Насрочиха за 15 септември делото за смъртта на родилката - двама акушер-гинеколози с обвинение в професионална немарливост

	Вини, виновни и причините за смъртта на родилката Десислава Манолова
Насрочиха за 15 септември дело
Вини, виновни и причините за смъртта на родилката Десислава Манолова (на снимката) и новороденото й момченце ще бъдат обсъдени на започващото на 15 септември съдебно дело по случая. Той развълнува миналата есен цяло Габрово и страната, повдигна въпроси

Пред съда ще застанат двама доктори от това отделение. Обвинителния акт е написан и внесен в съда срещу бившият шеф на отделението – д-р Димитър Ангелов и лекарката, водила раждането - д-р Севдалина Колева. Те ще отговарят по обвинение в професионална немарливост, обясниха вчера за „100 вести“ водещи юристи. Прокуратурата е обосновала акта си с чл. 123 от Наказателния кодекс: „Който причини другиму смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност, се наказва с лишаване от свобода до пет години“, казва общият текст. Но в ал. 3 е посочено, че ако „е причинена смърт на повече от едно лице, наказанието е лишаване от свобода от три до осем години, а в особено тежки случаи - лишаване от свобода от 5 до 15 г“. 
30-годишната бременна Десислава постъпила в габровското акушеро-гинекологично отделение на 12 септември м. г. , три дни след определения й термин за раждане – 9 септември, с данни за преносеност на бебето. Престояла 14 дни. Към 25 септември състоянието й се влошило, ръката й (с абокат) се зачервила и отекла. Родилката получила задух и температурата и се покачила. В това състояние на 26 септември родила момченце, което починало часове след появяването си на бял свят. Състоянието на майката продължило да се влошава, минала през габровската реанимация, после  транспортирана до Клиниката по анестезиология, интензивно лечение и реанимация в Плевен. На 4 октомври Деси починала от сепсис. Причината – вътреболнична инфекция в АГ-отделението в Габрово, заразяването станало при медицинското обслужване.
Бившият шеф на отделението д-р Ангелов получи акт от ИА „Медицински одит“, с глоба от 5000 лева. Медикът обжалва, но съдът я потвърди. Той обжалва и заповедта за налагане на дисциплинарно наказание „Предупреждение за уволнение“, наложено му от изпълнителния директор на здравното заведение. Районният съд я отмени - счете s за „изключително обща и се заключава до възпроизвеждане на законовата разпоредба“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото