847 година, когато Априлов за първи и единствен път се връща в Габрово и прави подписка за изграждане на сегашната гимназия.

Тефтерът вече е в процес на осиновяване. В средата на май ученици от IXа и Xа с класни ръководители Стефка Костадинова и Владилена Катевска посетиха Националната библиотека и се запознаха с програмата „Осинови книга”. Специалистите реставратори са им предложили три ръкописни тефтера, които се нуждаят от почистване, затваряне на разкъсванията и реставрация на подвързията. Два от тефтерите са свързани с гимназията. Единият е по-ранен (24 април да 1 май 1840 г.) и съдържа списък на всички дарени и откупени книги, които стават част от фонда на библиотеката при Габровското училище. Учениците избират втория - от 163 листа, в който са писмата до Априлов. За неговата реставрация са необходими 802 лева.

Набирането на средствата вече е започнало. Вдъхновени от идеята да се спаси ценния за гимназията документ, родители на ученик от Xа са дарили първите 100 лева. Ученическият съвет е внесъл още 50. Досега са събрани около 200 лева.

Учениците са изработили кутия за дарения, която да бъде поставен във фоайето на главния вход. В нарочно обръщение към училищната общност Стефка Костадинова, учител по български език и литература, предлага средствата, определени за букет на любимия учител за 24 май, да бъдат дадени като дарение. Тази идея тя е взаимствала от други осиновители на книги – 125 СУ „Боян Пенев”. Столичното училище, което е стар приятел на НАГ, миналата година осинови 4 ценни книги, събирайки необходимите 1400 лева чрез дарителска кампания..

Програмата „Осинови книга” в НБКМ датира от 2009 година. Сред осиновените досега книги са “Борилов синодик” от XIV век, “Втори Слепченски поменик” (1792-1832), “Житие и чудеса на св. Георги” (XVIII -XIX век), “История славянобългарска” (Белочерковски препис, 1843) „Четириевангелие” (Етрополско, 1658 г.) и др.

„Осиновителят” получава право името му да бъде сложено чрез художествено изработен етикет в кутията за дълготрайно съхраняване на документа. Получава и правото да получи достъп до оригинала в неговия първоначален или реставриран вид.

Осиновителят се удостоява с Дарителска грамота. Имената на дарителите се вписват в разделите „Осиновители” и „Осиновени книги” и се оповестяват публично всяка година в Деня на народните будители - 1 ноември или на празника на Библиотеката - 10 декември.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни