Музикалното партньорство Тун - Габрово - триумф на изпълнителско майсторство

-Istinski-triumf-beshe-izp-lnenieto-na-Troen-kontsert-za-tsigulka,-violonchelo,-piano-i-orkest-r-v-do-mazhor-ot-Bethoven
Истински триумф беше изпълнението на Троен концерт за цигулка, виолончело, пиано и оркестър в до мажор от Бетховен

За поредна година завършването на творческия сезон на Габровския камерен оркестър бе ознаменуван с един забележителен концерт осъществен в партньорство с приятелите от град Тун, Швейцария.

 Още с откриването диригентът Иван Стоянов благодари на г-жа Жасмина Фудулова за неуморната й организационна работа  и осигурено финансиране на концерта от швейцарска страна. Благодарности заслужиха и инж. Николай Колев за идеята да бъде изпълнен един от шедьоврите на неизвестния представител на австрийската барокова школа Георг Мон и музиканта Стефан Хаджиев, който живее в чужбина и специално е научил Концерта за виолончело и оркестър в сол минор - първо изпълнение в България.
 Музиката на Мон стои на границата между Барока и Виенската класика. Емоционалното майсторско изпълнение  на Стефан Хаджиев позволи на публиката да съпреживее соловата партия  на впечатляващата творба.
 Гости на вечерта бяха и добре познатите и очаквани  от публиката  известни инструменталисти цигуларят Александру Гавриловичи от Берн, Швейцария и пианистката  Десислава Щерева, доцент в НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Те изпълниха Моцарт - Цигулков концерт из Серенада № 4 „Колоредо” и Концерт за пиано и оркестър № 3К ре мажор.  Истински триумф беше изпълнението на Троен концерт за цигулка, виолончело, пиано и оркестър в до мажор от Бетховен, изпратен с продължителни овации.
Какво споделиха музикантите за читателите на вестника:

 Александру Гавриловичи, известен солов изпълнител на цигулка, преподавател в няколко международни академии и фестивали, първи концертмайстор в симфоничния оркестър на Берн, Швейцария :  „Това, което ни събира и обединява в екип Деси, Стефан, Иван Стоянов са концертните програми, които предлагаме, обсъждаме. Този път идеята ни беше не само да продължим определена традиция, но и да изпълним по нов начин произведенията, да помогнем за по-нататъшното развитие на оркестъра.
 Радвам се, че можахме да реализираме Тройният концерт на Бетховен, чийто аранжимент за камерен оркестър бе направен от диригента Иван Стоянов.Ние солистите му благодарим, защото на практика той позволи това да се случи. Тройният концерт аранжиран за камерен оркестър за  нас солистите беше истинско предизвикателство да го изсвирим както е  замислен в първия си вариант. За пореден път това е едно изключително приятно изживяване.
 Тук съм за четвърти - пети път и ми прави впечатление, че оркестърът се развива по своя път в добрата атмосфера, която цари в него . След цял ден упорити репетиции музикантите си тръгват с усмивка. Събират се на едно питие, което показва, че са добри приятели.
 Когато говорим за партньорство, е важно и какво то допринася за нас. Когато сме далеч от страната и дойдем в България срещата с целия този идеализъм, ентусиазъм ни се отразява много добре.  Лично за мен тази приятна атмосфера ми помага да заредя батерии.
Проектът между Тун и Габрово за пореден път ни дава възможност да сложим този фойерверк , този букет в края на сезона, да организираме такъв специален концерт.
 Изключително благодаря на Жасмина за това, че полага много усилия и влага енергия този мост на духа между Габрово и Тун да продължи да съществува и да остане. Не мога да си представя да го няма. Хубаво е, че той позволява контакти и в други сфери. Това генерира добра енергия в Европа. Ще дойде ден,когато ще спре да се говори дали сме част от Европа или не. Ние просто сме Европа. Надяваме се този ден да дойде. Музиката е истински мост. България има изключително добри творци, в това число и много музиканти пръснати по целия свят. В България се изпълнява европейска музика повече от сто години и това означава, че тя отдавна е в Европа.

 Жасмина Фудулова - организатор от бюрото в Берн: „Солистите Александру Гавриловичи от Берн, Стефан Хаджиев от Лондон, Десислава Щерева от София бяха специално поканени за концерта. Това, както отбелязахте не е за първи път, а и за тях е удоволствие да се съберат и работят отново с Габровския камерен оркестър. Нещата, които правим са винаги заедно с Община Габрово. Винаги може да разчитаме едни на други в ангажиментите, които сме поели. Това ме кара да се чувстваме доволни от съвместната работа, защото правим нещата с не много големи финансови ресурси. Мисля, че заключителният концерт за поредна година с Камерен оркестър - Габрово както и предстоящото финансиране на една концертна проява в Дните на камерната музика  е   в духа на една дълготрайната традиция. За нас е важно да има устойчивост.  Радва ни, че музикалните прояви се приемат добре от местната публика, което ни дава надежда да ги правим и следващата година”. 
 Десислава  Щерева, пиано: „Много ми е приятно отново да свиря с  Габровския камерен оркестър.  В предишни гостувания съм изпълнявала ранните Концерти за пиано и оркестър № 1 и 2 от Моцарт, а сега свирих Концерт № 3.  Много свежо, много искрящо произведение изпълнявано много рядко, което представям за първи път.
 В програмата тримата солисти свирим по едно произведение и на финала заедно за първи път - Тройният концерт за цигулка, виолончело, пиано и оркестър от Бетховен, който е за голям симфоничен оркестър. Аранжиран от диригента  Иван Стоянов, публиката има възможност да чуе този прекрасен концерт”. 
 Иван Стоянов, диригент на Габровския камерен оркестър: „Много сме щастливи от творческото партньорство с над 15 годишна история. В лицето на г-жа Жасмина Фудулова имаме един много стойностен, интелигентен и отворен към всякакви нови инициативи партньор, който много ни помага. Не само финансово, но и със самото си присъствие, отношение към съвместната работа, грижа към артистите, което  ни стимулира и вдъхновява .  Ще е чудесно, ако това партньорство продължи и за напред. Мисля, че в него се раждат много интересни идеи, които обогатяват културния живот в града.
 Всичко, което изпълнихме на този концерт звучи за първи път в Габрово, а Концертът на Георг Мон -  първо изпълнение в България, бе предложен от инж. Николай Колев, бивш преподавател в ТУ  - Габрово, човек с невероятна музикална култура , на който могат да завидят доста професори в нашата Музикална академия. Благодаря му, че той откри произведението, включително намери и нотите в Интернет. И г-жа Жасмина Фудулова помогна в тази насока. Благодарност и на челиста Стефан Хаджиев, че се съгласи да подготви това великолепно произведение от композитора Мон, който никой не знае, че съществува.  Публиката освен, че можа да се запознае с произведение от този композитор, ние следваме и нашата стратегия да изпълняваме нови и нови неща.
 Гостуваха ни и класни солисти, хора с идеи. Александру Гавриловичи внесе изненадата с Цигулковия концерт из Серенада № 4 „Колоредо” от Моцарт, която предложи и която лично аз не познавах.
 С удовлетворение мога да кажа, че благодарение на партньорството Тун-Габрово и на г-жа Жасмина Фудулова се случват много стойностни концерти. Предстои и нов, интересен проект за Дните на камерната музика през септември”.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото