Маргарита Доровска: "За пръв път ще връчим две статуетки "Златен Езоп" за съвременно изкуство и карикатура"

Препоръчана! Margarita-Dorovska:--Za-prav-pat-shtе-vrachim-dvе-statuеtki--Zlatеn-Ezopp-za-savrеmеnno-izkustvo-i-karikaturaa
mar.-dorovska.jpg
Темата на биеналето за хумора и сатирата в изкуствата тази година е "Измерения на публичното".

Тя включва различни негови проявления, като публично пространство, публично изкуство, публичен дебат, публични медии. Задачата е да се огледа актуалната ситуация на публичната сфера, да предизвикаме авторите да разсъждават върху промените в публичното пространство, казва директорът на Дома на хумора и сатирата Маргарита Доровска.

Биеналето ще бъде открито на 17 май от 19 часа. Тогава ще бъдат обявени наградите. За пръв път тази година ще бъдат връчени две статуетки "Златен Езоп" за съвременно изкуство и карикатура.

"В 20 часа ще продължим с един пърформанс на египетска художничка със заглавие "Пиано". След това следва DJ парти. Представяме изложба от избраните карикатурни творби. Освен това ще представим изложба "Съвременно изкуство". Габровската художничка Невена Екимова направи изложба за деца "Град градина", тя е свързана с темата на биеналето и целта й е да я пресъздаде на езика на децата, като ги провокира да участват и променят средата в импровизирания град.

Инсталирана е изложба, която представя носителите на наградата "Златния Езоп" от първото до последното издание на биеналето.

Тази година ще имаме голям брой гости и участници. Много от художниците ще бъдат тук, членовете на журито.

В деня на откриването първо ще започнем с представяне на детската изложба "Град градина". Предвидена е панелна дискусия с членовете на журито за съвременно изкуство на тема "Съвременните трансформации на публичната сфера и как това променя практиките на артистите и институциите в сферата на изкуството". Аналогично такава дискусия с членовете на журито за карикатура ще проведем на 18 май. От 11 часа на 18 май започва националната среща наддумване "Благолаж". Тази година разширяваме участието. Вече имаме две любопитни представяния на двама млади блогъри. За пръв път организираме дуели за разказване на вицове. На 20 май ще представим лекция на младия журналист Калоян Константинов на тема "Медийна грамотност", как медията може да манипулира гледната точка. Преди това ще имаме среща с ученици, като целта е да ги провокираме да мислят и четат критично, да знаят, че това което четат не е непременно вярно. Една изложба извън музея представя историята на парка на хумора, най-популярните образи на Дон Кихот и Санчо Панса, историите за тяхното създаване са твърде любопитни", каза още Маргарита Доровска.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни