Мигове от пленера по живопис в Боженци

Migov-ot-plnra-po-zhivopis--v-Bozhntsi
Мигове от пленера по живопис в Боженци
Шест автори, от тях четирима за първи път в Боженци. С толкова характерни и нееднакви творби участието им в тазгодишния пленер ги прави любопитни, въздействащи.

 Шест автори, от тях четирима за първи път в Боженци. С толкова характерни  и нееднакви творби участието им в тазгодишния пленер  ги  прави любопитни, въздействащи. Работите им експресивни с богат колорит, поетично абстрактни, пейзажи вдъхновени от заобикалящата природа на архитектурно-историческия резерват обединяват  различните усещания у авторите.
 Идеи изказани по съвсем различен начин, чрез изкуството на цвета.
 Елица Матеева от София: „Природата, тишината, спокойствието, избягали  далеч от градовете,  предразполагат към работа. Групата ни е много готина. Винаги е много хубаво, когато се събират непознати творци. Едно поколение сме. Всеки има нещо какво да каже и покаже за работата ни.
 През месец май трите с Албена и Райна участвахме в съвместна изложба на нашия професор „Николай Майсторов и ученици” в художествена галерия „Квадрат 500” в София. За нас бе напрегнато и вълнуващо, защото професорът беше избрал пет-шест души от учениците си. Всеки в своя стил. Между участниците беше и друг негов ученик Любен Генов, председателят на СБХ. Характерно за нас е, че всички работим в областта на по-абстрактната живопис. Имам къща в с. Ковачевица, друг архитектурен резерват. Важно е , човек на открие провокацията пречупена през неговото усещане.
 Горда съм, че по майчина линия имам връзка с габровския си корен. От рода на майка ми е Никола Петров - Балканеца (1858-908), генерал-майор. Бил е опълченец през Руско-турската освободителна война. Отличил се е в Сръбско-българската война (1885). Името си получава като  дългогодишен командир в Трета балканска дивизия (1892-1906).
 Петър Тепсизов от Ямбол: „Не само за първи път участвам на този пленер, но и за първи път стъпвам в Боженци. Възпитаник съм на проф. Георги Стойков от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.
 Условията тук в базата на СБХ са чудесни. Буквално всеки ъгъл би могъл да бъде картина. Място перфектно за един художник. Избрал съм един пейзаж свързан с тази почти импресионистична атмосфера. В случая ултрамаринът е  доминиращия ми цвят на въздействие. Идвам от един друг пленер за разлика от този бе в равнината на Елхово”.
 Албена Щениовска-Еглофф от София: „Имам честта и удоволствието да участвам в пленер организиран в Боженци от Художествената галерия в Габрово. Като дете съм идвала, но сега съм очарована. Била съм на пленер на Дунава в Оряхово. Тук още в първия момент се усеща българския дух на закътаното Боженци. Много добре се чувстваме като група художници, колеги с които много добре се разбираме. С Елица и Райна, разбрахте, че  сме учили при проф. Майсторов. Свързват ни и общи проекти за изложби в София. Не ходя много по пленери, но пътувам. Тук природата е една провокация за нас, които работим в областта на абстрактната живопис. За мен тук зеленото като цвят е провокация. Работите, които ще направя вероятно ще са в тази гама. Разбира се ще присъства и синьото. Рисуването е самотно занимание. Да работим в група е също една провокация.
 Отначало ни трябва време да навлезем в атмосферата. Разходихме се, разгледахме, заснехме много неща.Много е важно художникът да умее да наблюдава, да събере впечатления. В картините си ние няма да пренесем буквално природата от натура, а ще е пречупено през нашия стил и виждане. Ние трите, които работим в абстрактната живопис бих казала не е никак лесно. Работя с акрил. Използвам и колажа, който ми помага да представя по-цялостно работата си. Надявам се да направим добри творби, които ще покажем в Художествената галерия в Габрово.
 Божидар Мечев, график от Габрово: „Тук рисувам живопис. Моят първи избор е църквата. Обичам да правя пейзажи с топли цветове от натура. Вече минаха няколко дни. Отначало ни трябваше малко адаптация преди да хванем четките. Следващото платно ще е една живописна уличка. Много е хубаво, че в резервата е добре запазена старата архитектура. Опазена е, не е като в Созопол (стара къща и до нея две нови) и в някои други градове, където до автентичната архитектура се издига бетона на новите постройки…Боженци привлича туристите  с образци на възрожденските къщи с типична балканска архитектура, оградени дворове от XVIII - XIX век.
 Райна Стоймирова от София:”След много успешната изложба с нашия проф. Николай Майсторов попадаме в Боженци. Очаровани сме от местото. Това е моята първа среща с прекрасния архитектурен резерват.Чудесна организация за работа в приятна, спокойна обстановка навън в двора, заобиколен от зеленина. Днес сме си избрали тази позиция, утре вероятно ще сменим мястото. Напоследък работя абстрактна живопис, но сега смятам леко да върна назад за да използвам пейзажа. Не толкова абстрактно. Да има някаква конкретика. Колорита ме тласка към зеленото. Надявам се да уловим духа на Боженци”.
 Евгени Недев, директор на Художествена галерия „Христо Цокев” Габрово: „Освен  с ежедневната организация, често пътуване до Габрово, намирам време и да рисувам. Набрания опит от предишни пленери ни дава увереността да опазим имиджа на изданията му. В съвремието живописта се е променила, но няма противоречие между съвременно и техника на живописта.
 Помислено е и за културната програма на участниците, които ще посетят някои забележителни културно- исторически  обекти.
 Създаденото по време на пленера по живопис в Боженци ще бъде показано по традиция в  Художествена галерия „Христо Цокев” на 21 август  от 17.30 часа.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни