Националките и Гергана на четвърфинал

Водеща! Natsionalkitе-i-Gеrgana-na-chеtvarfinal
Gegana-Ljuskemburg.jpg
Националният отбор на България за момичета до 16 години, част от който е габровката Гергана Минчева, се класира за четвъртфиналите на Европейското първенство по баскетбол, дивизия В, което се провежда в София.

В последния си мач от груповата фаза, вчера в зала "Универсиада", момичетата на Лъчезар Коцев и Гергана Славчевани надделяха в наглед лек мач над Люксембург с 80:69. В първата среща за деня Украйна очаквано спечели срещу Северна Македония с 80:37. Така три отбора попаднаха в тройна въртележка, която изведе на първо място украинките, нашите останаха втори. Това ги праща на четвъртфинал срещу силния тим на Хърватия, който в група "С" стана първи след четири победи и загуба. Люксембург започна мача по-силно и водеше през първите 7-8 минути, серия от 8:0, след 14:15, в края на първия период изведе България напред. Часта завърши 24:18, а през втората домакините стигнаха и до двуцифрена разлика. Почивката дойде при обнадеждаващ аванс - 47:35.

Гергана, възпитаничка на габровския "Чардафон" и треньорите Анита и Виктор Крушеви, на няколко пъти бе включвана в игра, но определено наставникът на националките Лъчезар Коцев не смееше много да пипа титулярната петица дори срещу тим като Люксембург, когото Украйна, загубила на старта срещу България с 63:67, прегази с 83:42. Този стил Коцев демонстрира и в контролите, поради което съставът на нацтима изглежда небалансиран, резервите - несигурни, а победата - несигурна, щом титулярките почувстват умора. Така беше и срещу Люксембург. В средата на срещата България поведе с 24 точки, 10 минути по-късно допусна разликата да е само 10. Въпреки двуцифрената разлика, заради грешки в защита и прибързаност в нападение, до последните минути зрителите имаха усещането, че победата може да се изплъзне. Все пак грешаха и гостенките и България се класира за четвъртфинали след 80:69.

60 точки от 80-те обаче реализираха трите най-високи баскетболистки на България, като и трите завършиха с дабъл дабъл - Илияна Георгиева с 23 точки и 15 борби, Микаела Дамянова - с 20 плюс 10 и Анастасия Калева със 17 точки и 10 борби. Изигралата 30 минути Ванина Василева е с 2 точки, 7 грешки и кофецинет 7, петата титулярка Валентина Веселинова е с 5 точки за 29 минути и коефицент 4. 22 грешки, 16.67% успеваемост от зоната за три точки и 54.55% при стрелбата за две са отборни показатели, върху които наставниците има какво да работят.

Иначе съперникът на България - Хърватия, в група "С" изненадващо загуби от Израел с 56:61, но всичко друго спечели - 65:46 срещу Швейцария, 80:37 срещу Норвегия, 92:36 срещу Косово, 55:34 срещу Словакия. Мачът България-Хърватия е в четвъртък от 18.15 часа в "Универсиада".

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото