Над 110 участници се очакват за Магичната среща „Златна котка“,

Топ новина! Kmet-t-Tanya-Hristova-i-Dani-Belev
Кметът Таня Христова и Дани Белев

 Над 110 фокусници от 9 държави се очаква да пристигнат в края на седмицата в Габрово за участие в поредното издание на Магичната среща „Златна котка“, която ще се проведе от 23 до 25 март.

Над 110 фокусници от 9 държави се очаква да пристигнат в края на седмицата в Габрово за участие в поредното издание на Магичната среща „Златна котка“, която ще се проведе от 23 до 25 март. За седма поредна година Габрово ще е столица на магията благодарение на усилията на габровския маг Йордан Белев, „Quick Hands Project” и помощта на габровската Община. За първи път през тази година фестивалът на магьосниците от близо и далеч ще е тридневен. Според главния организатор Дани Белев отличаващото е изключително приятелската атмосфера на форума, чиято цел е да издига авторитета на магията, и участниците нямат търпение да дойде най-магичното време на годината, за да се съберат отново в Габрово. Най-магичното време всъщност е около 1 април. Освен като Ден на шегата, той се отбелязва и като професионален празник на всички магьосници. Срещата на магията в столицата на хумора успешно превръща Габрово и в столица на магията. Доказателство за това е признанието на всички гости от близо и далеч, от всички ръководители на магически организации от Турция, Сърбия, Македония, Гърция, че габровският фестивал е наистина на топ европейско ниво и те го признават за най-добрия фестивал на Балканите.
„Идеята ни е да продължим да развиваме този фестивал, тази магична среща с приятелска атмосфера и всички тук да се чувстват като едно голямо семейство – коментира Дани Белев. - Искаме да се разраства все повече. Това довежда много нови хора в града, които го опознават и се влюбват в Габрово. Много от хората от чужбина, особено от Гърция и Турция казват, че идват тук не само заради шоуто, а и заради града, заради любими места като „Етър“ и Боженци.“
Най-интересното за габровци в това издание на магичната среща „Златна котка“е, че на нея ще гостува най-популярният български цирков артист, световноизвестният акробат и еквилибрист Енчо Керязов. През изминалата събота в „Арена Армеец“ се проведе също седма поред „Нощ на звездите“ - благотворителен гала спектакъл, организиран от фондация „Енчо Керязов“, която награждава талантливи български деца в областта на образованието, спорта и изкуството. Сред наградените тази година беше и габровският осмокласник Мартин Копчев. „Quick Hands Project” участва два пъти в „Нощта на звездите“ и сега Енчо Керязов ще върне жеста на габровци като участва в гала спектакъла на „Златна котка“. Той ще представи в зала „Възраждане“ световноизвестния си номер с еквилибристика, който е включен в програмите на всички най-големи циркове по цял свят. Габровската зала за малко да провали гостуването му, тъй като се оказала ниска за него – той се издига на височина 7 метра във въздуха, но номерът му ще се състои, защото ще започне под сцената.
Освен Енчо Керязов, участниците в срещата и публиката на гала спектакъла в неделя ще имат щастието да видят и способностите на самурая Раян Хайаши. Роден в Япония, но израснал в Канада, в момента той живее и преподава бойни изкуства и магия в Германия. Хайаши е и настоящият европейски шампион по магия отблизо. През месец юли в Южна Корея ще бъде Световното първенство по магия и той се готви усилено за участие в него с надеждата да го спечели. Така че габровци ще имат привилегията да видят предпремиерата на бъдещия световен шампион в Габрово. Освен магията, която ще покаже на гала спектакъла, той ще изнесе и двучасова лекция за всички участници във фестивала. Нещо повече – спектакълът в неделя ще завърши с „черешката на тортата“ - майсторското екстремно боравене на Хайаши с меча „Катана“ - атрактивен самурайски номер, в който ще участва и любителя на риска Дани Белев. Той ще се включи в програмата и със самостоятелен номер. Този път няма да се подлага на самоубийствени трикове, а ще представи нещо лирично под съпровод на пиано.
Сред лекторите на фестивала „Златна котка“ ще бъде и Гого Реквием от Македония – единствен от Балканите, който е успял да спечели стипендия от Магичното училище на Джеф Макбрайд в Лас Вегас и да го завърши. Отново ще гостуват и редовните партньори на „Quick Hands Project” от Сърбия – Пикси и Зека, както и президентът на Гръцката асоциация на магьосниците Руби Роса и Ли Алекс от Великобритания. Председател на журито отново е габровецът Георги Петков – Бинти, ментор и учител по магия на Дани Белев.
За първи път през тази година вратите на зала „Възраждане“ ще бъдат отворени за официално откриване на „Златна котка“ в събота от 10 часа, а габровци, любители на магията, ще могат на символична цена да наблюдават състезателните серии в залата до вечерта с участието на младите надежди на магията. Тогава ще бъдат представени гостите и лекторите на фестивала. Организаторите се надяват на подкрепата на габровци, за да се напълни залата и се създаде по-добре атмосфера за магичната среща.
Най-очакваното събитие разбира се е гала спектакълът, на който ще бъдат наградени и победителите в състезанията по магия между най-добрите млади магьосници. Той отново ще е в неделя от 19 часа. Голяма част от билетите за него вече са продадени по Интернет. Час по-рано – от 18 часа, по червения килим пред зала „Възраждане“ ще минат всички магьосници. Гвоздеят на програмата ще бъде разбира се участието на един от най-скъпо платените циркови артисти в света – Енчо Керязов. Според Дани Белев, макар да не побира толкова много публика, зала „Възраждане“ е най-доброто място, където може да се проведе качествено събитие в Габрово. Той очаква с нетърпение да бъде спечелен проект за ремонт и реконструкция да Дома на културата и след време „Златна котка“ да се провежда там, за да могат повече желаещи да видят спектакъла. От месец юли на тази година сдружение „Quick Hands Project” ще е вече член на Световната организация на федерациите по магия. Това ще им даде право да изпращат състезатели на европейски и световни първенства. Очаква се догодина на фестивала „Златна котка“ в Габрово да гостува президентът на тази организация Доминико Данте. Дани Белев е сигурен, че след като му покаже възможностите на града, ще може да го убеди, че след 6 години или след 9 Габрово ще може да бъде домакин на Европейското първенство по магия. „Имаме сили да го направим“ - категоричен е Дани Белев.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни