Мая Колева: „Повечето от учениците искат да стават адвокати, лекари и IT специалисти“

Топ новина! 	Втора година в училище „Неофит Рилски“ работят за кариерното ориентиране
Мая Колева: „Повечето от учениците искат да стават адвокати, лекари и IT специалисти“
Втора година в училище „Неофит Рилски“ работят за кариерното ориентиране на учениците. Училището има разработен цялостен План за кариерно ориентиране, стъпил на резултатите от изследване, направено през миналата година на учениците от шести и седми клас.

НАДЕЖДА ТИХОВА

Втора година в училище „Неофит Рилски“ работят за кариерното ориентиране на учениците. Училището има разработен цялостен План за кариерно ориентиране, стъпил на резултатите от изследване, направено през миналата година на учениците от шести и седми клас. Изследвана е информираността, кариерната насоченост на учениците, образователните и кариерните алтернативи и готовността им да направят кариерен избор. Изследването било направено с анкети не само сред учениците, а и сред техните родители и учителите. Разработеният план за кариерно ориентиране има за цел подпомагане на индивидуалния и професионален избор на учениците, тяхната подготовка за професионална реализация в зависимост от пазара на труда и възможностите на образователната система в Габрово и региона. Училище „Неофит Рилски“ е единственото училище в Габрово, в което кариерното ориентиране е специален акцент за учениците от първи до седми клас. Какъв е ефектът от работата по разработения план за кариерно ориентиране? По темата разговаряхме с директора на училището Мая Колева.

- Каква е целта на разработения в училището План за кариерно ориентиране и как на практика се работи по него?

- Задачите, които си поставихме, са да осигурим специализирана информация за учениците за избор на средни учебни заведения и така да подпомогнем тяхното кариерно ориентиране в бъдеще. Работим и за развиване на уменията на децата за вземане на самостоятелен избор. А учениците, които ще завършват седми клас подготвяме за професионална реализация и избор на средно училище. Всичко това правим с прилагането на съвременни подходи за работа с ученици, които стимулират тяхната активност и техния избор. През миналата година освен че направихме изследването, поканихме и специалист от Центъра за кариерно ориентиране – Пенко Атанасов, който е и родител на наша ученичка. В часа на класа и в извън учебно време той предложи интересни теми по кариерно ориентиране за ученици от пети до седми клас. В края на учебната година пък имаше индивидуални консултации на учениците, завършващи седми клас, за да могат правилно да изберат средно учебно заведение. Поканихме и родителите във фокус група, в която обсъдихме възможностите за кариерно ориентиране. Родителите дадоха много интересни предложения и подкрепиха този План за кариерно ориентиране и предложиха през следващата учебна година да бъдат потърсени възможности учениците да посетят средни учебни заведения и реални работни места. Това ние го направихме през тази учебна година. Освен това разширихме нашия План за кариерно ориентиране и той засяга децата от първи до седми клас. Включихме теми по кариерно ориентиране във всички часове на класа и по отделните предмети. Създадохме два клуба за кариерно ориентиране. Единият е в първи клас по „Технологии и предприемачество“. А другият, който ръководя аз – клуб „Кариера“ с ученици от шести и седми клас. Целта на този клуб е учениците да се запознаят с мрежата от средни учебни заведения, които предлага нашият град и област и посещаване на реални работни места.

- Къде успяхте да заведете учениците?

- Досега сме посетили Община Габрово. За тях беше много интересно. Те разговаряха със секретаря на Общината Полина Тихова, която им разказа за структурата на общинската администрация. Разговаряха с кмета Таня Христова, бяха в служба ГРАО и видяха как се съхраняват данните за населението. Бяха и в Ритуалната зала, където заседава Общинският съвет. Посетиха дирекция „Образование и социални дейности“. Видяха с какви професии са работещите там и с какво се занимават. Започнахме да посещаваме и средни учебни заведения. Навсякъде ни приемат много радушно и са готови да ни запознаят с условията в училището. Планираме посещение в Центъра по кариерно ориентиране, където ще ги запознаят с училищната мрежа и ще им кажат как на място могат да получат индивидуална консултация по кариерно ориентиране. Там могат да бъдат консултирани и техните родители. Освен това в един ден от седмицата в следобедните часове децата ще могат да се консултират от кариерен консултант и да се регистрират в платформата на националния портал по кариерно ориентиране. Децата от шести и седми клас трябва да изберат подходящото за тях средно училище – това е една от нашите цели. Що се отнася до реалните работни места, децата пожелаха да отидем на места, където те сами не биха могли да отидат. Например планирали сме посещение на Районното полицейско управление, също така и на банка, на редакцията на вестника, на Техническия университет. Предвидили сме и филми по кариерно ориентиране с помощта на кариерните консултанти. Целта е децата да научат какъв е процесът на избор на средно учебно заведение и това, с което искат да се занимават, начина, по който могат да получат професионална консултация и да направят най-правилния избор за тяхното бъдеще.

- А на какво учите малките ученици – първолаците?

- Малките ученици от първи клас клубът ги запознава с различни видове професии, съобразено с възрастта на децата. Аз смятам, че процесът на кариерното ориентиране наистина трябва да започва от по-ранна възраст, а не в шести и седми клас когато вече е дори късно. Затова децата участват и в различните многобройни клубове по интереси, в които могат да развиват своите таланти и способности на практика. През миналата година организирахме Ден на таланта и професиите, в който театралният клуб и клубът по журналистика запознаха учениците с различни професии. Получи се един хубав и интересен празник в зала „Възраждане“, където се изявиха всички таланти. Смятаме да стане традиция за нашето училище.

- Във вземането на решение за избор на средно училище има решаващо значение и мнението на родителите.

- Да, ние включваме и родителите в този процес. Самите те признават, че не са запознати с условията на средните учебни заведения. Те се запознават едва когато идва кампанията за прием на ученици. Затова искаме да ги подготвим от по-ранния етап. В началото на тази година направихме и обучение по кариерно ориентиране на учителите, защото ще включим всички в този процес и този план.

- Интересно е какво показва изследването, което сте направили, за да съставите вашия План за кариерно ориентиране. Кои професии си харесват най-често децата?

- Изследването беше свързано с няколко вида анкетни карти. Единият вид е с такива въпроси, които показват техните желания и интереси, а другият вид беше тест с недовършени изречения. Ние направихме една скала на потребностите. Цяла презентация имам по този въпрос, която след няколко дни ще представя на национален семинар на фондация „Америка за България“ в Пловдив. Изследването беше направено на 40 ученика от шести и 40 от седми клас и техните родители, за да можем да съпоставим желанията и потребностите на учениците с виждането на родителите и учителите. Оказа се, че в някои отношения има доста различия – желанията на учениците са едни, а очакванията на родителите и учителите са различни. По-близки са мненията на учениците с тези на учителите и се оказа, че в някои отношения учителите познават доста добре своите ученици и техните желания и интереси. Професиите, които харесват в момента учениците и които биха искали да упражняват, са IT специалист, адвокат, лекар. Много желаещи имаше да станат журналисти. Съвсем малко са желаещите да станат учители. Родителите също желаят техните деца да изберат от така наречените престижни професии като адвокати, лекари и компютърни специалисти. По-малко са желаещите децата им да се реализират в областта на изкуствата. В нашето училище има много деца, които са изявени като актьори и искат да станат такива като пораснат, но това не се вижда в мненията на родителите. Изследването показва, че сред кариерните ценности материалната осигуреност е на първо място при избора на професията. Важно за тях е и престижът на професията в обществото, както и възможността за развитие. Резултатите от нашето изследване бяха представени на Педагогически съвет в края на учебната година и след това направихме нашия План по кариерно ориентиране за тази година за всички ученици от първи до седми клас. Така чрез интересни интерактивни методи учениците могат да вземат своето най-важно решение в живота – за бъдещото си образование и бъдещата си професия. Мога да кажа, че в резултат на усилията ни – всички ученици, завършили седми клас, продължиха своето образование. Винаги се радвам когато видя успешно реализирани наши ученици, които са доволни от полученото образование, от избора на развитие и кариера. Най-щастлива съм когато родители идват в училище, за да запишат тук и своето второ дете или внуче. Това е едно мерило, че сме си свършили добре работата.



Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни