Мечтатели с амбиции за утрешния ден

18.jpg
18.jpg

Мечтатели с амбиции за утрешния ден - това са учениците, директорът и учителите в ОУ "" Ран Босилек" гр. Габрово

Новата учебна година в ОУ "Ран Босилек" започва с подарък за всички - пейки-книги красят пространството пред училището. Като на разтворени страници на тях са написани стиховете, които всеки българин знае: "Бяла спретната къщурка, две липи отпред...". А след "Родна стряха" можем да прочетем текст от "Патиланско царство". Във всеки от нас живее по един патиланец. Патиланството е синоним на детство, на приятелство, на подкрепа, безгрижност и мечти.

Така минало и съвременност се съчетават в едно. ОУ "Ран Босилек" е училище приемник на Първа прогимназия "Радион Умников", открита през 1891 година. През 1967 година учители и ученици влизат в нова сграда в кв. "Камъка". Новото училище приема името на вълшебника от приказния свят на детството - Ран Босилек. Училището следва своята мисия да бъде място за личностно развитие на учениците.

Бъдещият облик е свързан със съвременната визия на образованието: качествено обучение, отговарящо на нуждите и способностите на всяко дете. Приоритет е поставянето на ученика в центъра на цялостната педагогическа дейност в училищната общност, подобряване на педагогическото взаимодействие между основните партньори - ученици, учители, родители.

Днес в ОУ "Ран Босилек"  в образователния процес активно се използват съвременни методи и технологии. Осигурява се възможност за интерактивно обучение. Реализират се училищни, национални и международни програми и  проекти. Активно е взаимодействието училище - семейство. Родителите са отговорни личности и партньори в дейността на училището.

Децата не се учат само от думи, а от примери и модели на поведение. Затова нека всички отговорно да вървим по пътя, който води детството напред и нагоре. Човек обича детството си, както обича дома и родината си.

"Кацнало на хълма горе, в слънчевите висоти..." училището разтваря врати и  приютява с любовта си!

Габрово е град на будителството. Да пренася традициите и ценностите през времето е мисия на съвременното училище. В ОУ „Ран Босилек“ бе осъществена Седмица на народните будители. Идеите за инициативите и събитията предложиха самите ученици. Да възпитаваш ценности и отношение към делото на будителите е част от гражданското образование на децата.

Проведени бяха съвместни уроци на учениците от първи и четвърти клас „Да прочетем заедно приказка“.

Второкласниците се съревноваваха в Състезания по правопис и краснопис.

Учениците от трети клас представиха живота и делото на народните будители като изработиха постери със снимков и текстов материал.

Четвъртокласниците се включиха в състезанието-игра „Познаваме ли народните будители“.

Учениците от прогимназиален етап участваха в музейни уроци, посветени на Деня на народните будители. Подготвени бяха и презентации на тема: „Видни просветители от Габровския край“.

Учениците представиха и свои рисунки на тема: „Будителството – израз на духовност и българщина“.

Всяко време има своите будители. Това са личности, които предават своите идеи, умения и опит. Хората, които показват пътя на знанието на другите и ги повеждат по него с обич и отговорност. Това е мисията на учителя – да бъде будител на своето време. С любов и признателност учениците писаха есе по темата „Моите народни будители“.

Когато миналото, настоящето и бъдещето си подават ръка се създават мечтатели, достойни да променят утрешния ден. Те ще бъдат съвременните будители.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни