Мечка преодоля ограда и електропастир, потроши пчелин в Тумбалово

Mechka-preodolya-ograda-i-elekt
Мечка преодоля ограда и елект

Мечка премина 1,5 м ограда, преодоля електропастир и погроми пчелин с 25 кошера в м. Маркилите край севлиевското село Тумбалово. Собственикът, Деян Димитров от Габрово, се хванал за главата в събота, когато намерил съборени и потрошени 5 от кошерите, дру

 „В района на селата Стоките, Кръвеник, Валевци е пълно с мечки, няма останали здрави овошки, а гладът ги тласка към други източници на храна”, сподели Димитров. Затова той поставил електропастир с 42-волтов ток, но и това не спряло гладната мецана. Явно, по някое време все пак я е тръснал ток, защото хора от селото разказали, че чули силен рев предната нощ. По оградата пък останала меча козина. 
„Аз съм пчелар от дете, пчеларството за мен е хоби и не търся пари от европейските фондове. Но не искам и трудът ми да отива напразно. Сега съм поставил още един електропастир – дано да уплаши мечките”, сподели габровецът. Той успял да възстанови пчелина от погрома и няма да търси обезщетение – имал горчив опит отпреди 4 години. Тогава кошерите му пак пострадали от мечка. Подал жалба и дошъл експерт от РИОСВ - Велико Търново. Той, обаче, му казал буквално: „Не виждам къде точно мечката е гризала питките”, и не признал щетите. Димитров разказа, че има и други потърпевши пчелари в района, но и те не са се оплаквали. По думите му, мечките в тази част на Балкана са станали много и като не намират храна по високото, слизат досами селата. Пчелинът е само на километър от къщите в Тумбалово. „Ще стане страшно, ако държавата не вземе мерки срещу тази меча напаст. Каква е тази държава, в която зверовете са по-ценни от хората?”,  пита пчеларят.
„Северноцентралното държавно предприятие - респективно ДЛС „Росица” и Министерство на земеделието и храните, при сегашната ситуация не носят отговорност за това поведение на мечките. Кафявата мечка в България има статут на защитен вид и затова отговорност за щетите, които нанася, и за развитието на популацията носи Министерството на околната среда и водите. Затова потърпевшите граждани трябва да търсят компенсации от структурите на Екоминистерството”, уточни директорът на Горското предприятие инж. Иван Недков.  
По думите му, популацията ще става все по-голяма и такива случаи ще зачестяват. „Големите проблеми предстоят, те са сигурни, тъй като са програмирани от този екстремизъм в защита на кафявата мечка, който обичайно се проявява от природозащитниците. Мечките тепърва ще стават голяма заплаха за туристите в Централна Стара планина”, прогнозира инж. Недков.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни