Наско Божилов започна сезона на писта с четвърто място и 12 точки

Топ новина! <p>Пилотът на „АРА Моторспорт“ Атанас Божилов спечели 12 точки от
Наско Божилов започна сезона н

Пилотът на „АРА Моторспорт“ Атанас Божилов спечели 12 точки от първия старт за сезона в автомобилния шампионат на затворен маршрут - „Писта Велико Търново Енеос“. Лидерът на габровския автомобилен клуб завърши четвърти в група &

 
Новият сезон започна с нов правилник, според който автомобилите са разделени в три групи - „Спорт“ (до 1600 кубика), „Туринг“ (до 2000 кубика) и „Макси“ (над 2000 кубика), като са отпаднали класовете в тях и наградите са само за първо, второ и трето място в генералното класиране на всяка от групите.
Подсигурил сезона на писта с финансовата подкрепа на ОЗК „Застраховане“ и фирма „Авиатранс“ (официален вносител на италианската козметика за автомобили Ma-fra) и техническата поддръжка от СК „Прециз“, Наско Божилов участва в групата на „Туринг“-ите със своята „Хонда Сивик тип R“, подготвена чудесно от механиците Христо Димитров и Йордан Миларов.
Пилотът на „АРА Моторспорт“ използва тренировките повече за адаптация, тъй като през последните четири сезона пилотира предимно другия си автомобил - „Тойота Селика GT-4“. В самото състезание Божилов потегли от шеста позиция, но влезе трети в първия завой, след куриозния старт на Светослав Ковачев (Фолксваген Голф), който потегли на задна от петото място и удари седмия - Красен Василев. Впоследствие Наско беше изпреварен от Росен Русев (Хонда Сивик Тип R) и Ковачев. Твърдият тип гуми, които беше избрал, постепенно достигна оптимална температура и той бързо се залепи за Ковачев, но му трябваха няколко тура преди да намери начин да изпревари бавещия го пилот на АСК „Дианел Рейсинг“. След това габровският състезател започна да гони здраво Росен Русев, като в предпоследния тур регистрира втората най-бърза обиколка на трасето от състезателите в тази група. Тя беше само с 15 стотни по-слаба от тази на победителя - 1.28.35 срещу 1.28.20. Времето обаче не му достигна, за да атакува Русев за третото място.
„В края гумите заработиха оптимално и свалях по 2 секунди от преднината на Росен. Смятам, че ако имаше още една обиколка, щях да го изпреваря. Целта ми беше да завърша първи от трите „хонди“ в групата (б. а. на Росен Русев и Стоян Апостолов). Този път не се получи, тъй като бях париран и сериозно забавен от Светослав Ковачев, но предстоят още състезания“, коментира Божилов.
Първата победа за сезона в група „Туринг“ беше извоювана от Ангел Григорчев с „Рено Клио“ от АСК „Русе Кар Моторспорт“, който спечели 28 точки. 18 точки взе вторият - Станислав Паришков от СККА „Етър Рейсинг“ с „Опел Кадет“, а Росен Русев започна с 15 точки за третото си място. След пилота на „АРА Моторспорт“ останаха Светослав Ковачев, Стоян Апостолов (АСК „Елена Тийм“, „Хонда Сивик тип R“), Здравко Минев („Джи Ейч Пауър“„, Рено Клио“,) и Бальо Тодоров (АСК „Вромос“„, Опел Корса“). Надпреварата не успяха да завършат Калин Стефанов (СККА „Етър Рейсинг“, „Пежо“ 306), Красен Василев (АСК „Ефко Рейсинг“, „Рено Клио“) и Цветомир Цанков (АСК „Дианел Рейсинг“, „Пежо“ 206).
Следващият кръг от шампионата на затворен маршрут е на 14-15 юни на пистата в Долна Митрополия. В края на следващата седмица (17-18 май) в Благоевград пък е първият кръг от планинския шампионат по автомобилизъм, в който ще участват други трима пилоти на „АРА Моторспорт” - Стефан Стефанов, Стефан Стоев и Николай Ганев.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Моторни

Към началото