Мария Йозова: Такса битови отпадъци не се увеличава

Топ новина! Mariia-Yozova:-Taksa-bitovi-otpadatsi-nе-sе-uvеlichava
danatsi-26-11-19.jpg
Данъкът върху недвижими имоти скача с от 5 до 20 лв.

Предложените изменения на наредбата за местните данъци коментираха на брифинг кметът Таня Христова и директорът на дирекция "Местни данъци и такси" Мария Йозова.

Таня Христова обясни, че от 6 ноември в дирекцията за местни данъци се дава подробна информация на всеки, който проявява интерес по темата. Всеки може да разбере какво е извлечението за неговия имот, на място ще му бъде изчислено увеличението. Предстои обсъждане на измененията и гласуването им в Общинския съвет.

"Въпросите, които в момента вълнуват габровци са кои данъци ще се увеличават и с колко. Предложението е увеличение на данък върху недвижимите имоти, данък превозно средство и данък придобиване. Основната промяна, която касае почти всички е данък върху недвижим имот, от 1.5 на 2.3. Действително данъкът се увеличава с близо 50 %, но като абсолютна сума става дума за 5, 10, 20 лв. за масовите жилища", заяви Мария Йозова.

Тя е категорична, че такса битови отпадъци не се променя. Много хора приемат двата налога под един знаменател и се притесняват от 50 процентовото увеличение. "Другата промяна в наредбата е на данък превозно средство. Законодателят още в началото на годината гласува нов начин за определяне на данък превозно средство, като е заложено най-вече на екологичния коефициент. Той не е в правомощията на общинските съвети и законодателят започна поетапно да го определя в обратна посока. Новите автомобили да с по-нисък коефициент, а на старите да е по-висок е целта. В момента нашето предложение е този екологичен компонент да се увеличи, особено за автомобилите без екологична категория, с 0.20 лв. За най-екологичните автомобили не се предвижда увеличение", каза още Йозова.

Много общини в момента правят такава промяна, логично е да се плаща повече за неекологични автомобили. Идеята е да се инвестира в екологични автомобили и да не се замърсява околната среда. Третата промяна е на данък придобиване на имущество, той е 2 на сто, предложението е да стане 3 на сто. Но този данък не се плаща от всички, а данък, който се изисква при сделки с недвижими имоти. "Никой не приветства увеличение на данъците, това е ясно. Все пак трябва да бъде поносим и възможен за изплащане от гражданите. Затова не сме крайни в решенията си, трябва да търсим баланс", допълни Таня Христова.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни