Мъжете на „Чардафон“ - пети в ББЛ

Топ новина! Dve-pobedi-i-edna-zaguba,-no-samo-5-myasto...-No-ot-49-otbora!
Две победи и една загуба, но само 5 място... Но от 49 отбора!

Мъжкият отбор на „Чардафон“, воден от играещия треньор Антонио Станков, стигна до престижното пето място в първенството на изключително качествената аматьорската Българска баскетболна лига, в което участват 49 клуба.

Финалите се проведоха през уикенда в Перущица, за медалите се бориха първите два тима от четирите зони, или общо 8 отбора:

     - „Шабла“ от едноименния град, зад който се криеше обаче пълният с бивши НБЛ-величия и играчи на Икономически университет - Варна, начело с 207-метровата легенда на „Черно море“ Сашо Топчов;

     - „Чардафон“;

     - шампионът на зона „Център“ „Бавни и яростни“ - Плевен;

     - софийският „Спортни таланти“ с два гиганта от по 205 см – американецът Майкъл Харт и Цветан Стоилов;

     - “ФАБ Файв“ - София с възпитаника на „Буба баскет“, „Левски“, „Академик“ Мартин Горунов, който през редовния сезон рядко завършваше мач без дабъл-дабъл, а на финалите в Перущица постигна среден коефициент за ефективност 41 и 29 точки на мач;

     - сборният отбор на Варна „Шоутайм“, пълен с играчи на Икономически университет и „Черно море“, сред които се извисяваше 205-сантиметровият Петко Петков;

     - „Ямбол“ - от баскетболна школа, която не се нуждае от представяне, а в състава му се окрояваше игралият и за италианския „Римини“ двуметров Мартин Чавдаров;

     - бъдещият шампион „Хебър“, който на теория е от Пазарджик. В състава му бе и бившият играч на „Чардафон“ Георги Близнаков (204 см), трупал опит още в „Академик“ - Благоевград, „Академик-Бултекс 99“, „Спартак“ - Плевен, пловдивчанинът Юлий Арабаджийски (205 см), 207-сантиметровият Велислав Гълъбов, който в НБЛ не е играл само за „Левски“ и „Черноморец“, и с още трима състезатели над два метра – Стефан Димитров, Константин Коев и Даниел Божилов.

Сред тази ярка компания „Чардафон“ се появи в поосакатен състав, треньорът Антонио Станков успя да събере само седем здрави момчета. Като капак при жребия той изтегли късата клечка – още на четвъртфинала да срещне „Хебър“. Срещу превъзхождащия ги ръстово и числено състав габровци успяха да бъдат равностойни само в първата част, която след игра кош за кош дори спечелиха с 28:27, след като лидерството се мени 11 пъти. След това нещата необратимо дойдоха по местата си. „Хебър“ се възползва от основното си преимущество – че разполага с 12 равностойни състезатели – 23:6 е съотношението в точките, отбелязани от резервите, 56:22 – от контраатаки, което покрай всичко друго говори за свежестта на отбора. Срещу бившия си тим Георги Бързаков отбеляза 16 точки, записа и 7 асистенции. Най-резултатен от победителите бе Юлий Арабаджийски – 23 точки. От габровци Петър Изевков завърши с 22, Станислав Тенов – с 20, Антонио Станков – с 18. С борбеността си впечатли Станислав Петров – 10 спечелени топки.

Загубата изхвърли „Чардафон“ от битката за медалите. Във втората четворка Антонио Станков и компания спечелиха и двата си мача – първо след продължения надделяха над „Ямбол“ с 95:88, в редовното време 79:79. След това не така драматично се наложиха и над „Шоутайм“ - 85:79. Срещу ямболии, които бяха в състав от 9 души, габровци с малко, но постоянно водеха до края на третата част, когато резултатът изглеждаше успокояващ – 63:53. Късата скамейка обаче си каза думата в последната четвърт и логично се стигна до равенство. Не толкова логично момчетата от „Чардафон“ намериха повече сили за продълженията, в които успяха да се наложат дори с разлика – краен резултат 95:88. В тази среща Изевков вдигна мизата си до 29 точки, Станков бе на неговото ниво – 24. Ветеранът Петър Митков – 14 борби, и Станислав Петров – 10, осигуриха паритета под двата коша. Безспорно най-впечатляващи бяха изявите на Мартин Чавдаров – 35 точки, 14 борби, коефициент на ефективност 40, но това не стигна за победа на неговия „Ямбол“.

Срещу „Шоутайм“ „Чардафон“ игра с по-щадяща тактика, на полувремето дори изоставаше минимално – 38:42. След това методично взе нещата в свои ръце – 51:47 в 25-тата минута, разлика от 16 точки в края на третата част – 69:53, за да стигне до победата с 85:79, която му осигури пето място в крайното класиране. В тази среща се разигра Димитър Радев – 20 точки, 4 борби, 3 асистенции, 5 откраднати топки и коефициент за ефективност 20. Петър Изевков и Антонио Станков завършиха с по 19 точки.

В Перущица „Чардафон“ бе в състав: Димитър Радев, Петър Изевков, Станислав Тенов, Дисислав Дончев, Антонио Станков, Петър Митков и Станислав Петров.

През есента „Чардафон“ почти със сигурност ще участва в новата „А“ група. Преди дни БФ „Баскетбол“ сключи договор за партньорство с Българско баскетболно общество, което досега организираше ББЛ-лигата. Идеята е „А“ група да е с подобна структура – да се оформят 4 региона – „Запад“ (с условно определен център София), „Център“ (Велико Търново), „Юг“ (Пловдив) и „Изток“ (Варна). Очаква се във всяка от тези дивизии да участват поне 8 тима, по този начин второто ниво на българския баскетбол да се разшири до минимум 32 отбора. За сравнение - през изминалия сезон в „А“ група взеха участие едва 6 състава.

След провеждане на регионалните първенства всяка година ще се организира финален турнир, като шампионът в него ще получава право на промоция в Национална баскетболна лига, ако покрива лицензионните изисквания на БФ "Баскетбол".

„Нямаме потенциала на големите държави. Опитахме се и ние с втора дивизия да държим ниво. Оказа се, че по естествен път ситуацията ни кара да направим така, че трябва да създадем условия, при които повече клубове да имат амбиции да представят баскетбола в техния град, в техния регион, а и да имат тази възможност. Заедно с Българското баскетболно общество представяме този вариант на Българска баскетболна лига, който ще допринесе много за завръщането на баскетбола в много центрове в България“ - каза президентът на БФ „Баскетбол“, тревненецът Георги Глушков, на пресконференцията, на която бе представена новата инициатива на федерацията. Габровската нишка обаче не свършва дотук – председател на сдружение „Българско баскетболно общество“ е габровецът Орлин Атанасов.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото