Математическата шампион на България по баскетбол

Топ новина! Matеmatichеskata-shampion-na-Balgariia-po-baskеtbol
shampioni.jpg
Баскетболистките на ПМГ "Акад. Иван Гюзелев" спечелиха шампионската титла на България за девойки VIII-X клас на финалите на Ученическите игри в тази възрастова група, които се проведоха в Сливен.

Участваха 10-те най-добри отбора в страната, а възпитаничките на Румен Янчев след 6 поредни победи стигнаха до златните медали, повтаряйки успеха на Националната Априловска гимназия от 2011-та. Всички момичета от отбора на Математическата са водещи състезателки и на обединения баскетболен клуб "Чардафон", а гимназията е базово училище за развитие на този спорт в Габрово от възстановяването му през 2009-та, благодарение и на личната ангажираност на директора Цветана Кюмюрджиева, чието кредо е, че спортът и учението трябва да вървят ръка за ръка. Резултат на сътрудничеството е, че на два етапа клубът, тогава като "Чардафон-Орловец", оборудва залата със съвременни баскетболни установки, които дадоха възможност за пълноценно развитие на безспорно най-академичния спорт. В резултат отборите на Математическата са неизменен финалист на ученическите игри, а тазгодишното им участие резултира в очакван успех.

Финалите се проведоха от 20-ти до 23-ти юни в Сливен. Градът под Сините камъни по същество домакинства на мини олимпиада, защото едновременно в групите 8-10-ти клас се проведоха републиканските финали по баскетбол, лека атлетика и футбол. „Спорът изгражда характер, екипност и дисциплина. Пожелавам успешно представяне на всички и нека най-добрите победят“, каза в обръщението си по време на откриването на финалите по баскетбол Стефан Радев. ой довери, че Община Сливен подкрепя развитието на спортните клубове в града, защото те формират у младите качества, необходими за пълноценното им развитие.

10-те най-добри отбора в България си оспорваха медалите в баскетбола. Габровки имаха привилегията да открият турнира в мач срещу домакините от ПГПЗЕ "Захари Стоянов". Равностойни бяха само първата и последната части, в останалото време Румен Янчев нямаха проблеми - 59:37. Със същата лекота те се справиха и срещу предварително считаният за фаворит отбор на ПГПЧЕ "Петър Берон" от водещата баскетболна школа при жените на Монтана. Резултатът обаче още в тази начална част на турнира бе анонс за амбициите на габровки - 77:45. Близначките Лора (капитан) и Йоана Янчеви и техните съотборнички нямаха проблеми и срещу СУ "П. Р. Славейков" - Кърджали - 74:56, след това по пътя към финала бяха пометени СУ "Антим I" - Златоград - 63:30, и СУ "Свети Седмочисленици" - Търговище - 68:31. Срещу този отбор Математическата се изправи и на финала. След разгромната победа в първия им сблъсък габровки като че ли подцениха съперничките - 17:20 в първата част, взеха втората с 19:11, но допуснаха минимално изоставане в третата 14:15. В заключителната част обаче габровските математички намериха себе си и заслужено стигнаха до златните медали след краен резултат 73:63.

Дубъл на най-големия успех в историята на габровския ученически баскетбол направиха: Лора Янчева, Йоана Янчева, Яница Дончева, Магдалена Брайкова, Микаела Николова, Християна Пенковска, Невена Младенова, Цветозара Димитрова, Магдалина Дамянова и Елица Георгиева. Треньор: Румен Янчев, треньори в "Чардафон" - Виктор и Анита Крушеви.

Лора Янчева безапелационно стана кошмайстор на турнира, с което спечели и право на стипендия. Отборът на ПМГ "Акад. Иван Гюзелев" пък се класира за финалите на Световните ученически игри по баскетбол, които ще се проведат в Индия. За да се възползват от това си право обаче златните медалистки от Сливен ще трябва да разчитат на щедростта местни спонсори.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото