Министър Вълчев: "Държавата дава 25 млн. лв. за дейности по интереси в училищата"

Водеща! Oblastniiat-upravitеl-Nеvеna-Pеtkova-s-ministar-Valchеv
Областният управител Невена Петкова с министър Вълчев
"С допълнителни средства в държавния бюджет в размер на 25 млн. лв. се финансират дейности по интереси във всички училища на страната", каза в Габрово министърът на образованието Красимир Вълчев.

Вчера той бе на посещение в област Габрово. Проведена бе работна среща с областния управител Невена Петкова и началниците на Регионални управления на образованието от цялата страна.

Посещението включваше още среща с кмета на Община Габрово Таня Христова, с директори на образователни институции и социални партньори в общините Габрово и Севлиево.

Образователният министър посети и ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ в Севлиево.

Акцент на срещата с началниците на Регионалните управления на образованието бе разширяване на образователната среда на учениците и ранно кариерно ориентиране. Обсъдена бе програмата на област Габрово за посещение в различни институции и предприятия с цел ранно кариерно ориентиране. Това се очаква от всички общини. "Децата имат нужда са отидат в предприятия, да видят как се работи там, да разгледат различните обществени институции. Това развива интереса им, ориентира ги за избор на професия. Целта на политиките и на държавата, и на общините е да задържим колкото може повече млади хора в регионите и в страната. Включително в секторите и професиите, за които има недостиг, особено остра е нуждата в технологичните сектори, в електрониката, електротехниката, информационните технологии. Голям недостиг се очаква и в педагогическата професия, знаем колко хора ще напуснат системата идните години поради пенсиониране и колко млади хора учат педагогически специалности. Същото е и в системата на здравеопазването", коментира министър Вълчев.

Другите теми на срещата са били политиките, свързани с план-приема след седми клас, за обхват и задържане на всяко едно дете в образователната система. Съвместната работа на институциите доведе до допълнително записване на 40 000 деца в училищата.

"Записването в училищата е само малка част от дейността. Много по-трудно е да се осигури ежедневната посещаемост и усвояване на ключовите компетентности. Голямата промяна, която трябва да се случи в образователната система е свързана с тъй нар. компетентностен подход, да префокусирамме системата не само върху знания, но и върху изграждане на умения, и то не само в базовите компетентности. Това означава във всяка една класна стая учителят да провокира интереса на децата, той да бъде повече лидер на образователния процес, отколкото лектор. Целта е ученикът да бъде активен участник в образователния процес, да проблематизира, да се учи на критично мислене. Това разбираме под компетентностен подход, тази задача е поставена пред всички образователни системи. На ниво учебни програми бяха направени крачки, но това не е достатъчно. В системата има множество креативни учители, те трябва да бъдат насърчени и подпомогнати", каза още министър Вълчев.

Предложена е национална политика за подпомагане усилията на общините за десегрегация. Освен с програмата за ранно кариерно ориентиране, Габрово е добър пример и за десегрегация със закриване миналата година на сегрегираното училище "Цанко Дюстабанов" и изпращане на децата от ромски произход в останалите училища. Сегрегацията води до влошаване на образователните резултати, обясни министърът.

"В момента приобщаването на всяко дете е на дневен ред. Механизмът за съвместна работа с институциите доказа, че когато те работят заедно имат ефект. Трябва да накараме децата от семейства, които нямат отношение към образованието, рисковите ученици, да ходят всеки ден на училище. Трябва да подкрепим всяко едно дете. Затова стартираме два проекта по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" за допълнително обучение по български език в детските градини и за допълнително обучение за преодоляване на образователни затруднения по всички предмети", допълни министър Вълчев.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото