Музей „Етър“: Станете част от традицията с Празника на пестила на 3 и 4 септември

Praznik_na_pestila_2022.jpg
Praznik_na_pestila_2022.jpg
Посетителите ще видят как се прави пестил от сливи, популярен и като „габровски шоколад“

„Празник на пестила“ – най-значимото за годината събитие на музей „Етър“, ще се проведе на 3 и 4 септември. Посетителите ще се запознаят с отделните етапи от производството на този традиционен продукт от сини сливи, популярен в миналото и като „габровски шоколад“.
Сред демонстраторите ще бъде Николай Христов, участник в Световното изложение на традиционни храни в град Торино през 2014 г.
Официалното откриване на събитието „Празник на пестила“ ще е на 3 септември от 11:00 часа с участието на кмета на община Габрово Таня Христова и областния управител на област Габрово Кристина Сидорова.
През първия ден ще се проведе Национално младежко надиграване „Етърски ритми“. Конкурсът е под знака на инициативата на Европейската комисия „2022 година – Европейска година на младежта“ и в него ще се включат танцови състави от Стара Загора, Нова Загора, Своге, Ардино, Сапарева баня, Варна, Благоевград, София, Костинброд и Габрово. Те ще бъдат оценявани от висококвалифицирано жури: проф. Даниела Дженева.
доц. д-р Красимира Кръстанова, проф. д-р Светла Станилова.
На 3 и 4 септември от 10:00 до 18:00 часа в музей „Етър“ ще има Алея на вкусовете с базар на различни храни и напитки.
Посетителите ще могат да се включат в образователната игра с награди „Сливи с късмет“ и да наблюдават демонстрации на занаяти и занятия, свързани с пестила – направа на кошници, калайдисване на съдове и бакърджийски изделия. Калайджиите, бакърджията и кошничарят остават в музея на 5 и 6 септември, за да представят пред публиката майсторлъка си и да разкажат как са придобили своите умения.
Тематичната фотоизложба „Пестилът на баба и дядо“, която представя снимки от фотоархива на музей „Етър“, ще може да се види на чардака на етърската Табахана.
На 4 септември от 11:30 до 13:30 ч. ще има музикална и танцова програма с участието на ФТА „Сивек“ – Габрово, Клуб за български народни танци „Тракийци“ – Стара Загора, ПФА „Шевица“ – София.
Събитието „Празник на пестила“ е емблематично за музей „Етър“, тъй като с него спечели класацията „Годишни награди в туризма 2018“ в категорията „Духът на България“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото