Момчил Цонев издирва родови и селищни истории в сайта Stornik.org

knigi-gabrovo.jpg
knigi-gabrovo.jpg

Габровецът Момчил Цонев стартира първия си национален сайт stornik.org, в който издирва и публикува лични, семейни, родови и селищни истории от цялата страна.

 Сайтът е част от начинанието “Имало едно време в България”, което той започва през 2018 г. и определя като “експеримент за написването на най-голямата колективна история на България”.

Сайтът “Сторник” има два основни раздела - единият е за истории от цялата страна, а другият носи името “Стародумци” по едноименното начинание на габровеца за популяризиране на старите думи в нашия език. В “Сторник” вече се публикуват истории от цялата страна, като сред любопитните автори е 84-годишният краевед Иван Зрънчев от с. Цървище, Дупнишко. “Сторник” е отворен за партньорства и с културни организации и музеи, като първият музей партньор е Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян.

Всеки може да предложи история в “Сторник”, като пише на електронната поща info@stornik.org или публикува от свое име във Фейсбук групата “Имало едно време в България”. Няма ограничение за епохата, тематиката и географския регион.

Това не е първото историческо начинание на Момчил Цонев, известен с поредицата “Габрово - живият град”, новия сайт gabrovomuseum.bg и още много културни проекти. Цонев е завършил журналистика и културология в Софийския университет, а в момента е докторант по онлайн журналистика. Създател е на Габрово Daily. През 2019 г. Момчил Цонев беше обявен от Международната младежка камара за една от 10-те най-изявени млади личности на България на годината. Заради културния му принос към родния град Габрово Цонев е отличен и в шестото издание на проекта “40 до 40” млади лидери.

През 90-те, само на 10-годишна възраст, Момчил Цонев започва да записва народни песни на село, на 12 - родовата история на своето семейство, а в следващите години с диктофон, лентов фотоапарат и тетрадка посещава възрастни хора в севлиевското село Горна Росица и записва истории, обичаи, песни, стари думи, прави родословни дървета. Години по-късно, през 2008-2012 г. заедно с майка си, историка Даниела Цонева, написват и издават четири книги в историческата поредица “Габрово - живият град”, сред които “Имало едно време в Габрово”, „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)”, „Снежно Габрово за деца”, „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов”. През 2010 г. създава и първата Фейсбук страница на историческа тематика за родния си град - отново под името “Габрово - живият град”. През март 2018 г. решава да пренесе интереса си към малките истории и онлайн - чрез “Имало едно време в България”, чието заглавие е препратка към първата му историческа книга “Имало едно време в Габрово”. Година по-късно, през март 2019 г., създава и Фейсбук страницата “Стародумци”, а в момента развива и най-новия исторически сайт за нашия град “Онлайн музей на Габрово” gabrovomuseum.bg.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни