Музикален клуб „Весела” зарадва с голям благотворител концерт

Muzikaln-klub-Vsla-zaradva-s-golyam-blagotvoritl-kontsrt
Музикален клуб „Весела” зарадва с голям благотворител концерт
Голям благотворителен концерт „От Шуберт до Лист” изнесоха малките пианисти от Музикален клуб „Весела” - Габрово, лауреат на национални и международни конкурси, на 17 март по случай 190 години от смъртта на Ференц Лист. В програмата прозвучаха произведения от музикалния романтизъм. Специални гости бяха проф.

Голям благотворителен концерт „От Шуберт до Лист” изнесоха малките пианисти от Музикален клуб „Весела” - Габрово, лауреат на национални и международни конкурси, на 17 март по случай 190 години от смъртта на Ференц Лист.

В програмата прозвучаха произведения от музикалния романтизъм. Специални гости бяха проф. Ростислав Йовчев и студентката Елица Мирчева от НМА „Проф. Панчо Владигеров”.

Внимание привлече още първото вълнуващо изпълнение на клавирния шедьовър „Странникът” на Франц Шуберт от Ростислав Йовчев.

Лауреатите на национални и международни конкурси от Музикален клуб „Весела” свириха чудесно и събраха многобройните аплодисменти на публиката, изпълнила зала „Проф. Минчо Минчев” в Художествена галерия „Христо Цокев”.

Интерес предизвика подходът на музикалния педагог Весела Пенева, която представяше авторите на произведенията, изпълнени от нейните даровити и запалени ученици.

„Прощален валс” на полския композитор Фредерик Шопен, основоположник на романтизма, наричан „поетът на пианото” (Адриана Кънева - IV клас). Изключително популярният в Европа норвежки композитор Едвард Григ - „Етюд в памет на Шопен” (Симона Тодорова - VIII клас), Жорж Бизе „Малкият мъж и малката жена” из клавирния цикъл „Детски игри” (дуо Емили Цонева - VI клас, и Светослав Цифудин - VII клас), американският композитор от периода на късния романтизъм Едуард Макдоуел - „Импромптю” из 12 виртуозни етюда (Александра Станева - VIII клас).

В програмата на пианистите лауреати от клуб „Весела” прозвучаха и произведения на Йоханес Брамс („Балада” оп. 118), Ференц Лист („Етюд

По Паганини № 4), Сергей Рахманинов („Валс” за шест ръце).

Елица Мирчева, студентка V курс на НМА, специалност „Хорово дирижиране“, свири в дуо с проф. Ростислав Йовчев „Фантазия фа минор D 940 за четири ръце. Дуото е завоювало първа награда в категория „Учител и ученик” на Международния конкурс „Надежди, таланти, майстори” в град Добрич (2017 г.).

Благотворителната инициатива - събраните средства от концерта да бъдат за издаване на книга, посветена на именитата ни съгражданка, пианистката проф. Ружка Чаракчиева, беше изпълнена с успех.

Проф. Ростислав Йовчев: „Миналата година музикалният свят отбеляза 220 години от рождението, а тази година - 190 години от смъртта на Франц Шуберт. Ярка, гениална личност в зората на романтизма, която дава насока на идеята за романтизъм, сблъскването на творческата личност с обкръжаващия свят и как може да го преодолее, да създаде гениални произведения, които дори да отразяват този сблъсък, винаги носят доза оптимизъм.

„Странникът” и „Фантазия фа минор”, които публиката чу, са емблематични за творчеството на композитора и се радвам, че можахме да ги представим. В моето изпълнение се стремях да вляза в мисленето на неудовлетворения творец. В „Странникът” Франц Шуберт за първи път се опитва да излезе волево от тази неудовлетвореност, от драматична картина на своето време. Нещо нестандартно за неговото творчество. Шуберт е един от новаторите по отношение на хармонията в музиката и то по неговия нестандартен начин.

Той е достатъчно признат в днешно време. Да, може да се каже, че трудно се слуша, но той е този, който е успял да надникне в такива глъбини на човешката душа, които други композитори трудно достигат.

Преди година и половина, когато децата от клуб „Весела” бяха на конкурса „Андрей Стоянов”, на който бях организатор, колегите от журито ми казаха, че Емили Цонева и Светослав Цифудин са с високи оценки. Казах си: Толкова ли са добри тези деца? И когато ги чух на заключителния концерт, наистина се убедих. Запознах се с Весела Пенева. После бяхме заедно и с двамата малки пианисти на концерт във Виена миналата пролет.

Видях, че Весела Пенева е един професионалист от висока класа, учител, изключително отдаден на своите ученици. Видях в нея висока степен на възпитание, морал. Нещо възрожденско, което много рядко се среща в днешно време. Те двамата с диригента Иван Стоянов правят чудеса на национално ниво. Нещо, което в Западна Европа отдавна е изчезнало.

Нека тези талантливи деца, които свириха на благотворителния концерт, да продължават да растат с музиката. Музика без духовност и връзка с учениците не може”.

Елица Мирчева: „Заедно с професор Йовчев, моят преподавател, свирим от три години. Да свириш на четири ръце с професора си, пианист на световно ниво, е отговорност, удоволствие, признание. Изявяваме се на сцени в страната - Благоевград, Добрич, Пловдив, Казанлък. Предстои ни да свирим в зала „България” на 29 март в София.

Щастие е за мен да бъда част от Шубертовия концерт, замислен от една година. В репертоара си имаме и други произведения. Свирили сме Моцарт, Дебюси и др.“.

Светослав Цифудин: „Свиря произведението на Лист „Етюд по Паганини” от миналата година. Наистина е трудно, но много го харесвам. С него ми предстои участие на конкурси в Пловдив”.

Емили Цонева, която имаше рожден ден: „Много се вълнувам, че участвам на този концерт, посветен на романтиците „От Шуберт до Лист”. На 24 март със Светльо ще се представим като дует на конкурса „Орфееви таланти”. В края на месеца ми предстои участие на конкурса „Viva piano” в София“.

Весела Пенева, музикалният педагог: „Много съм щастлива, че концертът мина на изключително високо ниво. И в най-смелите си мечти не съм си представяла такъв концерт, в който да участват големи музиканти като проф. Ростислав Йовчев, Елица Мирчева и моите прекрасни ученици от музикалния клуб.

С децата участвахме наскоро в конкурса „Децата на България” в Шумен. Емили Цонева спечели първо място, Симона Тодорова и Андреана Кънева - трето, а дуетът Александра Станева и Симона Тодорова - второ място.

Предстоят ни още два конкурса до края на месеца. Осем деца и три дуета ще се състезават на „Орфееви таланти” в Пловдив и на „Viva piano” с три пианистки на 30 март в София”.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни